PC sau laptopDe fiecare dată cînd vine vorba despre achiziționarea unui nou PC, imposibil să lipsească întrebarea ”desktop sau laptop ?”. Cred că ar fi utile câteva repere  care vă pot ușura decizia.

[box type=”notes”]

Ce voi face cu noul PC ?

Gândiți-vă foarte bine ce veți face cu acel computer – acesta este primul lucru de luat în considerare, pentru că astfel vom putea afla care este bugetul necesar în funcție de configurația dorită. Trebuie să decideți dacă sistemul va fi folosit doar pentru activități Office și navigare pe Internet, plus comunicare online (1), sau dacă (2) trebuie să fie un sistem multimedia (care să poată reda video HD și sunet de calitate) acceptabil și pentru unele jocuri, sau dacă nu cumva vrem și mai mult, adică (3) un sistem ultra-performant pentru cele mai noi jocuri, pentru editare și codare video.

[/box]

Hai să vedem acum după ce ne putem orienta în alegerea noastră, pentru că, în afară de criteriul principal (scopul PC-ului, utilizarea lui principală) mai sunt și alte elemente de care trebuie să ținem seama.

[box type=”red”]

Prețul

Din păcate, mai ales în această perioadă, prețul este din nou cel care dictează când e vorba de cumpărături. În general vom plăti mai mult pentru un laptop decât pentru un desktop. Componentele mai mici sunt mai scumpe, normal.

[/box][box type=”notes”]

Computerul – pe birou sau la drum ?

Sunt multe argumente pro fie în favoarea laptopului fie în favoarea desktopului. Dacă ne gândim la un laptop, de exemplu. Chiar dacă nu ai nevoie de un PC după tine, pe unde mergi, un laptop poate fi o bună alegere.

[/box][box type=”notes”]

Mai puțin spațiu pentru cabluri și pentru unitate înseamnă mai mult spațiu pentru alte obiecte

Desktopurile ocupă mai mult loc. Chiar dacă desktopurile devin tot mai mici și mai silențioase, laptopul este cel mai puțin deranjant.  Pentru că este într-un singur ansamblu, care nu presupune monitor sau unitate separată, nici cabluri suplimentare de legătură sau de alimentare. Cu un laptop ai nevoie doar de un cablu de alimentare, și acela doar când trebuie încărcat acumulatorul. Plus că dacă laptopul are adaptor wireless, te poți conecta la Internet fără a avea nevoie de un cablu de rețea.

Laptopurile sunt ideale când vrei să transporți un PC după tine de colo-colo, chiar și în interiorul și în preajma casei.

Dacă laptopul are aceste avantaje, el este dependent de durata de viață a bateriei. Sistemele moderne de operare, software-ul proiectat judicios, componentele economice, și bateriile moderne sunt combinate în laptopuri, care pot avea autonomii remarcabile. Apple și Acer, de exemplu, sunt două companii care produc laptopuri cu autonomie de până la 8 ore.

Un laptop consumă mai puțină energie și emană mai puțină căldură decât un desktop. Plus că este mai silențios.

[/box][box type=”notes”]

Putere de calcul

Până nu de mult, laptopul era de regulă mai slab ca putere de procesare decât un desktop. Lucrurile s-au schimbat, iar acum sistemele desktop replacement (echivalent desktop) devin rezonabile (nu am zis accesibile, însă) ca preț. E drept că performanța celor mai puternice desktopuri nu este echivalată încă, dar nu mai este mult.

[/box][box type=”notes”]

Să vorbim acum și despre Desktop

Chiar dacă am părut părtinitor cu laptopurile, cred că merită să privim și spre Desktop. S-ar putea să fie o afacere incredibil de bună. În banii unui laptop, îți poți lua/construi un sistem Desktop care te va uimi cu performanțele sale. Desktopurile sunt grozave când vrei să obții mai multe cu un buget mai mic. O carcasă deosebită, chiar dacă este voluminoasă de obicei, poate adăposti un ”monstru” flexibil, upgradabil, ușor de reparat.

[/box][box type=”notes”]

Multimedia ? Nici o problemă !

Un desktop poate avea cele mai noi și performante componente, upgrade-uri mai dese și mai ieftine și îți poate aduce multe momente deosebite, experiențe de gaming și multimedia cu adevărat unice.

[/box][box type=”notes”]

Posibilități de upgrade/înlocuire componente sau subansambluri

Chiar dacă unele piese/subansambluri pot fi înlocuite într-un laptop, nu este la fel de ușor ca la desktop, unde un upgrade sau o reparație pot fi făcute mult mai ușor.  În plus, dacă aveți de înlocuit un desktop, e mai bine să luați tot un desktop de multe ori pentru că este mai rentabil din multe puncte de vedere. Un desktop este mai ieftin decât un laptop, dar de multe ori poate fi mai performant. Un pahar de suc vărsat peste tastatura laptopului va produce pagube mai mari decât peste o tastatură a unui desktop, și așa mai departe.

[/box]

În concluzie,

[box type=”recom”]

Un laptop este soluția ideală dacă:

  • Ai puțin spațiu la dispoziție
  • Urăști cablurile
  • Vrei să duci PC-ul de colo-colo, și să îl poți folosi oriunde stai mai comod sau oriunde e nevoie.
  • Nu ai nevoie de prea multă performanță multimedia, dar îți place să navighezi pe Internet și mai faci unele lucruri  gen Office
[/box] [box type=”recom”]

Un desktop ți se potrivește dacă:

  • Ai un buget mai mic și vrei ceva performanță
  • Nu ai nevoie de mobilitate
  • Spațiul nu este o problemă
  • Ești pretențios și ai nevoie permanent de putere de calcul
[/box]
Back To Top
Search