Podcast Corner

Cred că una dintre cele mai discutate teme din ultima vreme prin comunitățile fanilor Windows a fost aceea privind viitorul Windows Phone. De aceea am ales-o ca temă principală a acestui episod.

To Phone or Not To Phone

Avem și azi, ca de obicei, cele mai importante știri ale săptămânii și mă refer aici la perioada 5-12 iulie Vorbim – printre altele – despre :

  • Windows 10 build 10166 pentru PC a fost lansat prin Fast Ring
  • Windows 10 Mobile build 10166 a fost lansat vineri 10 iulie prin Fast Ring
  • Update software pe Xbox
  • Microsoft renunță și la unele aplicații MSN și la Photosynth
  • Disponibilitatea Office 2016 pentru Mac
  • Versiune nouă Bing Maps

Pentru detalii  …

Afișați notele asociate acestui episod

To Phone or not to Phone

Această primă parte a podcastului se referă la deciziile Microsoft de a-și restrânge și consolida activitatea pe zona mobile și va fi publicată sub forma unui editorial separat.

Știri pe scurt

Zvonurile de săptămâna trecută despre RTM nu s-au adeverit

Săptămâna aceasta avem un tweet de la Tom Warren, care spune că build-ul RTM pentru PC este 10240.16384.150709-1700, respectiv un build compilat joi 9 iulie 2015 lao ra 17.

Windows 10 build 10166 pentru PC a fost lansat prin Fast Ring

După ce luni 5 iulie build-ul 10162 a fost lansate pentru cei din Slow Ring, joia trecută, adică pe 9 iulie Microsoft lansa pentru insiderii din Fast Ring build-ul 10166 pentru PC, care a adus, ca mai toate build-urile recente mici finisaje de interfață sau funcționale. Avem și o funcționalitate nouă, limitată deocamdată la utilizatorii din zona Redmond, este vorba despre serviciul Microsoft Wi-Fi. Tot acum, Microsoft a actualizat și Windows 10 Software Development Kit.

Windows 10 Mobile build 10166 a fost lansat vineri 10 iulie prin Fast Ring

În același timp, build-ul 10149 a ajuns la Insiderii Windows Mobile din slow Ring. Microsoft spune că build-ul 10166 rezolvă problemele din 10049, ecranul cu bara de progres de după setup este acum afișat, tot acum s-a rezolvat și problema autentificării PIN care era cauzată de TPM (modulul Trusted Platform). Culorile aplicațiilor sunt acum afișate corect peste tot. Ce e de remarcat la 10166 foarte pe scurt: o fluiditate mult mai mare pe Lumia 925 și pe Lumia 930, dar și lag-uri pe telefoanele cu mai puțin de 1 GB de memorie RAM. Odată cu acest build, vechiul Windows Phone Store a fost retras, în favoarea celui nou, pe care descărcările și actualizările au funcționat foarte bine în cazul meu. Experiența pe modelele mid spre low end range nu a fost însă una grozavă după câte am văzut prin comunități, iar Lumia 435 se oprește din upgrade cu smiley-ul Sad Face pentru mulți utilizatori. De menționat că pe PC, aplicația Phone Companion a fost actualizată și funcționează acum cu mai multe telefoane Windows.

Update software pe Xbox

Microsoft a lansat un update pentru Xbox One, prin care pregătește consola pentru streaming-ul de jocuri spre PC-urile cu Windows 10 și pentru compatibilitatea cu Xbox 360. Update-ul are cam 2 GB și sunt sigur că posesorii de jocuri pentru Xbox 360 se vor bucura foarte mult să-și poată reutiliza colecțiile. Cum am mai spus într-un episod mai vechi, ambele caracteristici erau deja în teste private, iar acum sunt oferite prin Update pentru toți utilizatorii.

Update pentru aplicația Xbox Music de pe iOS și de pe Android

Update-ul aduce streaming-ul de muzică din OneDrive și pe iOS sau Android, care până acum era disponibil doar pentru aplicația Xbox Music de pe Windows 8.1. Totodată, acum nu mai e nevoie de Xbox Music Pass pentru utilizarea aplicației, dar anumite caracteristici necesită un abonament. Acum piesele și albumele pot fi descărcate și utilizate offline, iar muzica poate fi filtrată în așa fel încât să se afișeze doar ce este disponibil online. Link-urile pentru aceste aplicații iOS și respectiv Android sunt în notele asociate acestui episod pe site. iTunes App Store / Google Play

Luni Microsoft a anunțat rebranding-ul experienței Xbox Music în Microsoft Groove

