ie9_invite

Versiunea beta a IE9 este foarte aproape de lansare. Pe 15 septembrie vom vedea noua interfață a browserului, despre care Tudor Galoș (MS RO) nu a vrut să comenteze foarte mult în emisiunea de vineri, spunînd doar că ne lasă pe noi să descoperim surpriza. La o discuție anterioară avută despre Windows Live Essentials, înainte de lansarea noului beta al versiunii 2011 a suitei, Tudor spunea că arată foarte bine și într-adevăr, Ribbonul introdus nu contenește să mă surprindă plăcut în fiecare zi. Așa că merg pe mîna lui și de data asta.

Aceia dintre voi care au avut curiozitatea să testeze platform preview-urile (4 la număr), au văzut rezultate interesante în teste, ceea ce ne arată că Microsoft trage tare pentru a recupera ”handicapul” sever pe care îl are la acest capitol față de competitori.

Experiența mea cu Internet Explorer 8 se poate sintetiza foarte simplu : îl consider un browser sigur, destul de lent și care nu prea respectă standardele web moderne. A fost un progres semnificativ față de Internet Explorer 7 și unul major față de Internet Explorer 6. Mi-au plăcut foarte mult modalitatea de a gestiona tab-urile, ca și flexibilitatea la configurarea add-on-urilor. Plus că mi-a plăcut acea opțiune prin care Windows și Internet Explorer previn schimbarea motorului de căutare implicit stabilit de mine pe sistem. Pe ansamblu, un browser decent dar, luînd exemplul unor produse excepțional de bune, cum sînt Windows 7 și Office 2010, trebuie să mărturisesc că mă așteptam de ceva vreme la mai mult de la echipa Internet Explorer.

 

graph-ie-web-design

Smile Sper ca acest grafic să se schimbe semnificativ odată cu IE9 Smile

 

De la Internet Explorer 9 aștept înainte de orice viteză cu mult superioară comparativ cu Internet Explorer 8, respectarea standardelor Web, o și mai bună integrare cu Windows 7 și mult mai multe add-on-uri (e drept că asta nu ține de Microsoft).

Totodată cred că nu mai este admisibil pentru Microsoft să actualizeze browserul în același ritm cu sistemul de operare. Din foarte multe motive, printre care și faptul că pe Internet totul se mișcă mult mai repede și aici includ și amenințările legate de securitatea informatică.

Îmi pare foarte rău pentru cei care încă folosesc Windows XP, pentru că IE9 nu va rula pe acest sistem de operare. Dar nu ar trebui să fie o tragedie prea mare atîta timp cît o mare parte dintre utilizatorii de XP folosesc browsere concurente care fac treabă bunicică pe acest sistem de operare.

E drept că această incompatibilitate cu Windows XP se va traduce printr-o cotă inițială de piață mai greu de urnit pentru IE9, dacă ținem cont că mai bine de jumătate dintre utilizatorii Windows încă au sisteme XP. Cred că proporția este chiar mai mare.

Utilizatorii Windows Vista, Windows 7 și Windows Server 2008 vor face saltul la noul browser foarte rapid și cred că așteptările lor sînt foarte mari, încă de la acest beta. Și cred că vor fi sporuri semnificative de performanță, dar și calitative (mă refer iar la standardele web).

Care sînt așteptările voastre ? Veți descărca beta-ul în zilele următoare ?

Back To Top
Search