Principala temă a acestui episod este cel mai nou build Windows 10 Insider Preview, build-ul 10130. O să vă spun care sunt noutățile din acest build și care sunt principalele probleme ale acestuia. Mai vorbim despre

 • Îmbunătățiri Windows Store pentru dezvoltatori
 • Utilitarul CCleaner
 • Funcționalitatea extinsă pentru Cortana pe PC-uri Windows de la Lenovo
 • Aplicația Office Lens
 • Noi parteneriate Microsoft cu 20 de producători hardware
 • Suport Dolby în browserul Microsoft Edge
 • Sosirea anunțată a Cortana pe iOS și pe Android
Afișați notele asociate acestui episod

Ce e nou in Windows 10 Build 10130

 • Start: acum ecranul sau meniul Start se pot personaliza din aplicatia Settings > Personalization > Start. Acolo vom putea activa Ecranul Start chiar dacă folosim PC-ul ca desktop.
 • De asemenea se pot personaliza locațiile afișate pe partea stânga jos a meniului Start lângă butoanele Power și All apps. În build-ul 10122, erau afișate File Explorer și Settings iar lista nu se putea personaliza. Acum acest lucru este posibil. (Atentie – in acest build este un bug care afectează PC-urile upgradate la 10130 de la 10122. Astfel, link-urile pentru File Explorer și Settings sunt eliminate și trebuie readăugate după upgrade. După modificări se pare că este necesar un log out.)
 • Designul iconițelor: acestea sunt în ton cu noul limbaj de design Microsoft si duc la un aspect coerent si consistent pe toate experiențele Microsoft. Noile iconițe sunt moderne și au un design simplificat, care creează o relație vizuală mai bună între text și simboluri. Iconițele aplicațiilor sunt acum mai consistente între desktop și mobil. Microsoft spune că s-a inspirat din designul elvețian și cel olandez și din arhitectura modernă. Evoluția acestor elemente grafice nu se va opri aici.
 • Jump List-urile din Taskbar: au fost redefinite grafic pentru a se potrivi ca aspect cu restul interfețelor din taskbar și din Start din Windows 10.
 • Îmbunătățiri la Continuum: În Tablet mode, utilizatorul poate trage scurt în jos cu degetul apăsat peste marginea superioară a aplicațiilor pentru a se afișa barele cu comenzi, ca și în Windows 8.1. Cerință a insiderilor.
 • Îmbunătățiri Microsoft Edge: încă numit “Project Spartan” până Microsoft face toate modificările de branding necesare.
 • Acum panourile Cortana, cel de Favorite, cel cu Reading List și altele, cum ar fi Downloads, pot fi fixate pe partea dreaptă a browserului prin sistemul pin/unpin. ○ Sunt prezente opțiuni mai avansate de imprimare a paginilor web.
 • S-au adus îmbunătățiri la vizualizarea pentru citire pentru a suporta conținut diversificat, dimensiuni diferite de ferestre și layout-uri specifice anumitor device-uri, cum ar fi așezarea portret pentru Surface Pro 3.
 • Redarea pe tot ecranul a clipurilor YouTube sau Hulu funcționează acum.
 • Setările Taskbar pentru desktopurile virtuale: Windows Insiders au decis că este mai bine ca butoanele de pe taskbar să fie afișate doar pe taskbarul din desktopul unde aplicația este activă. Setările pentru taskbar permit însă și afișarea nefiltrată a butoanelor aplicațiilor pe toate taskbar-urile de pe toate ecranele virtuale. Aceasta se poate obține din Settings > System > Multitasking > Virtual Desktops.
 • Combinație de taste pentru Cortana: Win key + C lansează acum o mini-interfață cu animașia familiară Cortana pentru comenzi vocale.
 • Microsoft Print to PDF: Caracteristica de salvare ca PDF din Windows 10 este acum numită “Microsoft Print to PDF”. Pentru a o testa, alegeți “Print” dintr-o aplicație și selectați “Microsoft Print to PDF”ca imprimantă. Dacă foloseați “Print as a PDF” anterior, eliminați opțiunea din Control Panel > Hardware and Sound > Devices and Printers > click dreapta pe “Print as a PDF” și selectați “Remove device”.
 • Redare îmbunătățită în aplicația Movies & TV (fosta Video): acum se pot reda clipuri în regim full screen din aplicația Movies & TV. Noua versiune este disponibilă în Windows Store (Beta) și ar trebui să se instaleze automat dacă ați activat actualizările automate pentru aplicații

Alte observații interesante:

 • Microsoft a lansat și o versiune nouă pentru aplicația Music din Windows 10. Cel mai nou update aduce o temă închisă la culoare.
 • Acum utilizatorii pot instala sau actualiza Windows Runtimes din Windows Store (Beta)

