Podcast-Windows-fara-limite11

Bine v-am regăsit la un nou episod, realizat împreună cu co-host-ul Razvan Burz (@razvanburz, burzcast.ro). Principala temă a acestui episod este Windows 10. O să vă spunem în acest episod:

 • Care este data lansării Windows 10
 • care sunt edițiile Windows 10
 • Care sunt prețurile pentru edițiile Windows 10
 • Care sunt cerințele de sistem pentru Windows 10
 • Ce înseamnă upgrade gratuit la Windows 10 și cui se aplică
 • Ce este și ce face rezervarea pentru upgrade gratuit la Windows 10?
 • Ce caracteristici funcționale din versiunile anterioare se pierd?
 • Care sunt căile de upgrade gratuit la Windows 10 și ce ediție veți obține

Vom avea și câteva știri pe scurt, după cum urmează:

 • Office 2016 Preview a fost actualizat
 • Skype pentru iPhone a fost actualizat la versiunea 5.13, actualizări și pe Windows și pe Web
 • Microsoft a achiziționat 6Wunderkinder
 • Microsoft a actualizat build-ul 10130 și a publicat imaginile ISO pentru acest build
 • Microsoft a publicat aplicația Channel 9 pentru iOS
 • Windows 10 va rula instanțe multiple pentru Windows Apps

Pentru detalii  …

Afișați notele asociate acestui episod

Care este data lansării Windows 10 ?

Windows 10 va fi lansat pe 29 iulie 2015 în 111 limbi pe piețe din 190 de țări. Microsoft precizează că pe 29 iulie puteți obține Windows 10 pentru PC-uri și tablete profitând de oferta gratuită de upgrade, sau pe un PC nou cu Windows 10 de la retailerul preferat. Dacă veți cumpăra un sistem cu Windows 8.1de acum și până atunci, upgrade-ul la Windows 10 va fi disponibil pentru dumneavoastră și multe magazine retail vor face acest upgrade pentru dumneavoastră pe noul device.

Care sunt edițiile Windows 10 ?

Windows 10 Home –  este ediția desktop pentru utilizatorii de acasă care oferă o experiență familiară și personală pentru PC-uri, tablete și hibrizi 2 în 1. Windows 10 Pentru Acasă va include următoarele:

 • Cortana,
 • noul browser Microsoft Edge;
 • modul Continuum pentru dispozitive tactile tip tabletă;
 • recunoaștere facială Windows Hello,
 • autentificare prin scanarea irisului sau a amprentelor;
 • aplicațiile universale Windows preinstalate cum ar fi Photos (Fotografii), Maps (Hărți), Mail, Calendar, Music (Muzică) și Video*
 • Experiența de gaming din Xbox vine și pe Windows 10

Windows 10 Mobile – Este proiectat pentru device-uri mobile mai mici, axate pe interacțiuni tactile, cum sunt telefoanele inteligente și tabletele mici. Aduce aceleași aplicații universale Windows incluse în Windows 10 Home, ca și noile aplicații Office optimizate pentru touch. Windows 10 Mobile include caracteristici utile pentru productivitate, securitate și gestionare pentru acei utilizatori care își vor folosi dispozitivele personale și la serviciu. Windows 10 Mobile va permite activarea modului Continuum pentru telefon, pe modele selecte de telefoane inteligente, facând posibilă folosirea lor asemănător PC-urilor, prin conectarea la ecrane mai mari.

Windows 10 Enterprise – Este un superset al Windows 10 Pro, ediție pe care o completează cu caracteristici avansate pentru utilizarea în organizații medii și mari. Oferă securitate sporită pentru dispozitive, identitatea utilizatorilor, și date confidențiale ale companiilor. Windows 10 Enterprise suportă totodată cea mai largă gamă de opțiuni pentru deployment-ul sistemului de operare și gestionare complexă pentru dispozitive și aplicații. Windows 10 Enterprise este disponibil prin programele de licențiere în volum, iar utilizatorii acestei ediții vor putea alege ritmul de adoptare a noilor tehnologii și au posibilitatea de a opta pentru noul Windows Update for Business. Cu Windows 10, clienții Enterprise vor avea acces și la Long Term Servicing Branch ca opțiune de deployment pentru dispozitivele care au nevoie de maximă stabilitate (mission-critical). Ca și în versiunile Windows anterioare, clienții Active Software Assurance cu licențiere în volum pot face upgrade la Windows 10 Enterprise ca parte a beneficiilor existente prin programul Software Assurance.

Windows 10 Education – Este bazat pe Windows 10 Enterprise și este proiectat pentru nevoile specifice din învățământ – personal, administratori profesori, elevi sau studenți. Această ediție va fi disponibilă prin Licențiere Academică în Volum, și vor exista căi de upgrade la Windows 10 Education pentru elevii și studenții care folosesc dispozitive personale cu Windows 10 Home și Windows 10 Pro.

