Din nou despre Windows 10, de această dată alături de Oana Terteleac, Windows Business Group Lead la Microsoft România.

Iată că vara și-a intrat pe deplin în drepturi, iar la Microsoft motoarele ”duduie” la turație maximă mergând spre lansarea primei versiuni comerciale Windows 10 din 29 iulie, o dată care este mai aproape decât pare.
Înainte de a afla mai multe despre acest subiect, vă reamintesc: podcastul nostru poate fi urmărit pe SoundCloud, iTunesStitcher Radio, PocketCasts și pe Podcastpedia. Pentru abonare, căutați cuvântul ”limite” în aplicația de podcasting mobilă preferată.
Pentru Windows Phone noi folosim și recomandăm aplicația Pocket Casts, care este disponibilă și pe AndroidiOS (iPhone sau iPad) și pe web.
Vom discuta și astăzi despre lansarea Windows 10, despre upgrade-ul gratuit la noul sistem de operare și despre modalitățile de licențiere pentru acesta. O să aflați de la invitata mea de astăzi (și implicit de la Microsoft România) printre altele :

 • Ce este Windows As A service (Windows ca serviciu)
 • De ce este Windows 10 ultima versiune Windows
 • Ce înseamnă upgrade gratuit la Windows 10 și unde se aplică
 • Dacă licențele OEM sau retail deținute de firmele mici se califică pentru upgrade gratuit la Windows 10

La final avem – ca de fiecare dată – cele mai interesante știri despre Windows și despre alte servicii și produse Microsoft. Veți afla astfel despre:

 • Build-ul 10130 lansat pentru Slow Ring-ul din Windows Insiders
 • Actualizările postate de Microsoft pentru acest build
 • Notificările Wndows 10 prezente în setup-ul Windows 8.1
 • Cum stăm cu build-urile Windows 10 Mobile
 • Îmbunătățirile din interfața web a Office 365
 • Problemele legate de scoaterea integrării Facebook din serviciile și aplicațiile Microsoft

Pentru detalii  …

Afișați notele asociate acestui episod
În prima parte a episodului de astăzi discutăm din nou despre Windows 10, de această dată alături de Oana Terteleac, Windows Business Group Lead la Microsoft România.
 • Pentru început am invitat-o pe Oana să ne spună câte ceva despre acest rol (de Windows Business Group  Lead) și despre experiențele sale anterioare la Microsoft România.
 • Întrebarea casei: de ce Windows (în cazul tău) ? 🙂 O asemenea întrebare nu putea să lipsească, doar suntem la podcastul ”Windows fără limite”

Pentru că suntem la o lună și jumătate distanță de data anunțată de Microsoft pentru disponibilitatea Windows 10, ascultătorii noștri au foarte multe întrebări despre Windows 10 ca serviciu și despre ce înseamnă de fapt ”ultima versiune Windows”, despre care s-a tot vorbit recent.
Oana ne spune ce înseamnă și cum afectează utilizatori de acasă dar și companiile această noțiune de ”Windows as A Service” și cum se leagă ”Windows as A Service” de formularea ”ultima versiune Windows”
Începând cu 29 iulie, timp de un an, avem posibilitatea de a face upgrade gratuit la Windows 10, iar acum veți auzi de la Oana mai multe detalii în acest sens:

 • Ce înseamnă upgrade gratuit la Windows 10 ?
 • Care categorii de utilizatori primesc acest upgrade gratuit
 • Care este perioada de valabilitate a licenței Windows 10 obținută prin upgrade ?
 • La reinstalarea pe curat, cu formatarea discului de sistem cum se păstrează licența obținută prin upgrade ?
 • Cui trebuie să se adreseze companiile din România pentru mai multe detalii privind Windows 10 ?

Știri pe scurt

Windows 10 build 10130 ajunge în Slow Ring, primește actualizări

Săptămâna aceasta build-ul Windows 10130 a fost oferit și pentru Windows Insiders din Slow Ring, la 45 de zile de la build-ul precendent pentru aceștia, 10074.

Tot acum am notat lansarea (pe 9 iunie) a unui update care rezolvă pentru cei mai mulți utilizatori Windows 10 build 10130 problemele cu fly-outurile (panourile Start, Action Center sau baterie), care nu se afișau întotdeauna.

Trecerea 10130 în Slow Ring nu a coincis însă cu un nou build pentru Fast Ring, așa că mai avem un weekend în care ne putem relaxa, fără instalări, reinstalări și teste.

Între timp, a ieșit neoficial pe Internet build-ul 10135, care nu a adus schimbări majore.

Windows 10 Mobile 10136 se apropie

În ce privește build-urile Windows 10 Mobile, nici aici Windows Insiders nu au primit nimic nou, doar promisiunea lui Gabe Aul că următorul build de test (10136) se apropie. Aul a făcut o mențiune interesantă, spunând pe Twitter că îl testează pe mai multe telefoane dar și pe niște prototipuri, pe care le-a numit squirrels (veverițe).

