TG-54

Astăzi avem o nouă ediție specială a podcastului ”Windows fără limite” în care am discutat cu invitatul meu, Tudor Galoș , Senior Consumer Marketing Manager la Microsoft România despre pregătirile pe care Microsoft le face pentru adoptarea Windows 10 și de utilizatorii din România.

3 build-uri în 4 zile

Așa cum anunțam în rețelele de socializare, avem în acest episod foarte multe știri din zona Microsoft. Vorbim – printre altele – despre :

  • Noutăți hardware din zona Surface 3 și Surface Pro 3
  • Cele trei build-uri Windows 10 lansate săptămâna aceasta de Microsof prin Windows Insider
  • Ce e nou în browserul Microsoft Edge din build-ul 10158
  • Despre lansarea graduală a Windows 10 din 29 iulie
  • Despre noutățile aduse de Update 2 al Office 2016 Preview.

Pentru detalii  …

Afișați notele asociate acestui episod

Pregătiri Windows 10 în România – interviu cu Tudor Galoș, Microsoft România

Am discutat mai întâi cu invitatul meu, Tudor Galoș, Senior Consumer Marketing Manager la Microsoft România despre pregătirile pe care le face Microsoft România pentru lansarea Windows 10.

Știri pe scurt

Săptămâna aceasta Microsoft a lansat un model nou de Surface Pro 3

Microsoft a vândut anterior dispozitivul în 5 configurații hardware diferite, cărora li s-a adăugat săptămâna aceasta unul nou. Este vorba de un model mai accesibil cu procesor Core i7, 8 GB RAM și 128 GB stocare internă, care se vinde la 1299 de dolari. Toate maggazinlele Microsoft oferă acum tastaturile Type Cover gratuti la achiziționarea oricărui model Surface Pro 3.

Modelele Surface 3 cu 4G LTE vor fi disponibile în Europa de luna aceasta

Microsoft lansa acum câteva luni Surface 3, sora mai mică a Surface Pro 3. De săptămâna aceasta mai precis din 3 iulie, o variantă Surface 3 cu conectivitate 4G LTE este disponibilă în Marea Britanie, Germania și Franța. Astfel, device-ul este disponibil pentu utilizatorii de business britanici prin O2, pentru cei germani prin Deutsche Telekom și prin Orange Business  în Franța. Același model va fi disponibil și pentru publicul larg prin magazine retail și reselleri din Statele Unite, Franța și Germania.
Odată cu build-ul 10159, Windows 10 funcționează și pe Surface 3.

Windows 10 Build 10158 a fost lansat prin Fast Ring pentru Windows Insiders pe 29 iunie

Acest build a adus o serie de elemente noi în nterfața cu utilizatorul, pe lângă bug-urile rezolvate, care au crescut fluiditatea și viteza în sistemul operare. Utilizatorii care au testat au confirmat că acest buid este mai rapid decât cele anterioare și de asemenea mai stabil. Principala problemă cu acest build a fost însă imposibilitatea instalării lui pe foarte multe PC-uri, acesta nefiind detectat, nici afișat în Windows Update.

Odată cu Windows 10 build 10158, Spartan a devenit public Microsoft Edge. Iată ce e nou în acest browser:

Redarea audio din taburi continuă acum și în fundal sau la minimizarea ferestrei
Taburile pot fi mutate între ferestre diferite ale Microsoft Edge
Acum butonul Home poate fi afișat sau ascuns din Settings > Advanced Settings -> “Show the home button”
Puteți importa site-urile preferate din alte browsere, inclusiv din Google Chrome sau Internet Explorer
S-au introdus opțiuni noi pentru configurarea paginii de start din Microsoft Edge
Există și opțiuni de configurare a filei New Tab. Utilizatorii pot alege acum între site-uri de top și conținut sugerat – sau doar site-uri de top.
Microosft a adăugat suport pentru parole și autocompletarea de formulare web. Acum Microsoft Edge permite gestionarea parolelor pentru site-urile favorite
Browserul are acum și o temă întunecată.
Notele făcute pe paginile Web pot fi acum salvate în One Note
Listele cu pagini de citit apar acum în fila New Tab

Windows 10 va începe să afișeze pop-up-uri instructive în Windows 10

Joe Belfiore a anunțat săptămâna aceasa că începând cu Windows 10 build 10158, Microsoft va livra pop-up-uri prim care va instrui utilizatorii cu privire la caracteristicile funcționale din noul sistem de operare, atunci când acestea sunt accesate pentru prima oară.

