Clarificările aduse de Gabe Aul despre upgrade-ul gratuit la Windows 10 reprezintă principala temă a acestui episod, dar vă voi mai spune câte ceva și build-ul Windows 10 Mobile 10149, despre problemele cu actualizările Windows de pe PC-urile de la Samsung, noi anunțuri Microsoft pentru posesorii de console Xbox One, despre update-urile de firmware pentru dispozitivele Surface, noutăți despre aplicațiile mobile Office și multe altele.

Înainte de a începe să recapitulăm subiectele săptămânii vă reamintesc: podcastul nostru poate fi urmărit pe SoundCloud, iTunesStitcher Radio, PocketCastsPodcastpedia sau TuneInRadio. Pentru abonare, căutați cuvântul ”limite” în aplicația de podcasting mobilă preferată.
Pentru Windows Phone noi folosim și recomandăm aplicația Pocket Casts, care este disponibilă și pe AndroidiOS (iPhone sau iPad) și pe web.

Clarificări

Clarificările aduse de Gabe Aul despre upgrade-ul gratuit la Windows 10 reprezintă principala temă de azi, dar mai vorbim – printre altele și despre:

 • build-ul Windows 10 Mobile 10149
 • problemele cu actualizările Windows de pe PC-urile de la Samsung,
 • noi anunțuri Microsoft pentru posesorii de console Xbox One
 • update-urile de firmware pentru dispozitivele Surface
 • despre aplicațiile mobile Office pentru Android

Pentru detalii  …

Afișați notele asociate acestui episod
Așa cum am anunțat, principala temă de astăzi este upgrade-ul gratuit sau nu la Windows 10 RTM pentru participanții la programul Windows Insiders.
Vorbim și astăzi despre upgrade-ul gratuit la Windows 10, pentru a vă prezenta clarificările făcute de Gabe Aul pe Blogging Windows. Astfel,
 • utilizatorii care rămân în programul Windows Insider vor primi build-uri mai departe și vor avea și versiunea finală activată pe PC până la următorul build de test lansate de Microsoft.
 • utilizatorii care ies pe 29 iulie și nu au avut Windows cu licență nu vor primi Windows 10 gratuit
 • utilizatorii care au avut licențe valide Windows 7 sau Windows 8.1 și decid să iasă pe 29 iulie din programul Windows Insider după ce instalează versiunea finală Windows 10 vor avea licență legală pe PC-uri.

Altfel spus, pentru Windows Insiders, build-ul final din 29 iulie se va comporta ca oricare alt build din acest program, adică va fi activat și va funcționa până când apare următorul build.
Participanții la programul Windows Insider care nu au avut o licență Windows 7 sau 8.1 și care ies din program după ce instalează Windows 10 final vor vedea că acest build final expiră și trebuie fie să revină la versiunea anterioară de pe PC (XP, Vista) fie să cumpere o licență Windows 10.
Singurii care pot ieși după instalarea Windows 10 pe 29 iulie și pot rămâne cu o licență validă sunt cei care au instalat pe PC-urile lor cu licențe Windows 7 sau Windows 8.1 build-urile intermediare Windows Insider.
Ascultătorii care au întrebări suplimentare despre upgrade-ul gratuit la Windows 10 sau despre programul Windows Insider sunt rugați să le trimită prin e-mail la podcast@wfl.ro. Răspunsurile vor veni pe site și în episoadele următoare.

Știri pe scurt

Joi, 25 iunie, Microsoft a lansat un nou build Windows 10 Mobile, 10149.

O să vă spun în continuare ce este nou în acest build, iar dacă decideți să îl testați trebuie să vă atrag atenția asupra a două aspecte.

