Acest articol a fost publicat inițial de Ana Crișan pe blogul companiei Yonder și preluat cu acordul Yonder.
Înainte de conferinţa BUILD de luna trecută (evenimentul de lansare pentru Windows 8 Developer Preview), mulţi ar fi crezut că Windows 8, viitorul sistem de operare de la Microsoft, este doar atractiv din punct de vedere vizual şi, probabil, funcţionează bine doar cu dispozitive touchscreen. Adevărul e că este mult mai mult decât atât, cel puţin judecând după prezentările şi demonstraţiile ce au avut loc la conferinţa dezvoltatorilor. 
Windows 8 se bazează pe Windows 7 și oferă o performanţă mai ridicată, o utilizare mai scăzută a memoriei şi o alternativă complet nouă pentru desktop, inspirată de interfața Windows Phone 7 – așa-numita interfață Metro. Noua interfaţă este într-adevăr optimizată pentru touch, dar funcţionează foarte bine şi cu mouse-ul şi tastatura. În plus, adepţii stilului vechi de desktop pot comuta în orice moment la acesta prin simpla atingere/apăsare a unui buton.

Pe piaţa mondială, Apple a creat un fenomen în toată regula odată cu introducerea iPad-ului în urmă cu doi ani, care a afectat vânzările de pe piaţa de PC-uri. Prin urmare, Microsoft s-a confruntat cu decizia importantă de îmbunătăţire a produsului care aduce jumătate din profitul companiei, şi anume sistemul de operare Windows. Mai mult decât atât, pentru a creşte şi mai mult suportul pentru dispozitivele mobile, Microsoft s-a orientat şi către tablete, pe lângă piaţa de smartphone-uri, pe care a intrat acum un an.
În acest articol voi aborda principalele caracteristici ale Windows 8 atât din perspectiva consumatorului cât şi a dezvoltatorului, aşa cum au fost acestea prezentate la conferinţa BUILD. Voi aborda, de asemenea, perspectiva pieţei şi oportunităţile pe care furnizorii de software le au cu Windows 8.

PERSPECTIVA CONSUMATORULUI

Interfața Metro este menită să fie mai interactivă şi să utilizeze întreaga suprafaţă disponibilă a ecranului. În loc de pictograme statice pe desktop, acum suntem întâmpinaţi de un ecran plin de aşa-numitele „tiles”. Acestea afişează informaţii despre aplicaţiile pe care le-aţi instalat, cum ar fi cele mai recente informaţii meteo, cele mai recente ştiri sau tweets. În acest fel puteţi rămâne la curent cu ce este nou şi să lansaţi o aplicaţie numai atunci când veţi vedea că s-a întâmplat ceva interesant.
Atunci când chiar lansaţi o aplicaţie, nu veţi mai vedea deloc meniuri, bare de instrumente, etc., ci, în schimb, aplicaţia va prelua tot ecranul pentru conţinutul său. Acest lucru înseamnă că atenţia nu vă va fi distrasă de alte aplicaţii şi că există mai mult spaţiu pentru ceea ce contează pentru dvs. ca și utilizator. Există un concept nou, denumit ”app bar”, care dezvăluie acţiuni care se pot lua prin apăsarea unui buton, dar restul aplicaţiei este menit să funcţioneze doar prin folosirea input-ului de la mouse, tastatură sau ecranul tactil.
Desigur, noua schimbare de interfaţă poate părea radicală şi vă va lua cu siguranţă ceva timp să vă obişnuiţi cu ea, în special atunci când metoda de input prin touchscreen nu este disponibilă. Avantajul este este că îi „forţează” pe designeri să vină cu un design simplu, curat şi imersiv pentru aplicaţiile Metro, ceea ce are un mare potenţial de a produce experienţe de utilizare de un nivel ridicat.
O altă noutate interesantă pentru Windows 8 din punctul de vedere al consumatorului este integrarea cloud – fiecare utilizator se înregistrează cu propriul său Windows Live ID (folosit pentru Hotmail de către majoritatea oamenilor) şi aplicaţiile Metro şi setările sunt sincronizate în cloud-ul Windows Live, astfel încât atunci când se conectează la un alt PC cu Windows 8, se obţine întotdeauna o experienţă personalizată. Chris Jones, Senior Vice President Windows Live, prezintă o bună imagine de ansamblu a Serviciilor Live pentru Windows 8 într-o scurtă înregistrare video de la BUILD. Cu toate că este la îndemână, integrarea cloud va ridica cu siguranţă unele întrebări de confidenţialitate a informațiilor printre utilizatorii de Windows, astfel încât Microsoft va trebui să se asigure că aceste întrebări sunt abordate în mod corespunzător.
Nu în ultimul rând, prin noul bootloader UEFI, Windows 8 porneşte mai repede şi oferă un boot mai securizat decât BIOS-ul actual, prin autentificarea componentelor de boot şi prin începerea unei recuperări automate a sistemului dumneavoastră atunci când componente nesemnate sunt detectate.
În ceea ce priveşte utilizatorii business, Windows 8 îi are în vedere şi pe aceştia, prin furnizarea de funcţionalităţi cum ar fi Windows To Go (un stick USB bootabil cu Windows 8 şi toate aplicaţiile utilizatorului, date şi setări, care poate fi conectat la orice dispozitiv capabil de Windows 8  şi utilizat, fără să lase vreo urmă pe calculatorul folosit), BitLocker pentru criptarea datelor, AppLocker pentru setarea de permisiuni la nivelul aplicaţiilor, DirectAccess pentru accesarea securizată a resurselor în cadrul unei reţele enterprise şi servicii de contorizare a conexiunii care informează utilizatorii cu privire la utilizarea serviciilor de date plătite, şi permite utilizatorilor şi aplicaţiilor optimizarea costurilor în funcţie de lăţimea de bandă. De remarcat aici este faptul că aceste caracteristici nu au fost deloc prezentate la BUILD, astfel încât acestea vor fi, probabil, incluse într-o versiune viitoare.