O zi mai târziu, pe 30 iunie, Microsoft a lansat Windows 10 Build 10159

Această mutare a făcut ca Fast Ring să devină Faster Ring. Noul build a rezolvat peste trei sute de bug-uri, a adus noul wallpaper oficial Windows 10 și un layout nou pentru ecranul de login.

Pe 2 iulie, Microsoft a lansat build-ul 10162, oferind și imagini ISO

Problemele cu upgrade-ul la Windows 10 build 10158, 10159 sau 10162 au luat sfârșit pe 2 iulie, când Microsoft a lansat imaginile ISO. Utilizatorii pot face acum fără probleme upgrade la cel mai recent build, 10162.
Gabe Aul a anunțat pe Twitter că Microsoft are în vedere oferirea build-ului 10162 prin Slow Ring. Momentan însă, compania a postat imaginile ISO pentru Windows 10 build 10162, dar acest build nu a fost oferit totuși prin Slow Ring.

Dacă vă întrebați cum se comportă 10162

Personal folosesc 10162 pe desktop și pe laptop încă de ieri și se dovedește a fi un build stabil, rapid, de foarte bună calitate.  Chiar mă tentează să îl instalez și pe Surface Pro 3, unde am revenit la Windows 8.1 și am făcut rezervare pentru Windows 10 RTM. Însă acolo îmi iau rămas bun de la Windows 8.1 pe device-uri tactile
Pentru cei care folosesc build-uri Windows 10 Insider prin Slow Ring, 10162 ar putea fi oferit săptămâna viitoare și prin Windows Update.

Versiunea finală Windows 10 vine în valuri după 29 iulie

Așa cum știm de ceva vreme, data lansării comerciale a Windows 10 este 29 iulie. Săptămâna aceasta Microsoft a oferit detalii despre cum intenționează să furnizeze Windows 10 după această dată.
Terry Myerson a spus că noul sistem de operare va sosi în valuri și că numărul utilizatorilor care vor primi produsul va crește treptat. Iată cum descrie Myerson acest proces:
“Din 29 iulie vom începe distribuirea Windows 10 spre Windows Insiders. Apoi vom începe notificarea pe serii a celor care au făcut rezervări, crescând progresiv numărul acestora. Cu fiecare zi a acestui proces, vom fi atenți la experiența celor care îl traversează și vom actualiza experiențele pentru utilizatorii Windows 10”

Apropo de Windows Inisders, numărul acestora a depășit acum 5 milioane.

Haideți să vedem cum va decurge procesul de actualizare. Dacă sistemul este compatibil cu Windows 10, sistemul de operare va fi descărcat automat. Dacă sistemul nu este complet pregătit pentru Windows 10, Microsoft va oferi notificări cu privire la ce trebuie făcut pentru ca upgrade-ul și Windows 10 să funcționeze optim pe acel sistem. Este posibil ca, deși rezervarea fiind făcută, să nu puteți face acest upgrade. În asemenea situații, Microsoft va livra utilizatorilor notificări cu datele departamentelor de suport ale producătorilor de echipamente.
În ce privește upgrade-ul la Windows 10 pentru companii și pentru zona EDU, care sunt bazate pe licențiere în volum, în aceste situații Windows 10 va fi disponibil de la întâi august. Microsoft a anunțat că stickere standard vor fi lipite pe device-urile Windows 8.1 compatibile care pot fi upgradate la Windows 10, ceea ce va permite clienților să verifice cu ușurință compatibilitatea cu noul sistem de operare.