Chiar mă uitam cu interes la iconița Xbox Music din Windows 10 și nu îmi dădeam seama ce reprezintă. Acum are sens, este un G stilizat care arată ca un disc de vinil. S-au schimbat și unele lucruri prin aplicație: gestionarea muzicii este simplificată, navigarea este și ea mai bine structurată și funcționează bine atât pe touch cât și cu un mouse. Personal folosesc Groove cu un Xbox Music Pass și pot spune că sunt mulțumit de calitatea serviciului și a aplicației universale pentru Windows 10 pe PC. Ce mi-aș mai dori ar fi un mod de redare fără pauze între piese. Acum această opțiune lipsește. Pentru posesorii Xbox Music Pass, acest abonament se va transforma automat în Groove Music Pass și va oferi acces în continuare pentru 9.99 USD lunar sau 99 USD anual la cele peste 40 de milioane de piese din colecția Microsoft. Avem pe site și un link spre site-ul oficial de promovare Groove de la Microsoft.

Microsoft renunță și la unele aplicații MSN și la Photosynth

Pe lângă Photosynth este vorba despre aplicațiile MSN Food & Drink, MSN Health & Fitness, MSN Travel, despre care Microsoft spune că nu au avut tracțiune la public. Posibil, dar este ciudat să se renunțe la Health & Fitness, care se poate folosi împreună cu Microsoft Band.

  • MSN Food & Drinks pentru Windows, iOS și Android se retrage pe 28 septembrie
  • MSN Health & Fitness pentru Windows, iOS și Android se retrage pe 1 noiembrie
  • MSN Travel app va fi li ea retrasă pe 28 septembrie

Versiune nouă Bing Maps

După ce a anunțat vânzarea diviziei de cartografiere și foto către UBER, Microsoft a anunțat luni o nouă versiune Bing Maps, cu foarte multe caracteristici noi. Am să amintesc doar câteva aici: afișarea de informații pentru destinații multiple cu un sistem de afișare bazat pe cards, afișate în stânga hărții, o nouă așezare (touch friendly și reproiectată pentru a fi mai ușor de folosit și posibilitatea de a planifica durata călătoriilor cu trasee îmbunătățite prin predicție inteligentă. Ce ar mai fi de menționat ? Funcționalitatea care arată utilizatorului locurile interesante și repere importante de-a lungul unei rute, cum ar fi restaurante, hoteluri, benzinării și așa mai departe. Streetside views afișează harta sub imaginea dinamică, pentru o explorare mai ușoară, destinațiile pot fi salvate în My Places pentru a se regăsi mai ușor. Ele se sincronizează acum cu Cortana și cu aplicația Maps din Windows.

Avem SDK nou pentru Microsoft Band

Acesta deschide acesul dezvoltatorilor la date și aduce Band Web Tiles, o modalitate de a prelua informații de pe site-uri pentru afișarea pe ecranul Microsoft Band

Microsoft Research anunță WearDrive

Tehnologia permite folosirea memoriei RAM, a conexiunilor Blutetooth și Wi-Fi pentru a prelua anumite sarcini de pe un dispozitiv wearable pe un telefon mobil. În teste s-a reușit triplarea duratei de viață a bateriei pe un dispozitiv Android Wear, fără un consum ridicat pe telefon.

PowerBI pentru business iese din preview luna aceasta

Acest software va fi disponibil pe 24 iulie. Power BI Designer este acum redenumit în Power BI Desktop și este gratuit. Sursele de date pentru Power BI au fost extinse și includ acum ZenDesk, Intuit QuickBooks Online, AppFigures, GitHu, Twilio și SweetIQ. Totodată o aplicație Power BI pentru Android este deja disponibilă în Google Play, link în notele emisiunii.

Microsoft a anunțat disponibilitatea Office 2016 pentru Mac

Din 9 iulie, Office 2016 este disponibil pentru utilizatorii Mac din 139 de țări, în 16 limbi. Preview-ul acestei suite a fost cel mai mare program beta Office pentru Mac și a adunat peste 100 de mii de rapoarte feedback. Microsoft spune că va continua să îmbunătățească suita, cu actualizări cel puțin odată pe trimestru. Suita cuprinde 5 aplicații: Word, Excel, PowerPoint, Outlook și OneNote. Office 365 pentru Mac este disponibil acum pentru abonații Office 365 cu următoarele subscripții: Home, Personal, Business, Business Premium, E3 și ProPlus. Cei care vo dori să achiziționeze suita de sine stătăroare o vor putea face din septembrie.

Ascultați / descărcați acest episod mai jos:

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/215399566″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=true&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]
Back To Top
Search