PERSPECTIVA DEZVOLTATORULUI

Acum, după ce am prezentat unele schimbări importante din perspectiva consumatorilor, să trecem la ceea ce înseamnă Windows 8 pentru dezvoltatori. Vestea bună este că Windows 8 le permite dezvoltatorilor să construiască aplicaţii Metro frumoase, utilizând cunoştinţe pe care le au deja. Noul API pe care îl oferă Microsoft, se numeşte Windows Runtime (WinRT) şi este acelaşi pentru toate limbajele de programare. În afară de C# şi VB, care au fost principalele limbaje de dezvoltare în .NET de ani de zile, C++ şi, cel mai important HTML5 şi JavaScript, au devenit cetăţeni de primă clasă pentru dezvoltarea aplicaţiilor Windows 8. Pentru că toate dintre ele împărtăşesc acelaşi WinRT API pentru a comunica cu sistemul, acestea pot fi utilizate în mod eficient pentru a crea aplicaţii de tip Metro.

 
În afară de libertatea de a alege limbajul de programare cu care te simţi cel mai confortabil, există alte caracteristici noi ale Windows 8, care sunt de remarcat:
Acelaşi cod funcţionează pe PC-uri şi tablete cu o gamă largă de dimensiuni ale ecranului (în curând urmează și o aliniere cu Windows Phone pe XAML / C# )
Platforme suportate: x86, x64 şi ARM
Suport implicit pentru inputul prin touchscreen, tastatură şi mouse
Integrarea facilă cu alte aplicaţii, dispozitive conectate şi senzori
Capacitatea de a construi cu uşurinţă aplicaţii receptive utilizând funcţii ”async” în .NET şi ”promises” în JS, fără a avea cod greoi şi greu de citit
Layout-uri dinamice gata construite care se adaptează la dimensiunea ecranului şi la orientarea acestuia
Expression Blend acum oferă suport și pentru HTML, făcând mai uşoară munca de proiectare a aplicaţiilor cu o interfață HTML
O gamă largă de controale stilizabile out of the box (inclusiv un număr de controale XAML complet noi)
Elemente noi de layout pentru CSS3
Suport pentru CSS media queries pentru a ajuta cu ajustarea conţinutului la orientarea ecranului şi modul aplicaţiei (full screen, snapped, fill)
Acelaşi cod HTML5/JS va funcţiona, atât în IE10 în varianta desktop cât şi în varianta Metro
Extensibilitate: puteți, de exemplu, să vă construiţi propria component library în C++, C# sau VB şi să o  folosiţi în codul JavaScript
Abilitatea de a construi jocuri de tip Metro, profitând pe deplin de DirectX 11.1
Un element nou mai special merită discutat un pic mai în detaliu: conceptele de capabilităţi şi de contracte. Capabilităţile specifică ce este permis ca aplicaţia să facă, de exemplu, acces la internet, la webcam sau la biblioteca de poze a utilizatorului. Acest lucru este menit să ofere mai multă transparenţă pentru utilizator atunci când instalează aplicaţia dumneavoastră, deoarece utilizatorul poate vedea în avans ceea ce aplicaţia doreşte să acceseze şi poate decide dacă acest fapt este rezonabil sau nu.
