28-martie-2013-codename-Gemini11

Dacă v-ați întrebat cum de zona Office scapă sau nu este inclusă în planurile Microsoft de schimbare radicală a ceea ce numim computing, ați pierdut timpul degeaba, pentru că nu este cazul.

Gemini este seria de update-uri pe zona produselor Office care (potrivit surselor din Microsoft citate de Mary Jo Foley) vine în două valuri pe durata următorilor doi ani. Primul val Gemini va merge în paralel cu Windows Blue și va aduce în această toamnă versiuni actualizate ale Word, Excel, PowerPoint și OneNote. Aparent aceste aplicații vor fi în primul val versiuni RT/Windows Store iar aplicația OneNote RT va primi și ea un update.

Până acum avem două aplicații Office pentru RT: OneNote și Lync. Ambele sunt gratuite și sunt prezente în Windows Store din 26 octombrie 2012. Celelalte programe din suita Office 2013 sunt Win32 și rulează pe desktopul Windows 8 și pe cel din Windows RT.

Ballmer - Office Logo

Pe lângă aplicațiile Office, Gemini va viza și instrumentele de dezvoltare specifice, alături de alte zone Office.

Divizia Office se transformă și ea la Microsoft. Se transformă dintr-o organizație care vinde programe pentru Windows la una care construiește aplicații și servicii care rulează pe platforme multiple. Primii pași au fost făcuți cu OneNote pe Android (din păcate încă nu este disponibilă în Google Play pentru România) și cu Office pentru Mac dar și cu Office Web Apps, care rulează din browser.

Al doilea val Gemini este axat pe modelul de subscripție Office 365. Pornind de la aplicații bazate pe servicii online ca SkyDrive sau Office 365, modelul cu subscripții este o completare absolut normală. Update-urile pentru Office 365, Exchange Online, SharePoint Online și Lync Online sunt deja furnizate trimestrial, iar oficialli Microsoft anunțau update-uri frecvente încă de la lansarea Office 365.

Cu toate acestea, organizațiile mari care folosesc resurse on-premises nu doresc actualizări frecvente, iar pentru această categorie Office team ar putea fi nevoit să meargă în paralel cumva și pe modelul Service Packs de până acum.

[box type=tip] Un aspect interesant al evoluției Win32 spre aplicații RT pentru Office amintit de ZDNet este acela că echipa care răspunde la Microsoft de Modern Office Experience (MOX) (ModernUI apps pentru Office) a avut ca sarcină crearea de aplicații RT pentru echivalentele Office clasice. Prioritatea maximă a fost inițial realizarea OneNote RT împreună cu echipa OnenNote Win32, dar și elaborarea de componente comune care să fie utilizate de toate echipele Office la realizarea versiunilor RT ale programelor Windows clasice. Pe parcurs, MOX team a realizat că spre deosebire de web apps pentru Office, realizarea echivalentelor RT pentru programele clasice va fi mult mai dificilă. La un moment dat s-a vehiculat ideea unor aplicații RT ”hibride”, care să fie programe desktop admise și în Windows RT, ceea ce ar fi permis portarea unor cantități importante de cod Office în zona RT. S-a renunțat, pentru că respectivele aplicații nu ar fi respectat standardele Windows RT sau Windows 8. [/box]
Back To Top
Search