Windows 10 Mobile Enterprise – Este proiectat pentru cea mai bună experiență mobilă pe telefoane inteligente și tablete mici folosite în zona business. Va fi disponibil clienților care dețin acorduri de Licențiere în Volum. Are aceleași caracteristici de productivitate, securitate și gestionare a dispozitivelor mobile ca și Windows 10 Mobile, la care adaugă pentru companii modalități flexibile de gestionare a actualizărilor. Windows 10 Mobile Enterprise va încorpora ultimele inovații în securitate și funcționalitate imediat ce acestea sunt lansate. Alte ediții – Vor mai exista ediții speciale Windows 10 Enterprise și Windows 10 Mobile Enterprise pentru dispozitive industriale ca ATM-uri, puncte de vânzări retail (POS retail), terminale portabile și robotică industrială, precum și Windows 10 IoT Core pentru dispozibive mici și ieftine.

Care sunt prețurile pentru Windows 10 ?

Dacă pentru utilizatorii de licențe Windows 7 sau Windows 8.x lucrurile erau clare cel puțin pe durata primului an de la lansarea Windows 10 (upgrade gratuit), nimeni nu a știut până pe 1 iunie 2015 prețurile edițiilor Windows 10 cu amănuntul (retail), adică pentru cei care cumpără direct Windows 10, neavând o licență peste care să facă upgrade-ul gratuit. Pe 1 iunie aceste prețuri au fost anunțate: astfel, ediția Home va costa 119 USD (în România cel mai probabil aceasta se va traduce direct în Euro, adica 119 EUR ~ 520 RON) iar ediția Pro 199 USD (în România 199 EUR adică aproximativ 883 RON). Upgrade-ul de la Windows 10 Home la Windows 10 Pro va costa 99 USD. Dacă prețurile se traduc în EUR, upgrade-ul va costa 99 EUR, adică aproximativ 439 RON.

Care sunt cerințele de sistem pentru Windows 10 ?

Dacă aveți o tabletă sau un PC și vreți să faceți upgrade la Windows 10, asigurați-vă că sunt îndeplinite măcar aceste condiții:

Ce înseamnă upgrade gratuit la Windows 10 și cui se aplică ?

Microsoft oferă versiuni complete pentru edițiile Windows 10 Home, Windows 10 Mobile și Windows 10 Pro ca upgrade gratuit și simplificat pentru PC-urile eligibile cu Windows 7, Windows 8.1 și Windows Phone 8.1 care sunt actualizate la noua versiune în primele 12 luni de la lansarea Windows 10. Actualizarea este gratuită inclusiv pentru versiunile non-volum din organizațiile și companiile mai mici care dețin licențe legale retail sau OEM și care vor să treacă la Windows 10. Odată upgrade-ul făcut, oricând pe durata primelor 12 luni de la lansare, acești utilizatori vor avea legal licențe upgrade gratuite Windows 10 pe acel dispozitiv până când acel dispozitiv se defectează iremediabil.

Ce este și ce face rezervarea pentru upgrade gratuit la Windows 10 ?

Microsoft face deja teasing Windows 10 pe sistemele cu Windows 7 și Windows 8.1. Geekș-ii numesc această notificare GWX (de la Get Windows 10) și ea este adusă printr-un pachet de update numit KB 303 55 83 pentru care avem și un link în notele emisiunii. Astfel, multă lume a remarcat deja un steag Windows alb lângă ceas, pe bara de sarcini și o notificare pe fond albastru în Control Panel, la Windows Update, cu invitația de a face o rezervare pentru upgrade-ul gratuit. Acest program (Get Windows 10) spune utilizatorului dacă sunt probleme hardware sau software la upgrade, și permite utilizatorului să opteze între a instala sau nu Windows 10 pe PC. Dacă userul alege să facă upgrade, atunci el va putea alege când să se și întâmple acest upgrade. Pachetul de upgrade (care are puțin peste 3 GB) este descărcat apoi automat pe device / PC și este instalat după cum va dori utilizatorul: pe loc sau ulterior. Upgrade-urile gratuite încep la 29 iulie 2015 și se pot face oricând până la 29 iulie 2016. Până la acea dată upgrade-ul este gratuit, ulterior el se va face contra cost, dar momentan nu știm prețurile pentru upgrade-urile pe care le vom face după 29 iulie 2016. Termenul rezervare poate trimite cu gândul la o limitare, dar nu, nu sunt limitări, atât doar că PC-urile vor fi actualizate la Windows 10 în ordinea înrolării făcută prin acest program, Get Windows 10 sau GWX. Fiind vorba despre milioane de PC-uri ar fi imposibil ca pe 29 iulie toată lumea să descarce Windows 10 și să facă upgrade gratuit.