Contractele, pe de altă parte, sunt mai interesante pentru dezvoltatori – ele permit altor aplicaţii să invoce aplicaţia dvs. Acest lucru înseamnă că Windows se ocupă de integrare, atâta timp cât specificaţi că doriţi să participați la căutare, de exemplu. Desigur, aplicaţia trebuie să proceseze inputul pe care îl primeşte de la alte aplicaţii, astfel încât, dacă aţi declarat că participaţi la căutare, ori de câte ori primiţi un query string, trebuie să căutaţi în cadrul aplicaţiei dvs. şi să afișați rezultatele utilizatorului. Aceasta este o modalitate foarte bună de a creşte utilizarea aplicaţiei, ajutând în mod discret utilizatorul să efectueze acţiuni regulate, fără a fi nevoie de a deschide până la 10 aplicaţii şi a efectua aceeaşi operaţie în fiecare dintre ele.
Impresia mea de la BUILD a fost că toate aceste schimbări și concepte noi orientate spre dezvoltator funcţionează bine şi, o dată ce aveţi un designer bun alături de dvs., aveţi posibilitatea să creaţi aplicaţii atractive din punct de vedere vizual, care vor fi cu siguranţă apreciate de utilizatori.  Având eu însumi niște experiență în programare, mi s-a părut uşor şi intuitiv să folosesc API-urile noi (cel puţin cele din C#, cărora le-am acordat o atenţie mai mare), aşa că tind să cred că Microsoft a luat deciziile corecte privind dezvoltarea de software, în special prin unificarea API-urilor Windows Runtime şi includerea de suport pentru HTML5/JS.

PERSPECTIVA PIEŢEI

Având în vedere toate aceste schimbări radicale în special la interfață, consumatorii şi furnizorii de software deopotrivă, se poate să se întrebe ce se va întâmpla cu aplicaţiile Windows pe „stilul vechi” – Avem nevoie de o reproiectare complet nouă a Photoshop (sau orice aplicaţie nativă Windows, de fapt) pentru a se potrivi cu interfața Metro? Răspunsul scurt este „nu”. Răspunsul lung este că Microsoft a ţinut neapărat să sublinieze faptul că munca furnizorilor de software de până acum nu este pierdută.

Tot ceea ce rulează pe Windows 7 rulează şi pe Windows 8.

Steven Sinofsky, President, Windows and Windows Live Division

Prin urmare, pentru aplicaţii cum ar fi Photoshop, pentru care precizia este importantă şi interfața touch nu este principalul obiectiv, o aplicație desktop obişnuită cum am avut şi până acum este alegerea cea mai bună. Cu toate acestea, pentru alte aplicaţii care se bazează pe uşurinţa în utilizare şi care trebuie să ajungă la o gamă largă de consumatori, de la utilizatorii de tabletă la utilizatorii de PC-uri, aplicaţiile de tip Metro oferă o platformă bună pentru a atinge  acest obiectiv.

CUM POT EU, CA FURNIZOR DE SOFTWARE, SĂ MĂ PREGĂTESC PENTRU WINDOWS 8?