 • Primul sună astfel: dacă dețineți un telefon Lumia cu memorie internă limitată, este posibil să aveți probleme la instalare.
 • Al doilea aspect sună așa: deocamdată terminalele Lumia cu 512 MB RAM nu oferă cea mai bună experiență, iar dacă totuși doriți să testați acest build pe ele, va trebui să aveți ceva mai multă răbdare, pentru că unii utilizatori au raportat lag și o durată ceva mai mare de comutare între aplicații.
 • Utilizatorii care au Windows 10 Mobile build 10080 pot face acum upgrade direct la 10149 fără a mai fi nevoie să revină la Windows Phone 8.1
 • Ecranul blank este și acum prezent imediat după instalare, este vorba despre lipsa afișării progresului pentru unele operații de instalare finale.
 • Browserul Edge are acum bara de adrese la baza ecranului, butonul pentru tab-uri este si el prezent la fel ca la IE pe WP81
 • Avem suport pentru GIF-uri animate în aplicația Photos dar trebuie să aveți un telefon cu cel puțin 1 GB RAM
 • Fotografiile din Camera Roll sunt sincronizate acum în cloud prin aplicația OneDrive
 • Avem un buton de lanternă în centrul de notificări
 • Trebuie să facem update la multe aplicații din App Store beta înainte de a ne putea bucura complet de noua experiență.

Problema cu actualizările Windows pe PC-urile de la Samsung a fost rezolvată

La începutul săptămânii, Microsoft Most Valuable Professional Patrick Barker , a descoperit că Samsung instala pe PC-urile producție proprie un fișier numit Disable_WindowsUpdate.exe, care oprea instalarea automată a actualizărilor Windows de la Microsoft fără acordul utilizatorilor. Samsung a motivat această decizie prin dorința de a preveni instalarea de drivere incompatibile pe sistemele livrate. Din păcate aceasta nu poate fi o opțiune de luat în calcul pe un PC, atâta timp cât previne și instalarea actualizărilor de securitate.
Samsung a anunțat că va elimina executabilul și va reactiva actualizările automate de la Microsoft pe toate PC-urile afectate.

Microsoft anunță că va oferi gratuit noi jocuri pentru posesorii Xbox Live Gold

Compania spune că acești utilizatori vor primi lunar gratuit câte două jocuri începând din iulie 2015, și tot de atunci, abonații Games Winth Gold primesc gratuit alte două jocuri pe lângă cele două pe care le primeau până acum.
Noua promoție începe la 1 iulie, dată da la care acești utilizatori vor putea descărca gratuit oricând timp de o lună jocul Assasin’s Creed IV: Black Flag (care altfel costă 30 de dolari).

Surface Pro 3, Surface 3 și Microsoft Band au primit actualizări firmware

Surface Pro 3 și Surface 3 primesc un update firmware similar pentru adaptorul Wi-Fi care este combinat cu cel Bluetooth, care aduce performanțe mai bune la download și stabilitate pentru conexiuni.
Cel mai interesant este însă update-ul UEFI pentru Surface Pro 3 care pregătește aceste dispozitive pentru caracteristicile noi din Windows 10. Tot pe Surface Pro 3 un alt update firmware pentru controller-ul SATA.
Update-urile firmware pentru Surface 3 ajută la îmbunătățirea utilizării copertelor, a calității audio și aduc noi funcționalități pentru aplicația gratuită Surface, de unde se pot face calibrarea și setările pentru stilusul digital. Apropo de stilus, pentru acesta există acum pe Surface 3 un driver nou, la fel și pentru camere, precum și unul pentru adaptorul grafic HD.
Microsoft Band a primit de asemenea un update firmware despre care nu avem însă detalii.

Tot săptămâna aceasta, Microsoft a publicat versiunile finale ale aplicațiilor Office pentru Android

Este vorba despre aplicațiile mobile Word, Excel și PowerPoint, care sunt disponibile acum din Google Play. De notat că pentru a le putea instala și folosi pe telefonul dumneavoastră Android este necesar să aveți Android 4.4 sau mai nou. Aplicațiile astfel instalate vor înlocui hub-ul Office Mobile de pe telefoanele Android.
Download Word
Download Excel
Download PowerPoint

Windows 10 pentru PC

La capitolul Windows 10 pentru PC-uri nu au fost prea multe știri în această săptămână. Cu toate acestea:

 • Microsoft a publicat un clip despre modalitatea în care a fost realizat wallpaper-ul oficial pentru Windows 10, care este o reprezentare de plexiglas a simbolului Windows iluminată cu albastru pe un fundal închis la culoare. Găsiți acest clip pe wfl.ro
 • Build-ul 10154 a scăpat neoficial pe Internet, dar nu pare să aducă schimbări vizibile, cu excepția aplicației Phone Companion.

Ascultați / descărcați acest episod mai jos:

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/212337863″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=true&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Back To Top
Search