hardware-acceleration-ie9
Cu Internet Explorer 9, dezvoltatorii vor avea o linie directă spre afișarea accelerată hardware, direct de la proiectarea paginii pînă la redarea acesteia pe un monitor. Blogurile producătorilor browserelor concurente arată că în cazul acestor browsere sunt accelerate anumite segmente, dar nu toate, așa cum se întâmplă în cazul IE9. Cerința ca un browser să ruleze pe mai multe platforme software, de exemplu, produce multe compromisuri, care scad performanțele și nu permit integrarea strânsă cu Windows, și care, implicit, înseamnă că nu pot fi exploatate toate facilitățile sistemului de operare. Așa se arată într-un articol de pe blogul IE, care ne ajută să înțelegem cum funcționează Internet Explorer 9.
Haideți să vedem despre ce este vorba când spunem accelerare hardware într-un browser. Practic, Internet Explorer 9 va reda o pagină web în 3 etape majore :

FlyingImages[2]1. La redarea conținutului, în trei sub-etape – prima constă în descărcarea imaginilor și a clipurilor video, urmată de decodarea acestora și transferarea lor în buffere (zone-tampon) intermediare ale procesorului de pe placa video (GPU). A doua etapă constă în desenarea elementelor complexe (canvas și PNG de exemplu) în buffere intermediare ale GPU. A treia etapă este aceea în care elementele simple ale paginii sunt desenate direct în bufferul alocat paginii web – IE9 accelerează această primă fază folosind subsistemele Windows Direct2D și DirectWrite, ceea ce se traduce prin text mai fin, mai clar și redare clară a conținutului vectorial, scalabil. Accelerarea din această etapă prin utilizarea procesorului plăcii video crește performanța afișării grafice a celor mai răspândite elemente HTML: text, imagini, elemente de fundal și margini.
2. Pentru combinarea elementelor paginii este folosit sistemul Direct3D, care crește semnificativ performanța IE în redarea paginilor cu multe elemente grafice (foto-video, cum sunt acelea din testul FishIE Tank). – În această etapă bufferele intermediare amintite anterior sunt combinate cu conținut desenat direct pentru a forma ”imaginea” paginii web – Accelerarea acestei etape profită la maxim de cel mai mare atu al procesorului plăcii video : redarea bitmap-urilor la viteze foarte mari. Mai mult, pentru că memoria dedicată a plăcii video păstrează imaginile ”la îndemâna” GPU-ului, redesenarea paginilor cu grafică intensivă este incomparabil mai rapidă decât metoda clasică a utilizării CPU + RAM.
3. Combinarea elementelor prin Desktop Composition. După ce browserul este gata pentru a trimite spre afișare pagina web, Windows Vista și Windows 7 folosesc procesorul grafic (GPU) pentru afișarea pe ecran prin subsistemul Desktop Window Manager (DWM). Pentru că IE9 folosește doar DirectX (redare directă accelarată hardware), interacțiunea dintre browser și DWM este foarte eficientă, folosește mai puțină memorie video și este mai rapidă și mai stabilă decât orice combinație de subsisteme Windows.

Back To Top
Search