Astăzi avem o premieră pe wfl.ro, anume un review al unui device Windows trimis de un cititor,  Mihai Octavian Dan. Îi mulțumesc pe această cale și îi invit pe toți cei interesați să îmi trimită review-urile lor spre publicare prin e-mail la admin@wfl.ro.

Telefonul Nokia Lumia 830 îl am din decembrie 2014. E varianta albă.  Înainte de el am avut un Samsung Ativ S, care l-am trimis de 2 ori la garanție : am folosit preview for developers odată, apoi s-a prăjit placa de bază. Ultima oară Ativ S-ul a stat 3 săptămâni în service și în acel timp am folosit un Galaxy S5, și mi-am făcut o părere și despre Android…

Povestea lui Nokia Lumia 830:

În momentul apariției Lumia 830 costa 1800 lei, iar 930 pe care îl vroiam costa 2100 lei. Când am văzut prețul m-a apucat râsul. Mă gândeam cine #!#”!’, va cumpăra telefonul acesta când la o privire rapidă, peste „cifre”, Lumia 930, este 2x Lumia 830 ( nu mai vorbim de oferta Android):

 • procesorul 2.2 fată de 1.2
 • 2gb ram față de 1Gb
 • spațiu 32 față de 16gb
 • ecran superb amoled rezoluție full-hd față de 720p ips.
 • camera 20mpx față de 10mpx

O perioadă mi-am dorit si 730 dual-sim, era perfect daca avea camera de pe 925 si glance, dar…
Apoi găsisem un 930 cu vechime o săptămână la 1200 lei.
Până la urmă am cumpărat Lumia 830 (la preț de BF)…. deoarece are „Glance”, micro-sd, și foarte important designul care mi-a plăcut; arată bine și se simte bine, în mână, are un look masculin, și asta contează cel mai mult la un telefon, nu cifrele. Dacă costumul face parte din garderoba dumneavoastră zilnică atunci mergeți pe varianta neagră, cu glance activat e de senzație.

Design:

excelent;  – pentru anumite domnișoare telefonul e cam mare și cam greu.

Ecran:

este un punct slab al telefonului, nu neapărat că are 720p, ci datorită faptului că e IPS și nu Amoled sau Oled, negrul este gri închis și culorile la fel. Fostul Ativ S era mult peste.
 În schimb e un ecran cu „memorie” și din acest motiv suportă Glance, un „feature” care odată ce te-ai obișnuit cu el creează o dependență greu de tratat.
Ca o comparație pe ecranul de 535, negrul este mai saturat.

Fotografii:

Camera m-a impresionat, prima dată, cât de rapidă este, față de Samsung Ativ S (S3 cu windows). Focalizarea și click-ul sunt instant. E la nivel de LG g3 sau Samsung s5.
Eu fac de obicei poze pe auto, fără setări manuale. Camera deși are 10 mpx, are efectiv 8, iar asta se observă la detalii. Deși are stabilizare optică, numele de pureview e doar de marketing.
Sunt instalate 2 aplicații din fabrică: microsoft camera și lumia camera. În funcție de condițiile de iluminare pozele ies mai bine cu una sau cu alta.  
Cum ies pozele? Unele bune, altele îți vine să fugi. Dar dacă știți să jonglați cu setările manuale cu siguranță rezultatele vor fi diferite.

Față de Android, un minus este inexistența HDR. Când activezi asta pe Android, e o diferență mare. Poate WP10 va aduce și asta.

Video:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=HT3b14PF53E&] Telefonul înregistrează bine în 720p. În 1080p mi se pare că are o lipsă de putere din partea procesorului, mai scapă cadre, videoclipul arătă de parcă nu ar avea stabilizare optică.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=4dezCEwcuEM] La concerte, datorită celor microfoanelor Haac, alături de 930, e unul dintre cele mai indicate telefoane pentru înregistrări. Vedeți video-ul din link.

Bateria:

Ține de dimineață până seara. Eu stau pe wi-fi, și acasă și la serviciu, 4G îl pornesc când plec la drum. Glace e tot timpul activat și noapte (dar acopăr senzorul când dorm). Există 2 programe de chat care extermină durata bateria telefonului (am scris mai jos), la fel se întâmplă și cu programele de navigație.
Consumă la fel dacă e pe 4G sau pe wi-fi, față de ce aveam înainte, unde rația era de 2:1.
Un plus aici e că suportă încărcare wireless.

Acum mai mult despre windows phone 8.1:

Jocuri:

Nu mă joc.