Ce caracteristici funcționale din versiunile anterioare se pierd ?

Anumite programe care au sosit preinstalate și anumite funcționalități din Windows 7 sau Windows 8 se vor pierde:

 • Windows Media Center – nu va mai avea suport din partea Microsoft. De fapt Windows Media Center nu va mai exista deloc în nicio ediție Windows 10, nici chiar achiziționată separat și asta va duce la pierderea unor funcționalități pe consolele XBox 360 pe care se putea utiliza Media Center Extender-ul.
 • Redarea DVD-urilor are nevoie de instalarea unui software suplimentar
 • Gadget-urile desktop din Windows 7 vor fi eliminate
 • Utilizatorii Windows 10 Home nu vor putea selecta update-urile care vin prin Windows Update, doar cei care au ediția Windows 10 Pro sau mai sus.
 • La instalarea pachetului Live Essentials, clientul OneDrive din pachet este înlocuit de cel din Windows 10
 • Unele jocuri preinstalate nu mai sunt preinstalate cu Windows 10, dar au aplicatii echivalente în Magazinul Windows

Care este situația cu driverele și cu compatibilitatea programelor ?

Pot confirma că Adobe Photoshop CC 2014, Microsoft Office și cam toate softurile de productivitate funcționează foarte bine. În ceea ce privește compatibilitatea cu jocurile deja lansate nu avem acum informații, dar dacă ascultătorii noștri gameri știu câte ceva ne pot scrie la podcast@techtime.ro și o să vă spunem data viitoare cum stăm la capitolul gaming pe Windows 10. Pentru drivere este de așteptat ca orice driver Windows 8.1 să fie compatibil cu Windows 10, dar verificați Windows Update și site-urile producătorilor de chip-uri și componente pentru versiuni noi, special create pentru Windows 10.

Care sunt căile de upgrade gratuit la Windows 10 și ce ediție veți obține ?

Windows 7

 • Windows 7 Starter va fi trecut la Windows 10 Home
 • Windows 7 Home Basic va fi trecut la Windows 10 Home
 • Windows 7 Home Premium va fi trecut la Windows 10 Home
 • Windows 7 Professional va fi trecut la Windows 10 Pro
 • Windows 7 Ultimate va fi trecut la Windows 10 Pro

Windows 8

 • Windows 8.1 va fi trecut la Windows 10 Home
 • Windows 8.1 cu Bing va fi trecut la Windows 10 Home
 • Windows 8.1 Pro va fi trecut la Windows 10 Pro

Windows Phone Windows Phone 8.1 va fi trecut la Windows 10 Mobile. Disponibilitatea acestui upgrade poate varia de la producător la producător, operator de servicii mobile sau carrier. Ediții excluse de la upgrade-ul gratuit

 • Windows 7 Enterprise,
 • Windows 8,
 • Windows 8.1
 • Enterprise
 • Windows RT/RT 8.1

Ce se întâmplă cu licența mea dacă formatez după upgrade-ul la Windows 10 ?

Nu puteam omite acest aspect, care este foarte important pentru toți utilizatorii, dar mai ales pentru cei de acasă. La o primă privire, lucrurile par a fi simple pentru cei mai mulți dintre aceștia. Ei au unul sau mai multe device-uri sau PC-uri cu Windows 7 sau Windows 8.1 și vor face upgrade la Windows 10 ”peste” sistemul de operare curent, după ce acceptă oferta Microsoft și își ”rezervă” upgrade-ul oferit prin notificările care au început să apară pe versiunile eligibile.

Care sunt opțiunile de upgrade de la Windows 7 sau 8.x  din punctul de vedere al datelor existente acum pe PC ?

La upgrade utilizatorii au opțiunea de a selecta ce doresc să păstreze și pot opta între a păstra totul (programe, fișiere, setări – upgrade ”peste”) sau a nu păstra nimic. Practic aceasta echivalează cu o instalare pe curat și suntem scutiți de efectuarea manuală a oricăror verificări ale licenței, care sunt făcute automat pe durata upgrade-ului. Ca și Windows 8.1, Windows 10 are opțiunile de refresh și reset, la care este preferabil să recurgeți în această ordine dacă unele lucruri nu mai funcționează cum trebuie, înainte de a formata.

OK, dar dacă ulterior trebuie să reinstalez de la zero ?

Microsoft spune că va fi posibilă reinstalarea pe curat folosind informații care confirmă proveniența licenței din upgrade.

Cum este posibil acest lucru ?

