Ce Inseamna De Fapt One Windows

Am citit zilele trecute unele articole despre One Windows unde se spune în mod eronatOne Windows înseamnă unificarea sistemelor de operare Windows Phone, Windows RT și Windows clasic într-unul singur și voi explica de ce spun eronat în cele ce urmează.

Dacă sunteți curioși să vedeți de unde au pornit speculațiile, uitați-vă la acest anunț, de exemplu. Descrierea job-ului spune:

The XAML team is building the UI framework at the core of the “One Microsoft” OS. (Echipa XAML construiește framework-ul UI la baza sistemului de operare ”One Microsoft”)

La conferința de presă privind rezultatele financiare ale trimestrului 4 (transcrierea este disponibilă aici, pe site-ul Yahoo), CEO-ul Microsoft, Satya Nadella, a spus inițial următoarele:

Vom unifica următoarea versiune Windows din trei sisteme de operare într-un singur sistem de operare pentru ecrane de toate mărimile.

Cine a ascultat până aici și s-a oprit a putut trage concluzia că unificarea este cât se poate de reală și că se va produce odată cu Windows Threshold.
Satya Nadella Partea interesantă vine însă abia mai târziu, la sesiunea finală Q & A (întrebări și răspunsuri), când Nadella, răspunzând întrebărilor despre unificarea sistemelor de operare Windows, a arătat că de fapt One Windows vizează mai mult partea de engineering (dezvoltare), echipa de produs.
Voi traduce parțial mai jos transcrierea întrebării (adresată de Heather Bellini de la Goldman Sachs) și răspunsul lui Satya Nadella.

Heather Bellini – Goldman Sachs: … Vroiam să adresez o întrebare despre – Satya comentariile tale privind combinarea următoarei versiuni Windows într-una pentru toate dispozitivele și mă întrebam – dacă ne uităm – vreau să spun că aveți un fel de segmentări SKU în prezent, aveți enterprise, aveți versiunea consumer gratuită pentru device-uri sub 9 inch, oferta pe care ai menționat-o mai devreme și pe care ați lansat-o recent. Ce putem vedea când veți veni cu această versiune unică pentru toate dispozitivele, cum vedeți această schimbare a lansării produsului alături de o segmentare tradițională a SKU-urilor (versiunilor) și a prețurilor acestora care s-a văzut în trecut ?
Satya Nadella : Declarația mea are mai mult de-a face cu abordarea pe partea de engineering (dezvoltare). Realitatea este că de fapt nu am avut un Windows; am avut multiple sisteme de operare Windows în interiorul Microsoft. Am avut unul pentru telefon, unul pentru tablete și PC-uri, unul pentru Xbox și unul chiar pentru embedded. Așa că am avut multe, multe asemenea eforturi, demersuri. Acum avem o singură echipă și arhitectura stratificată, care ne permite … un magazin, un sistem de comercializare … De asemenea ne permite scalarea interfeței (UI) pe toate dimensiunile de ecrane; ne permite crearea acestei noțiuni de universal Windows apps și să fim coerenți cu toate acestea.
Deci la aceasta mă refeream, iar strategia noastră pentru SKU-uri rămâne pe segmente, vom avea SKU-uri multiple pentru enterprise, vom avea pentru OEM, vom avea pentru utilizatorii finali. Și vom dezvălui și vom discuta despre SKU-uri pe măsură ce avansăm, dar enunțul meu are mai mult de-a face cu modul în care aducem echipele împreună pentru a aborda Windows ca ecosistem foarte diferit comparativ cu ceea ce am făcut în trecut.

Așa cum spuneam mai devreme, multă lume a înțeles că Microsoft pregătește un singur sistem de operare, care va rula pe telefoane, tablete, PC-uri și pe Xbox. Declarațiile lui Satya Nadella arată că deocamdată planurile Microsoft sunt cu totul altele.
One Windows înseamnă acum de fapt că în Microsoft nu vor mai exista echipe separate pentru fiecare variantă Windows, ci doar una singură, care se ocupă de toate variantele și versiunile Windows. Această schimbare s-a făcut anul trecut și echipa Windows este condusă de Terry Myerson.
Dacă ne gândim la un nucleu comun pentru toate aceste versiuni, acest nucleu există deja (Windows NT) și este folosit în toate versiunile Windows. Arhitectura stratificată sau modulară despre care vorbea Satya Nadella face posibil ca, prin adăugarea sau eliminarea anumitor elemente din sistemul de operare, acesta să ruleze pe platforme hardware diverse.
În ce privește Magazinul Windows și Magazinul Windows Phone, unificarea este încă în lucru. Microsoft face pașii necesari pentru a facilita un singur model comercial pentru aplicații, face unificarea interfețelor de programare (API), care permite deja reutilizarea de porțiuni de cod între aplicațiile Windows Store și Windows Phone Store. Dar magazinele Windows Phone, Windows și cel pentru aplicații Xbox sunt complet separate încă.
Deși nu este foarte clar oficial, Microsoft va unifica în această etapă doar sistemele de operare Windows Phone și Windows RT, în detrimentul celui din urmă. Astfel, vom avea un sistem de operare mobil comun pentru telefoane și tablete (fără desktop)vom avea sistemul de operare Windows pentru PC-uri și, bineînțeles, sistemul de operare Xbox.
Acum este – sper eu – destul de clar de ce este greșit (cel puțin deocamdată) să scrii că va fi o singură versiune Windows peste tot. Pentru că momentan avem de fapt o singură echipă care realizează versiuni diferite de Windows, de aplicații Windows, Windows Phone și Xbox, pe care le publică în mai multe magazine Windows.
Via Mary Jo Foley (ZDNET)

Back To Top
Search