Audio:

 se aude foarte bine, are HD voice( e altceva cu aparatele compatibile), sună tare , speackerul se aude excelent, nu am ce să-i reprosez aici.

Muzică și radio:

Nu folosesc.

Navigație pe internet:

Telefonul are 4G
IE nu are flash…anumite site-uri nu ai cum să le deschizi. Un lucru deranjant e atunci când dai de un site care are reclame și nu poți să le închizi. În rest pe HTML5 merge super.
Opera nu am încercat.

Aplicații/programe:

Față de varianta Android, anumite programe, pe WP arată învechit și lipsite de anumite funcții. E ca și cum ai compara ca aspect MacOSX cu WindowsXP. Și cu xp-ul „you get the job done”…

 • Facebook-ul de WP e scris de MS și nu de Facebook, personal prefer să intru din browser pe FB, e mai rapid si parcă arată mai bine.
 • Youtube e scris tot de MS, e practic un link către pagina m.youtube.com, nu e o aplicație în adevăratul sens. E bună și aceasta, până vom vedea ceva oficial de Google.
 • Whatsup: e unul din programele, care consumă bateria într-un mod barbar.
 • Messenger (FB): la fel ca Whatsup; prefer să folosesc chatul din browser.
 • Shazam: merge bine
 • Tapatalk: are un bug la deschidere din action center.
 • Teamviwer: merge foarte bine
 • Files de la MS: e bun, dar nu complet.
 • Pocket File Manager: dacă aveți google drive, sau un alt cont de one drive si doriți sa-l conectați, sau alt dropbox e soluția ideală, însă nu știe să lucreze cu ms office.
 • MS Office: pentru mine un pic dezamăgitor( mai ales exel), poți să editezi cu el, dar nu la nivelul celui de pe desktop; plus că e cam restrictiv. În plus apare o problemă cu editatul fișierelor din alt cont one drive (se pot deschide doar în citire….) si faptul ca nu ai o structura de directoare normală, adică să poți salva in memoria telefonului, micro-sd sau într-un cloud-drive de pe net (s-ar putea monta cu un add-on). Eu prefer să fac niște adnotări cu el și apoi să trec pe desktop. Dar dacă te afli în tren spre Iași și trebuie să editezi un contract?
 • One drive: Nu functioneaza ca in Windows 8.1 desktop. Are un delay. Pe wi-fi nu e problematic, dar pe 3g/4g ai emotii daca fisierul se va deschide sau nu. Sau daca se salvează sau nu. Si asta la fisiere mici de ordinul câtorva kb. Nu știu cum ar fi dacă ai avea fișiere de câțiva zeci de MB.

Cu toate astea integrarea onedrive e bună, e un motiv pentru care stau pe windows.
Alte aplicații pe care le folosesc: Insider, Navigație gps, olx, moliplayer….
Lipsă ca programe simt lipsa la băncile locale sau operatorii care furnizează servicii. Eu sunt un user de pe vremea dial-up-ului, așa că am un device pe care îl pot plimba peste tot și să am acces internet să zicem numai din browser e suficient. Tineretul e mai grăbit…..

Navigație:

Dintre toate aplicațiile Google, există una căreia i se va duce dorul și anume Maps. Există o aplicație făcută de niște baieți…. Dar nu e ca cea de pe Android
Telefonul vine cu Here Maps și Here Drive Plus, în schimb.

 • Here Maps, este o aplicație de stabilit rute, dar pe lângă ea aveți nevoie de o aplicație de „voice navigation” gen Waze, sau Here Drive.
 • HereDrive e complet si mai merge si offline (fără internet), deși offline i-am dat să calculeze ruta București –  Cluj-Napoca, și nu a reușit. În plus față de Here Maps, alege varianta cea mai scurtă, și la un moment dat te trezești prin păpușoi J sau pe niște drumuri în rampă 10% și iarna, nu mai bune de dat cu sania, și de urcat cu mașina cu ceva „skils”.

Cel mai bine e să creezi ruta cu Here Maps și apoi să începi navigația cu Drive +, și să oprești netul; dar dacă ești în altă țară, tot vei plăti ceva trafic de roaming la operator.