Aceste informații, legate de PC-ul pe care se face upgrade-ul inițial sunt stocate în cloud. Cheia versiunii Windows instalată anterior upgrade-ului se salvează (alături de o combinație unică de identificatori hardware pentru acel PC) în Windows Store, în contul Microsoft al deținătorului licenței. Astfel Windows 10 ”va ști” ulterior că o reinstalare pe acel PC are o licență validă. S-ar putea ca la un moment dat Microsoft să dea acces utilizatorilor la descărcări ale kitului de instalare, la fel cum procedează acum cu Windows 8.1, dar oficial nu există o confirmare în acest sens.

Care este situația celor care nu au licențe valide sau își cumpără / construiesc PC-uri noi ?

Aceștia vor putea cumpăra licențe retail la prețurile  despre care am discutat mai devreme în acest episod.

Știri pe scurt

Office 2016 Preview pentru Windows și Mac OS X a fost actualizat

Peste un milion de utilizatori testează acum versiunea publică Office 2016 Preview. Acum se oferă informații în timp real despre prezența altor utilizatori la colaborarea pe documente (functie cunoscuta sub numele de Real Time Presence) iar într-un build viitor va urma și caracteristica informativă despre tastare în timp real (functia Real Time Typing). Momentan caracteristica Real Time Presence este disponibilă doar pe OneDrive for Business. S-a simplificat partajarea documentelor – un tab din intefața Ribbon permite acum partajarea și trimiterea de documente spre verificare, comentare și editare. Funcția Tell Me (care ajută la găsirea rapidă a comenzilor în Office) vine acum și pe Outlook Meniul File are acum o comandă pentru acces la istoricul versiunilor, pentru vizualizare sau revenire la versiuni anterioare. Lista va continua să crească în build-urile următoare În notele emisiunii găsiți link-ul direct pentru descărcare  Office 2016 Preview

Skype pentru iPhone a fost actualizat la versiunea 5.13

Noua versiune aduce suport pentru previzualizarea în chat a site-urilor ale căror link-uri sunt trimise către interlocutori, dar are și suport pentru Apple Watch: se poate răspunde la chat de pe ceas direct prin dictare, răspunsuri predefinite și emoticons. Tot pe Apple Watch Skype mai suportă acum chat cu persoanele favorite și gestionarea de pe ceas a apelurilor telefonice primite. Unii utilizatori Outlook.com au acum în inbox o versiune beta a Skype, care va înlocui treptat chat-ul precedent pentru toți utilizatorii. Momentan această caracteristică este disponibilă doar în Statele Unite și în Marea Britanie. Skype pentru Windows a fost și el actualizat la versiunea 7.5.0.102, pentru a rezolva o problemă care permitea blocarea clientului prin trimiterea anumitor coduri prin chat. În notele emisiunii găsiți link-ul direct pentru descărcarea acestei versiuni Skype pentru desktopul Windows – link

Microsoft a achiziționat 6Wunderkinder

Compania care realizează binecunoscuta aplicație Wunderlist (listă cu lucruri de făcut) a fost achiziționată de Microsoft contra unei sume între 100 și 200 de milioane de lei. Aplicația va continua să fie dezvoltată pe toate platformele (iPhone, iPad, Apple Watch, Mac, Android, Windows Phone, Windows și Web)

Microsoft a actualizat build-ul 10130 și a publicat imaginile ISO pentru acest build

Pe 1 iunie, Microsoft a lansat două update-uri pentru Windows 10 build 10130 prin care a remediat problemele de sincronizare din aplicația Outlook Mail (nu se sincronizau mesaje când aplicația rula în fundal) și problemele de memorie care făceau ca aplicația să ”crape” la pornire. Actualizările vin automat prin Windows Update. Totodată, Microsoft a publicat imaginile ISO pentru build-ul 10130, chiar dacă acest build nu a fost trecut în slow Ring din cauza unor bug-uri. Decizia a venit în urma feedback-ului oferit în comunități privind problemele care blocau instalarea automată a build-ului prin Windows Update. Cel mai nou build scăpat pe Internet este 10134, dar Microsoft va lansa curând pentru Fast Ring build-ul 10136. Momentan nu avem vești despre un eventual nou build Windows Mobile 10, dar vom anunța pe site dacă apare până săptămâna viitoare.

Microsoft a publicat aplicația Channel 9 pentru iOS.

Cei interesați vor putea urmări de acum încolo clipurile educaționale pentru dezvoltatori, profesioniști IT și consumeri ale Microsoft Channel 9 de pe dispozitivul lor iOS preferat. În notele emisiunii găsiți link-ul direct pentru descărcare din Apple STore

Windows 10 va rula instanțe multiple pentru Windows Apps

Odată cu build-ul 10130, Microsoft permite încărcarea de multiple instanțe ale aceleiași aplicații. Pentru moment funcționează cu aplciația Calculator, dar funcționalitatea va veni și pe alte aplicații din Magazinul Windows.

Ascultați acest episod mai jos:

Back To Top
Search