00-MSE-2Dacă vă mai aduceți aminte, Microsoft Security Essentials, inițial botezat cu numele de cod ”Morro”, venea ca urmaș al aplicației bazată pe abonament Windows Live OneCare. MSE a avut rolul de a compensa lipsa funcționalităților de protecție din sistemele de operare moderne. A avut încă de la început o interfață simplă și a fost întotdeauna  o aplicație discretă dar eficientă.

Am folosit Microsoft Security Essentials încă de la primul beta, și nu m-a dezamăgit niciodată. Mi-a plăcut soluția antivirus a celor de la Microsoft din mai multe motive. Evident, primul este că este gratuită. Apoi, dintotdeauna am considerat că Security Essentials se integrează mai bine cu sistemul, fiind proiectat tot de Microsoft. De când îl folosesc, antivirusul și-a făcut foarte bine datoria și nu am avut probleme cu încărcarea resurselor sistemelor din cauza lui.

Practic, Security Essentials a devenit recomandarea mea standard pentru sistemele cu Windows original, acolo unde nu există bugete pentru soluții comerciale, inclusiv la societăți comerciale cu până la 10 calculatoare.

Mi se pare atât de firesc să folosesc această aplicație, încât nu văd ce aș putea scrie într-un review, așa că am decis să las review-ul deoparte și să scriu ceea ce mi se pare mai interesant legat de Security Essentials și de ce merită investit cu încredere, așa cum am mai scris aici.

Iată că pe 16 decembrie 2010, Microsoft a lansat fără tam-tam versiunea 2 a soluției antivirus proprii, Security Essentials, probabil de teama unor noi proteste antitrust din partea producătorilor de soluții de securitate comerciale, așa cum s-a întâmplat nu de mult. La suprafață, schimbarea nu pare a fi una majoră, deși aspectul aplicației este și el oarecum schimbat, estetic vorbind. Există, însă, unele lucruri noi, importante, pe care le aduce noul MSE la versiunea 2.0. Odată cu aceasta soluția anti-malware de la Microsoft devine și mai eficientă, prin adăugarea de noi caracteristici, cum ar fi protecție euristică (protecție fără definiții speciale, bazată pe modele, împotriva virușilor necunoscuți), inspectarea conexiunilor active în rețea și monitorizarea acestora fără încetinirea sistemului sau a rețelei, în așa fel încât anumite tipuri de atacuri să nici nu ajungă pe PC. Integrarea cu Internet Explorer blochează scripturile malițioase înainte ca browserul să le execute, ceea ce este un mare pas înainte pentru securitatea sistemului. Avem și integrare cu Windows Firewall, MSE solicitând utilizatorului activarea acestuia încă de la instalare. În acest mod, MSE monitorizează și firewall-ul. Întreg engine-ul de protecție este înnoit, detecția malware îmbunătățită ca eficiență și performanță. Practic, odată dobândind aceste noi funcționalități, eficiența Microsoft Security Essentials crește semnificativ, mai ales cu protecția euristică, de a cărei prezență din versiunile anterioare s-au plâns mulți.

Ceea ce îmi place foarte mult la noua versiune este posibilitatea de a stabili procentul în care MSE pot folosi procesorul sistemului atunci când scanează. Implicit, la instalare, limita este fixată la 50%, dar se poate modifica, de exemplu, dacă MSE rulează pe un sistem mai slab. Setarea se găsește în Settings –> Scheduled Scan. În mod normal, scanarea programată pornește doar dacă PC-ul este inactiv (adică nefolosit), dar cu această setare se poate stabili limita superioară a încărcării resurselor de sistem în așa fel încât să putem folosi și PC-ul în timpul scanării, dacă este neapărat necesar.

01-MSE-2

02-MSE-2

03-MSE-2

04-MSE-2

05-MSE-2

06-MSE-2

07-MSE-2

08-MSE-2

09-MSE-2

10-MSE-2

11-MSE-2

12-MSE-2

13-MSE-2

14-MSE-2

Fișierele din carantină pot fi șterse acum la un interval stabilit de utilizator, deși funcția nu este activată la instalare, iar utilizatorul are acum posibilitatea (pe care nu o recomand) de a renunța la folosirea rețelei SpyNet, comunitatea online a celor de la Microsoft care contribuie la actualizarea rapidă a definițiilor antivirus.

Potrivit lui Paul Thurrott, Microsoft ar fi vrut să introducă o protecție avansată împotriva amenințărilor bazate pe Internet, dar această funcționalitate a fost eliminată din motive de performanță.

Microsoft Security Essentials funcționează pe copii autentice ale Microsoft Windows XP, Vista sau Windows 7. Pachetul de instalare acceptă și upgrade-ul de la versiunea anterioară, 1.x, fără a fi nevoie de o dezinstalare manuală a acesteia.

Descarcă Microsoft Security Essentials 2.0

Download direct Microsoft Security Essentials 2.0

Back To Top
Search