Microsoft a anunțat un update pentru Windows RT

Microsoft spunea în ianuarie că device-urile Windows RT cum ar fi Surface RT și Surface 2 nu vor primi Windows 10 la lansarea sistemului de operare, ci doar un update cu anumite caracteristici Windows 10. De atunci nu au mai existat alte nunțuri, dar la conferința BUILD compania a reafirmat că un update va fi oferit utilizatorilor Windows RT, fără a da detalii despre acesta sau despr data lansării sale.
Când Microsoft a puiblicat pagina cu întrebări frecvente despre Windows 10 în urmă cu câteva săptămâni, a răspuns la mai multe întrebări despre lansarea Windows 10, inclusiv la două întrebări despre update-ul pentru Windows RT. Astfel, pagina arată că update-ul pentru acest sistem de operare va veni în preajma datei de lansare a Windows 10:
Dacă aveți un device cu Windows RT, acesta nu va primi un upgrade la Windows 10, dar vom avea un update în preajma datei de lansare a Windows 10.

Office 2016 Preview ajunge la Update 2

Preview-ul public pentru Office 2016 a fost lansat în mai. Acum, Office 2016 a ajuns la al doilea update, care aduce unele caracteristici noi în Excel și PowerPoint. Este vorba despre șase noi tipuri de grafice pentru Excel, suport pentru tastare în timp real în Word la colaborarea pe documente, unele îmbunătățiri în PowerPoint și Insights via Bing pentru Excel și PowerPoint – după ce luna trecută funcție era introdusă în Word și în Outlook.
Funcția ajutătoare Tell Me a fost și ea îmbunătățită și mai avem și conversia ecuațiilor matematice scrise cu degetul sau cu stilulsul digital în text de tipar, care funcționează în Word, Excel și PowerPoint.

Microsoft a anunțat și integrarea Cortana cu Office 365

Săptămâna aceasta Microsoft a anunțat posibilitatea integrării Cortana din Windows 10 cu Office 365 pentru companii, care funcționează începând cu Windows 10 build 10158.

Ce aduce conectarea Cortana la Office 365?

Cortana, odată conectată la Office 365 ajută utilizatorii la pregătirea întâlnirilor de lucru, oferă informații despre participanții  la acestea, date despre documente la care aceștia au lucrat recent și remindere despre deplasarea la timp spre următoarea întâlnire de lucru.
Integrarea Cortana cu Office 365 va fi disponibilă pe PC-uri și pe tablete, iar ceva mai târziu anul acesta și pe telefoanele mobile. Funcționalitatea poate fi activată în contul Office 365 al companiei dacă ați optat pentru build-uri Office din First Release, echivalentul Fast Ring din Windows 10.

O veste pentru dezvoltatorii Windows acum: Microsoft lansează Visual Studio 2015 pe 20 iulie

Anunțul a fost făcut pe 29 iunie. Potrivit acestuia, dezvoltatorii vor putea să și descarce Visual Studio 2015 la aceeași dată, de 20 iulie. În paralel cu Visual Studio 2015, Microsoft lansează și Team Foundation Server 2015 cât și .NET 4.6, care se vor putea descărca și ele pe 20 iulie. Tot atunci, Microsoft va găzdui o sesiune online de întrebări și răspunsuri despre Visual Studio 2015.
Am inclus în notele asociate acestui podcast un link spre pagina special creată de Microsoft pentru această lansare.

America Online a cumprat o parte a diviziei de publicitate de la Microsoft și a înlocuit pe paginile proprii căutarea Google cu Bing

Săptămâna trecută, CEO-ul Microsoft Satya Nadella trimitea un email către toți angajații companiei în care vorbea despre alegeril dificile pe care Microsoft le va face în această perioadă. Miercuri a fost făcut un prim pas în acest sens, prin vânzarea unei părți din Bing Maps către compania de transport Uber, operațiune urmată de vânzarea spre America Online a unei părți din divizia de publicitate. AOL va contribui de acum la afacerile de advertising ale Microsoft – potrivit anunțului făcut de Redmond. În paralel, 1200 de angajați Microsoft Advertising trec la AOL.

Dacă tot am amintit de trecerea unei părți din divizia Bing Maps la Uber

Și în acest caz Uber ar urma să preia 100 de angajați Bing Maps, specializați pe colectarea de imagini pentru hărți.

Ascultați / descărcați acest episod mai jos:

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/213343414″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Back To Top
Search