Pentru furnizorii care deja lucrează cu XAML, soluţia este destul de simplă pentru a adresa utilizatorii Windows 8: aplicaţiile existente XAML pot fi uşor portate către noua interfaţă Metro prin modificări minore în codul XAML.
Pentru furnizorii care acum doresc să se pregătească pentru lansarea oficială a Windows 8, Windows 8 Developer Preview este deja disponibil pentru descărcare şi dezvoltatorii pot utiliza Visual Studio 11 pentru a crea aplicaţii în stil Metro. Există un număr mare de mostre de cod, în toate limbajele acceptate, care arată cum funcționează multe dintre noile caracteristici Windows 8. Există, de asemenea, o comunitate activă, unde dezvoltatorii pot obţine răspunsuri la întrebări despre dezvoltarea Windows 8. O multitudine de informaţii pot fi, de asemenea, găsite înprezentările din cadrul conferinţei BUILD, unde multe noi caracteristici au fost prezentate şi demonstrate prin intermediul unor mici aplicaţii Metro.
Indiferent de situaţie, avantajul important pe care îl aduce Windows 8 este faptul că furnizorii de software pot folosi cunoştinţele şi experienţa existente în cadrul propriilor organizaţii pentru a construi acest nou tip de aplicaţii. Fie că este vorba HTML şi JavaScript, C++, C # sau Visual Basic, dezvoltatorii pot utiliza limbajul preferat pentru a ajunge la toţi clienţii lor şi la dispozitivele acestora cu o singură aplicaţie. 
Cu toate aceste instrumente disponibile, furnizorii de software pot explora deja noile oportunităţi pe care Windows 8 le oferă şi pot fi pregătiţi pentru lansarea versiunii finale a sistemului de operare Microsoft cu aplicaţii de tip Metro de ultimă generaţie, pregătite pentru a impresiona clienţii.

AM SCRIS O APLICAŢIE, CE URMEAZĂ?


Pentru dezvoltatorii de aplicaţii care doresc să îşi popularizeze noile aplicaţii, Microsoft a venit cu Windows Store, unde aveţi posibilitatea să publicaţi aplicaţiile şi să stabiliţi schemele de tarifare. Cu toate acestea, va exista un screening al aplicaţiilor care sunt publicate în magazin, ceea ce înseamnă că Microsoft le va evalua în termeni de calitate și ușurință în utilizare. Avantajul este că acest lucru ar putea încuraja utilizatorii cel puţin să încerce o aplicaţie, știind că există un proces de certificare efectuat de către Microsoft.
Este important de reţinut că Microsoft a declarat în mod expres în cadrul conferinţei BUILD unde au lansat Windows 8 pentru dezvoltatori, că aplicaţiile desktop vor putea  și ele folosi Windows Store, astfel încât nu există nicio limitare doar la aplicaţiile de tip Metro.
Prin Windows Store, consumatorii vor avea acces facil la aplicaţii, astfel încât furnizorii de software pot face produsele lor mai vizibile pe piaţă decât prin intermediul mijloacelor obişnuite de publicitate şi marketing. Acest lucru înseamnă că jucătorii mai mici de pe piață au o şansă bună de a-şi dovedi valoarea şi de a atrage mai mulţi utilizatori pentru produsele lor. Aşa cum am văzut cu Apple App Store, mulţi producători de software, indiferent cât de mici, au reuşit să atragă venituri mari prin aplicaţii ce se vindeau la câţiva euro, sau chiar sub 1 €.
Dezvoltatorii pot opta, de asemenea, pentru livrarea de telemetrie în cadrul aplicaţiilor lor de tip Metro, care permite vizualizarea de rapoarte privind descărcările, veniturile, utilizarea, tranzacţiile în cadrul aplicaţiilor, evaluările clienţilor, tendinţele pieţei, şi date de debugging în cazul în care aplicația se blochează sau se închide neașteptat. Acest lucru poate reduce timpul de răspuns al dezvoltatorilor pentru bug-uri şi poate duce la o procesare mai rapidă şi, prin urmare, la rezolvarea problemelor, în acelaşi timp permiţând furnizorilor de software să înţeleagă cine le foloseşte produsul şi astfel să orienteze mai bine produsul în viitor.
Cu toate acestea, Windows Store nu este încă disponibil şi numai un demo scurt a fost prezentat la BUILD, aşa că rămâne de văzut dacă toate aceste caracteristici vor fi prezente în versiunea finală şi modul în care aceasta va afecta piaţa.

