Lumia_435_Hero_Shot_Wide

Spre surprinderea mea și nu numai, Microsoft continuă să lanseze telefoane Windows low-end. De ce spun că este surprinzător acest lucru ?

Este surpinzător pentru că până acum un an sau doi, vorbind despre multitudinea de telefoane ieftine cu Android, Microsoft arăta cu degetul spre Google vorbind despre fragmentarea din ecosistemul acestei companii, dar acum pare să fi preluat cu brio modelul.
E adevărat că telefoanele ieftine se vând în masă și ar putea fi o sursă importantă de venituri pentru Microsoft cât și un vehicul de extindere pe noi piețe.
Nokia-Lumia-1520-has-20-MP-Pureview-Camera
 
Pe de altă parte, dacă ne uităm în tabăra Android, producătorii de echipamente lansează mai tot timpul telefoane vârf de gamă, din diverse motive, dintre care cel puțin următoarele două sunt mai importante după părerea mea: asigurarea supremației ca brand și impunerea de standarde de calitate și de așteptări.
Aceste lucruri sunt – teoretic, dar din păcate nu și practic – valabile și în tabăra Windows, acolo unde Nokia a lansat Lumia 1520 și Lumia 930. Problema este că a trecut mult prea mult timp de la lansarea acestor modele.
Nokia-Lumia-930-Beauty2-jpgCorect, ele sunt și astăzi etaloane din multe puncte de vedere, fiecare în felul său. Dar pentru ambele, vârsta își spune cuvântul. Ele sunt de mult depășite ca specificații și mai ales ca așteptări ale utilizatorilor și ale pieței.
Cred că undeva în zona Windows Phone cineva cu o putere destul de mare de decizie este mult prea conservator și trage Microsoft înapoi pe acest segment, în detrimentul rezultatelor fantastice din alte zone. Principalul motiv anunțat de Microsoft pentru amânarea lansării unui nou flagship este sistemul de operare Windows Mobile 10, care nu este gata. Dar acest argument pălește rapid, de vreme ce până și … 430, cel mai ieftin Lumia de până acum, va fi upgradabil la Windows 10.
Riscul la care se expune Microsoft este destul de mare: se prea poate ca între timp foarte mulți utilizatori, entuziaști și influencers din tabăra Windows Phone să migreze la concurență înainte de lansarea următorului flagship sau chiar odată cu acesta, mai ales dacă acesta nu va fi un succes ca design și ca specificații.
Ar fi păcat.

Back To Top
Search