Ce este Ribbon-ul ? – un panou din interfața unei aplicații care găzduiește butoane și simboluri pentru diferite comenzi, grupate in tab-uri (etichetele comută între mai multe seturi de asemenea comenzi, care pot fi afișate pe aceeași suprafață. Fiecare aplicație care folosește Ribbonul are taburi caracteristice, iar în taburi anumite comenzi sunt grupate pe diferite criterii. Ribbonul poate fi minimizat prin dublu-click pe tab, pe eticheta acestuia. Ribbonul înlocuiește complet și îmbunătățește funcționalitatea regăsită anterior în meniuri, bare de comenzi și panouri de comandă din aplicațiile mai vechi.

 

Microsoft a implementat interfața Ribbon ca parte a interfeței Fluent odată cu Office 2007. În Microsoft Office 2007, interfața Ribbon era prezentă doar în Word, Excel, Access și PowerPoint, dar în Office 2010, aceasta este prezentă în toate aplicațiile din suită.

Interfața Ribbon a fost introdusă de Microsoft parțial și în Windows 7, în WordPad și Paint, iar în viitorul apropiat aceasta va fi prezentă și în toate aplicațiile din Windows Live Essentials, unde a debutat de ceva vreme dacă nu mă înșel în Windows Live Movie Maker.

Reacțiile utilizatorilor în ceea ce privește Ribbon-ul au fost diferite, în funcție de experiența acestora. Utilizatorii care au început de exemplu să lucreze în Office pentru prima oară cu Office 2007 s-au acomodat relativ repede cu noua interfață, spre deosebire de cei avansați, care au considerat că trecerea la Ribbon implică o curbă (poate) prea abruptă de învățare.

Un alt lucru interesant este acela că în vreme ce interfața Ribbon din Office 2007 nu poate fi prea ușor personalizată, decît prin adăugarea unui fișier xml la anumite tipuri de documente Office Open XML (.docx, etc.), în Office 2010 ea poate fi adaptată foarte ușor preferințelor utilizatorului, fără a cere prea mulotă experiență. Totodată trebuie să mai subliniez că interfața Ribbon din Paint, WordPad și din următoarea suită de aplicații Windows Live Essentials Wave 4 nu pot fi deloc personalizate.

Ribbon-ul în aplicațiile Office 2010

este prezent în partea superioară a tuturor aplicațiilor Office 2010 și aduce utilizatorului la îndemînă toate instrumentele de care acesta are nevoie pentru a lucra productiv și pentru a atinge anumite obiective în programul pe care îl folosește. Așa cum spuneam la începutul acestui articol, Ribbon-ul este specific fiecărei aplicații din suita Office, dar design-ul este intuitiv și unitar, ceea ce îți permite ca odată ce te-ai familiarizat cu acesta într-una dintre aplicații, să te poți adapta ușor și în celelalte. Comparativ cu Office 2007, în versiunea 2010, Ribbon-ul introduce unele lucruri noi care permit o mai mare flexibilitate în lucrul cu fiecare program din suită în parte, și pentru flexibilitate la lucru. Astfel, de exemplu, poți minimiza taburile pentru a cîștiga spațiu pe monitor, sau poți să rearanjezi și/sau să adaugi acele comenzi de care ai nevoie mai des în tabul preferat, într-un grup personalizat de comenzi. De asemenea, odată ce ai realizat modificările necesare, le poți exporta pentru a le transfera și pe alte calculatoare sau pentru a reveni la setările curente după reinstalarea suitei de Office.

Cunoștințe de bază pentru lucrul cu interfața Ribbon în Office 2010
Ribbonul simplifică felul în care lucrezi cu aplicațiile Office, oferind o așezare intuitivă pentru comenzi, în grupuri logice.

Taburi – fiecare tab oferă un set de instrumente înrudite asociate unui scop urmărit la lucrul în aplicația utilizată. De exemplu, în Word 2010 avem 7 taburi :

Grupuri – în fiecare tab sunt grupuri care ajută la aranjarea de comenzi înrudite. De exemplu, tabul Insert din Word cuprinde grupurile Pages, Tables, Illustrations, Links, Header & Footer, Text și Symbols. Grupul Illustrations permite lucrul cu Imagini, Clipart, SmartArt, Grafice și Screenshot-uri, după cum se vede în detaliul următor :

Galerii – o săgeată drop-down apare la unele comenzi din grupuri. Dacă dai click pe săgeată se deschide o galerie cu opțiuni privind modul în care poți executa o anumită operație :

Taburi contextuale – în anumite împrejurări aplicațiile Office 2010 îți pun la dispoziție taburi care nu apar permanent pe Ribbon. Acestea sunt taburile contextuale, care sunt foarte utile pentru lucrul rapid cu anumite elemente din document, ca în exemplul de mai jos.

Un alt element major de noutate este interfața BackStage

Foarte importantă această caracteristică nouă din Office 2010, pentru că ne permite să creștem productivitatea foarte mult. BackStage este o interfață care oferă toate opțiunile necesare gestionării fișierelor create cu aplicația în care ne aflăm. O să exemplific în Word, cu 3 opțiuni dintre cele 6 disponibile :

BackStage în Word – Recent – Documente și foldere recent accesate (se pot și fixa în liste elementele frecvent utilizate)

Backstage în Word – New – o imagine copleșitoare despre multitudinea de documente care pot fi create în Word.

Backstage în Word – opțiunea Print permite controlul total asupra modului cum voi tipări documentul dintr-un singur loc.

Va urma un articol despre interfața Fluent din Windows Live Essentials Wave 4 …

Cum vi se pare interfața Ribbon ? Ați reușit să vă acomodați cu ea ? Ce aplicații cu Ribbon folosiți cel mai mult ?

Back To Top
Search