ÎNTREBĂRI FĂRĂ RĂSPUNS

Chiar dacă toate acestea păreau frumoase şi funcționale la BUILD, există încă întrebări care rămân fără răspuns. O întrebare importantă ar fi cum exact va fi realizat suportul pentru dispozitivele ARM – va exista o versiune mai mică, mai simplă a Windows 8 care este adecvată pentru astfel de dispozitive? Cum va fi „modul desktop” folositor pe o tabletă? Ducând această întrebare un pas mai departe, cât de mare va fi alinierea cu Windows Phone, în ceea ce priveşte API-urile şi XAML?
Cu toate că aceasta este doar o versiune pentru dezvoltatori a viitorului sistem de operare Windows, şi este normal să nu fie totul definitiv şi gata pentru a fi utilizat, aceste întrebări sunt în continuare importante şi va depinde de Microsoft să facă publice răspunsurile treptat, pe măsură ce se pregătesc pentru lansarea finală. Este de aşteptat ca versiunea beta va fi lansată cândva în T1 2012, în timp ce versiunea finală va fi disponibilă în T4 2012.

CONCLUZII

Windows 8 a adus designul inovator al Windows Phone 7 și pentru desktop şi tabletă. Există acum un alt tip de aplicație, care este menită pentru a duce experienţa utilizatorului la un nou nivel. Desigur, Windows 8 este încă într-o versiune destinată dezvoltatorilor, așa că este normal să aibă încă unele probleme, dar cu toate acestea, este un sistem de operare ce merită explorat, fie și numai pentru gama largă de utilizatori pe care îi are în vedere şi pentru aplicaţiile de tip Metro, concentrându-se pe ușurința în utilizare, capacitatea de reacţie şi adaptabilitate.
Cred că va fi de asemenea interesant de văzut cum va progresa competiția cu iPad în ceea ce priveşte piața tabletelor, care până la data lansării pe piață a Windows 8 va fi probabil în versiunea 3. Mai mult decât atât, Android Ice Cream Sandwich a adus, de asemenea, o serie de îmbunătăţiri semnificative (cum ar fi unificarea dintre cele 2 versiuni Android, cea pentru smartphone-uri şi cea pentru tablete), ceea ce poate înclina balanţa în favoarea segmentului de piaţă Google. Atât Apple cât și Google au avantajul unui sistem de operare mai matur, atât pentru smartphone-uri cât şi pentru tablete, aşa că rămâne de văzut cât de important va putea fi rolul jucat de Microsoft pe aceste pieţe.
Pentru furnizorii de software, Windows 8 aduce o serie de provocări, cum ar fi sprijinul încă neclar pentru dispozitive ARM, sau noul WinRT API (care este încă în curs de dezvoltare). Cu toate acestea, în cazul în care Windows 8 într-adevăr oferă ceea ce Microsoft a promis recent la BUILD, are potenţialul de a atinge acel obiectiv râvnit de „o singură platformă, mai multe dispozitive, aceeaşi experienţă bogată a utilizatorului”.
La Yonder, vom urmări evoluţiile din jurul Windows 8, ținând cont că ne-am angajat să răspundem provocărilor care vin cu noul sistem de operare. Chiar mai mult, vom revizui tema Windows 8 în viitorul apropiat, având în vedere că am pus mâna pe prima tabletă Samsung cu Windows 8, acelaşi aparat ca şi cele distribuite participanţilor la BUILD.

REFERINŢE

  1. Windows 8 Developer Preview Guide, Microsoft [PDF]
  2. Steven Sinofsky et. al BUILD keynote, Microsoft
  3. Platform for Metro style apps by Ales Holecek and John Sheehan, Microsoft
  4. Tools for building Metro style apps by Chris Sells and Kieran Mockford, Microsoft
  5. Yonder Innovation Blog, Yonder [blog]

DESPRE YONDER

Yonder este o companie Europeană furnizoare de servicii IT cu sediu în Utrecht și centru de dezvoltare în Cluj-Napoca. Misiunea Yonder este de a anticipa soluții prin identificarea inovațiilor ce pot contribui la dezvoltarea partenerilor săi și mai apoi implementarea lor prin procese de excelență și înaltă competență tehnică.
Yonder face parte din grupul Total Specific Solutions, un grup olandez de companii IT cu peste 1800 de angajați ce acoperă un spectru larg de domenii de competență, pornind de la inovație în aplicarea și implementarea de soluții software, sănătate, leasing, farmaceutice și continuând cu inginerie de business, sisteme integrate, testare și asigurarea calității.

Back To Top
Search