Probleme cunoscute in build-ul 10130

Ca orice software, acest build are și bug-uri. Notabil este că lista de bug-uri este mult mai scurtă decât la build-urile anterioare, ceea ce confirmă că ne apropiem de RTM:

 • Aplicația Mail poate da crash din cauza unei erori de memorie și este posibil să nu sincronizeze mesajele când este în fundal. Microsoft va oferi un remediu în viitorul apropiat prin Windows Update.
 • În unele cazuri fly-out-urile din taskbar pentru Start, Cortana, Network, Battery, și Action Center nu se afișează. Aceasta este o eroare trecătoare, după câteva reîncercări ar trebui să funcționeze. Microsoft va oferi un remediu în viitorul apropiat prin Windows Update.
 •  Conectivitatea Wi-Fi ar putea eșua uneori din motive cunoscute de Microsoft. Un reboot după upgrade ar trebui să ajute.

Alte știri pe scurt

 • Îmbunătățiri Windows Store pentru dezvoltatori – S-au făcut modificări la sistemele de plăți – Windows Store Payout. De luna viitoare, dezvoltatorii vor avea acces la mult mai multe detalii cu privire la încasările proprii. De asemenea, Microsoft a redus și pragul minim pentru efectuarea unei plăți la $25 pentru dezvoltatori. Adițional, dezvoltatorii vor putea obține plăți inidividuale pentru aplicațiile Windows, și Windows Phone .
 • Utilitarul CCleaner – versiunea 5.06 oferă suport pentru curățarea urmelor de navigare din Spartan + îmbunătățiri pentru curățarea Firefox și Chrome.
 • Lenovo extinde funcționalitatea Cortana pe PC-urile proprii – Microsoft și Lenovo au anunțat un nou parteneriat pentru extinderea funcțională a Cortana pe device-urile cu Windows de la Lenovo. REACHit este funcționalitatea extinsă de Lenovo pentru Cortana pe device-urile proprii. REACHit se conectează la cloud, la serviciile de mail și la device-urile utilizatorului și ajută la gestionarea acestora și a conținutului lor informațional. Astfel utilizatorii Lenovo pot adresa asistentei Cortana întrebări cum ar fi ‘Hey Cortana, unde sunt fotografiile pe care i le-am arătat lui Tim săptămâna trecută ?’ – Utilizatorii Lenovo se pot înscrie pe adresa cortanareachit.com
 • Office Lens a venit și pe device-urile Android – Office Lens, aplicația mobilă de captură care permite folosirea telefonului ca scanner de buzunar. Aplicația decupează, aliniază și optimizează imaginile capturate și recunoaște textul de pe whiteboard-urile sau documentele fotografiate. Imaginile sunt stocate automat pe OneDrive și ulterior pot fi editate pe orice device. Acum aplicația este disponibilă și pentru device-urile cu Android.
 • Microsoft are acum 20 noi parteneriate cu producători de device-uri Android pentru preinstalarea Skype și Office – Du
  pă acordurile similare semnate în martie cu Samsung și Dell, săptămâna aceasta Microsoft a anunțat 20 de noi parteneriate cu producători de device-uri Android care vor preinstala Skype și Office pe tabletele proprii. Astfel, Word, Excel, PowerPoint, OneNote, OneDrive și Skype vor veni preinstalate pe o gamă foarte largă de device-uri. Același software va veni curând pe un nou model de tabletă LG, iar în lunile următoare Sony va începe preinstalarea aplicațiilor Microsoft pe tableta Xperia Z4. Lista celor 20 de parteneri noi cuprinde nume mai puțin sonore la noi din țări ca Germania, China, Brazilia, Argentina sau Mexic.
 • Browserul Microsoft Edge are suport pentru Dolby Digital Plus mobil – Acesta este primul și momentan singurul browser care are suport pentru Dolby Audio. Dolby Audio este compatibil în prezent cu formatele DASH (MP4) și HLS (M2TS) care pot fi incluse în conținut HTML 5 cu descărcare progresivă, streaming adaptiv HLS sau conținut MP4 MSE/EME.
 • Cortana sosește și pe iOS și Android – Microsoft spune că asistenta Cortana va fi disponibilă ca aplicație pe ambele platforme concurente și că va funcționa la fel cum funcționează pe Windows Phone și pe Windows 10. Cortana va permite efectuarea de căutări web sau pe device-uri, setarea de remindere, dictarea de text sau modificarea setărilor device-urilor. Instalarea Cortana se va face prin intermediul noii aplicații Phone Companion, care va fi disponibilă pe Windows 10. Cortana va avea și unele limitări pe Android și iOS. Astfel, apelarea “Hey Cortana” nu va funcționa pe asemenea device-uri. Aplicația Cortana pentru Android se lansează la sfârșitul lui iunie, iar aplicația echivalentă pentru Android ceva mai târziu anul acesta.

Ascultați / descărcați acest episod mai jos:

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/207985939″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Back To Top
Search