Mail:

Aplicația de mail din WP e bună dar are 2 probleme:

 • dacă ai un mail de yahoo de exemplu se sincronizează la un interval de 15 minute, ceea ce uneori e mult. Pentru outlook (hotmail) și gmail e instant. Nu știu pentru alte conturi, gen ale unei organizații.
 • nu poți anexa( atachments) decât poze. Fisiere doar forward…. Nici macar din onedrive… Nu stiu cum s-au gândit echipa MS de la WP, la acest aspect. Daca am un word care îl editez și apoi vreu sa-l transmit pe email cum fac ? Aștept o intervenție divină?

Partea de dial:

 • dacă tastezi un număr de telefon, de pe o hârtie, agendă și apoi îți dai seama că ai greșit numărul, acesta trebuie tastat din nou, adică nu îl poți edita (eu nu am reușit); e o chestie banală de care te lovești, dacă știe cineva să-mi explice.
 • în momentul când formezi un număr caracterele ar trebui reduse, scrisul e prea mare, se vede de la o oștă pe cine ai sunat.
 • în momentul în care cauți un număr de telefon în agendă, fontul numarului de telefon este prea mic.

SMS:

 • nu supportă sms-uri pentru liste, dacă trimiți sms la două sau mai multe contacte, e considerat MMS; praf…căci mms-urile nu sunt activate sau cuprinse în planul de abonament sau de prepay la niciun operator. Deci dacă ai 20 de Maria în telefon trimiți 20 de sms-uri, faci scurtă la mână, moartea productivității.

Windows Phone vs Android,

o comparație grea:
Pentru mine e o chestie de gust. Eu am 34 de ani, nu mai îmi arde de root, optimizări, modări, asta făceam pe vremea lui win95/98, îl reinstalam săptămânal. Acum știu că pierd timp, bani, productivitate, clienți, nervi… You get it?
Windows e altceva, e mai avangardist ca look. Android e alegerea naturală, are icoane care seamănă cu Windows clasic, inițial o clonă de IOS, e mai flexibil. Totuși eu nu trăiesc în trecut, pur și simplu icoanle alea mici nu sunt pentru mine, mie îmi plac tile-urile mari, să le aranjez cum vreau eu. Despre aplicații, la Android e o debandadă, e o manea felul cum sunt aranjate. Apoi cum s-a scris, nu primești update-uri, stai cu lunile.
Windows Phone e mult mai versatil și mai curat, și mai transparent în ceea ce privește securitatea si viața privată. Plus că e mai „smooth”, Lagdroid anyone; nu mai vorbim de resurse consumate.
Pe Android, am avut Samsung Gio, S3mini,S4, S5 toate cu lag și Allview Viper S , la S5 nu mă așteptam la ce specificații are. Am mai avut o tabletă LG V490, am ținut-o 5 zile, lag lag lag, și iconițe mici, plus că office-ul (wps) nu știa să salveze în one drive…
Ce aș vrea de la WP:

 • Mai multe efecte în afară de „paralax”, echipa ms s-ar putea inspira din setările de slideurile powerpoint, de la vechiul compiz pe linux sau macosx (efectul acela de minimizare superb)
 • O structură de directoare, anexare de documente în email ( îți cumperi un phablet pe windows să fi productiv, să scoți bani, nu ca să demonstrezi prietenilor că ți-ai luat paletă de ping-pong).
 • Am mai scris sus la minusuri.

Probleme cu telefonul:

 • Ecranul nu răspunde la double-tap mereu.
 • uneori când introduc telefonul în buzunar, senzorul de proximitate dezactivează „glance” automat, însă după o perioadă mai îndelungată, nu se mai activează când vede „lumina”.
 • după primul update de la denim, cel care activează „folderele” pentru tile-uri, tastele capacitive back și search (bing search), nu mai merg cum trebuie. Back-ul răspunde din a doua sau a treia încercare, în schimb Search, e inutilizabil, după mai multe încercări pleacă. Eu prefer să intru în IE și apelez la favorites>google :D. Și nici iluminarea tastelor nu mai funcționeză normal, rămân stinse.
 • în 4 luni mi s-a blocat odată, a trebuit să scot bateria.
 • telefonul meu are „Shutering”, e un fel de lag, dar am văzut asta și pe un 930, în schimb pe 920, 925 și 1320 totul era smooth, ca pe iphone.
 • nu am garanție la telefon.

Mulțumesc cititorului nostru pentru timpul alocat scrierii acestui material, care va fi cu siguranță foarte util celor care vo dori să achiziționeze un Lumia 830. Cum spuneam, îi invit pe toți cei interesați să îmi trimită review-urile pentru device-urile lor spre publicare prin e-mail la hello@wfl.ro.

Back To Top
Search