Notificare de upgrade gratuit la Windows 10 în setup-ul Windows 8.1 with Update

Am mai vorbit în episoadele trecute despre notificările privind upgrade-ul gratuit la Windows 10 pe care Microsoft le trimite utilizatorilor Windows 7 și Windows 8.1. Aceia dintre voi care instalează actualizările trimise de Microsoft prin Windows Update ar trebui să își poată rezerva upgrade-ul gratuit prin notificarea de pe bara de sarcini, care va declanșa descărcarea Windows 10 în preajma datei de 29 iulie.

Săptămâna aceasta Microsoft a lansat un update pentru Windows 8.1, prin care introduce o notificare privind rezervarea upgrade-ului la Windows 10 direct într-un ecran afișat la instalarea Windows 8.1.

Acest update permite utilizatorilor rezervarea pe durata porțiunii finale a setup-ului, la primul boot pe un PC / laptop nou cu Windows preinstalat sau la instalarea Windows pe curat. Pasul apare după ce vă conectați contul Microsoft pe durata instalării.

Aceeași notificare apare și la instalările pe curat făcute cu cel mai recent Update (din noiembrie) pe PC-urile conectate la Internet.

Integrarea Facebook cu aplicațiile Microsoft încetează – foarte multe servicii și aplicații afectate

Microsoft a anunțat săptămâna aceasta că integrarea Facebook din mai multe aplicații proprii nu va mai fi disponibilă. Microsoft spune că modificările făcute de Facebook în interfețele de programare (API) Graph, vor afecta o serie de aplicații și servicii proprii.

Principala schimbare care afectează utilizatorii casnici este cea legată de hub-urile People (Persoane) din Windows și Windows Phone. Utilizatorii acestor aplicații (Windows 8.1 și Windows Phone 8) nu vor mai putea interconecta contul Microsoft cu cel de Facebook.

Ce este important de reținut este că utilizatorii Windows Phone nu sunt afectați de aceste schimbări.

Iată o listă cu aplicații și servicii afectate de modificările făcute de Facebook:

 • Outlook.com, Windows , Windows Phone și sincronizarea de calendar Office 365
 • Windows 8.1 People app
 • Windows 8 People app
 • Windows 8 and Windows 8.1 Calendar app
 • Windows 8 Photo Gallery and Movie Maker
 • Windows 8 Photos App
 • Windows Phone 7 and 8 People app
 • Windows Phone 7 and 8 OneDrive
 • Windows Phone 7 and 8 Photos
 • Windows Live Essentials Calendar and Contacts
 • OneDrive Online
 • Outlook Social Connector in Outlook 2013
 • Office 365 Outlook Web App

Preview-ul pentru Skype Translator vine pe Skype pentru desktop undeva în această toamnă

După ce a permis oricui accesul fără a mai fi nevoie de înscriere luna trecută, Microsoft anunță triplarea utilizărilor Skype Translator și extinderea serviciului pe desktop din această toamnă, ca și creșterea numărului de limbi utilizabile.

Recent Microsoft a anunțat și o serie de îmbunătățiri pentru interfața web din Office 365

Utilizatorii își pot persoaliza experiența alegând o schemă de culori, similar cu ceea ce există în Outlook.com. Totodată au fost făcute modificări în ceea ce privește afișarea notificărilor. Astfel, acestea au acum un panou special unde sunt afișate în timp real. Când panoul este închis, iconița acestuia va afișa numărul de notificări neverificate.

Clientul Skype for Business este acum integrat peste tot în Office 365 – în aplicațiile web Outlook, OneDrive sau Calendar, de unde se pot iniția oricând apeluri.

Noul panou de setări funcționează similar cu cel din Windows 8.1. Este contextual și afișează doar setările relevante pentru aplicația pe care o accesăm în acel moment.

Și panoul de Ajutor a fost actualizat, pentru a oferi acces rapid la conținut și la subiectele care descriu caracteristicile elementelor noi.

Windows Live Writer va fi Open Source

La capitolul știri pe scurt mai adăugăm la final că Microsoft a decis să ofere Windows Live Writer ca open source, ceea ce va permite continuarea dezvoltării de către developeri independenți.

Am mai aflat că browserul Microsoft Edge nu va fi prezent în build-urile oferite companiilor care optează pentru Windows 10 Long Term Servicing Branch și că jocurile Xbox One vor avea suport în Oculus Rift. Astfel, utilizatorii vor putea face streaming cu jocurile Xbox One într-un mediu virtual cum este Oculus Rift, pentru o experiență imersivă. Astfel, consolele Oculus Rift vor veni cu un controler Xbox One gratuit și cu un adaptor wireless nativ Windows 10.

Alte știri pe scurt

La capitolul știri pe scurt mai adăugăm la final că Microsoft a decis să ofere Windows Live Writer ca open source, ceea ce va permite continuarea dezvoltării de către developeri independenți.
Am mai aflat că browserul Microsoft Edge nu va fi prezent în build-urile oferite companiilor care optează pentru Windows 10 Long Term Servicing Branch și că jocurile Xbox One vor avea suport în Oculus Rift. Astfel, utilizatorii vor putea face streaming cu jocurile Xbox One într-un mediu virtual cum este Oculus Rift, pentru o experiență imersivă. Astfel, consolele Oculus Rift vor veni cu un controler Xbox One gratuit și cu un adaptor wireless nativ Windows 10.

Ascultați / descărcați acest episod mai jos:

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/210165001″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Back To Top
Search