Când ați testat ultima oară Firefox? Dacă nu ați făcut-o recent, acum este un moment bun să o faceți. Versiunea 57, numită și Firefox Quantum, lansată ieri de Mozilla vine cu îmbunătățiri semnificative de performanță.

Viteză dublă cu mai puține resurse

Mozilla spune că noul Firefox, numit Firefox Quantum după noul engine de randare Quantum, este de două ori mai rapid decât versiunile Firefox lansate în 2016. Consumul de memorie RAM este redus, fiind – potrivit Mozilla – cu 30 la sută mai mic decât cel din Google Chrome.
Creșterea de performanță și reducerea consumului de RAM se bazează pe Rust, noul limbaj de programare creat in-house de Mozilla. Acesta rulează funcțiile browserului în paralel, folosind mai multe nuclee ale procesorului.
Mozilla mai spune că față de programarea în C++, limbajul de programare Rust este mai puțin expus erorilor de programare tipice pentru lucrul cu procesoare multi-core. Aceasta permite folosirea de algoritmi noi pentru sporul de performanță din Firefox.
Tot pentru performanță, Mozilla recurge la o serie de trucuri, cum ar fi prioritizarea taburilor în uz față de cele care nu sunt vizibile. Un alt truc este încărcarea conținutului text înaintea elementelor contextuale din site (logo,grafică și reclame).

Secretul vitezei din noul Firefox Quantum

O parte importantă în creșterea performanței Firefox este realizată de procesarea CSS în paralel pe mai multe nuclee de procesor.
Folosind Rust, Mozilla a scris de la zero Stylo, un engine CSS care exploatează nucleele din procesoarele multi-core. Un avantaj major al acestui engine este că performanța crește direct proporțional cu numărul de nuclee din procesoarele de pe sistem.
Iată și un clip video cu un test comparativ Firefox Quantum vs Chrome.Vedeți mai jos cum se comportă ambele browsere la deschiderea a 10 pagini web populare:

Mozilla mai spune că arhitectura Firefox Quantum permite scalarea resurselor consumate în funcție de configurația sistemelor pe care rulează. De exemplu, față de performanța unui sistem dual-core, pe un PC quad-core, performanța va crește de aproape două ori (2×2).

Interfață nouă, design fresh (în sfârșit!)

Pe lângă cele de mai sus, Firefox 57 (Quantum) vine și cu o interfață nouă, Photon UI. Dezvoltatorii Mozilla și-au propus să aducă un design fresh, simplificat, care să completeze experiența web rapidă cu o experiență vizuală plăcută.
Rezultatul îmi place foarte mult, mai ales pentru că nu mai trebuie să instalez un skin complet realizat de terți.
Singurele modificări pe care le-am făcut-o au fost scoaterea spațiilor albe din stânga și din dreapta barei de adrese și compactarea butonului rotund Back. Acesta mi se pare prea mare și învechit. Și,pentru că nu îmi plac butoanele rotunde în bara de navigare, am ales afișarea compactată a navigatorului:

Personalizare Firefox Quantum
Personalizare Firefox Quantum – faceți click pe imagine pentru mărire
Firefox a preluat și o strategie pe care am văzut-o la Opera sau la Vivaldi, anume aceea de a adăuga valoare browserului fără a îngreuna partea de navigator. Secretul este completarea subtilă dar cu folos pentru utilizator. Astfel, Mozilla a inclus un instrument nou pentru captură web, numit Screenshots.
Firefox Quantum Screenshots - capturați orice de pe web direct din browser
Firefox Quantum Screenshots – capturați orice de pe web direct din browser – apăsați pe imagine pentru mărire.
Numărul opțiunilor de personalizare a aspectului Firefox a crescut foarte mult, personalizarea fiind regândită pe termen lung. Evident, cu gândul la WebExtensions, noul mecanism pentru extensii Firefox.

Alte observații

Pe lângă viteză, remarc și calitatea foarte bună a randării textului în Mozilla Quantum, un aspect important pentru utilizatori după părerea mea.
Am și o bilă neagră, dar nu pentru Firefox, ci pentru LastPass, care, la ora la care scriu acest articol – ca de obicei, din păcate! – nu a terminat lucrul la extensia proprie pentru Firefox Quantum.
Este dezamăgitor că LastPass nu este niciodată gata la timp pentru noile versiuni Firefox! Măcar acum, pentru un upgrade major cum este cel la versiunea 57 ar fi trebuit să se străduiască mai mult!
Later edit (26 noiembrie 2017): Acum extensia LastPass (non-beta) este disponibilă pentru Firefox 57 dar nu funcționează corect și nu are opțiunile de a copia din meniul contextual numele de utilizator sau parola pentru utilizare manuală atunci când autocompletarea nu funcționează în paginile web.
Dezamăgirea utilizatorilor se vede din viteza cu care rating-ul acordat de utilizatorii extensiei scade pe site-ul de extensii Firefox: a ajuns la 3 stele și jumătate, iar numărul evaluărilor cu o singură stea din cinci crește continuu.
Ca urmare a acestor repetate neglijențe LastPass în privința funcționalității, ieri – după ce am trimis direct la LastPass feedback detaliat despre toate aceste probleme – mi-am desființat definitiv contul (era unul plătit!) și am migrat la 1Password, care îmi este familiar de la muncă și care îmi place foarte mult.
E drept, există o versiune beta care se poate descărca de pe blogul LastPass, dar nu funcționează foarte bine pentru moment. Păcat!

Testați și spuneți-mi cum vi se pare

Începând de ieri, 14 noiembrie 2017, Firefox Quantum se poate descărca de pe site-ul Mozilla.
Later edit (26 noiembrie 2017): Iată și link-ul pentru versiunea în limba română: descărcați de aici Firefox 57 în română.
Abia aștept să testați și să îmi spuneți cum vi se pare noul browser.

Back To Top
Search