Sticky NotesAdesea un program simplu te salvează cînd te aștepți mai puțin. Să zicem că ești la computer, sună telefonul și cineva îți dă un număr de mobil important, pe care trebuie să îl notezi. Tu ce faci ? Eu deschid Sticky Notes, de pe Taskbar, unde am fixat acest program foarte util, și notez imediat.

Îți propun un ghid practic din care poți afla cum să exploatezi la maxim tot ceea ce are de oferit aplicația Sticky Notes. Pentru că știe să facă o mulțime de lucruri.

În Windows 7, programul Sticky Notes este disponibil în toate versiunile, cu excepția Windows 7 Starter.

Pentru a deschide programul, tastează Notes în caseta de căutare din meniul Start :

Deschide Sticky Notes

Dacă am pornit programul, îl putem fixa pe TaskBar, pentru a-l avea la îndemână :

Sticky Notes la indemana din TaskBar

Tot cu click dreapta pe buton putem crea o notă nouă. Dacă avem deja o notă și suntem cu mouse-ul pe ea (focus pe notă), combinația Ctrl+N va crea o notă nouă.

New Note (Ctrl+N)

Combinația Ctrl+D va șterge nota, cu dialog de confirmare.

Delete note (Ctrl+D)

Dialog de confirmare la stergerea notei

Dacă am bifat căsuța dinaintea mesajului Don’t display this message again , nu ni se va mai cere confirmare la ștergerea notelor. Dacă vrem să readucem mesajul de confirmare înapoi, trebuie inserat în Registry conținutul următorului fișier (extrage-l din arhiva zip mai întâi, apoi dă dublu-click pe el) : confirmare-sticky-notes.

Iată și combinațiile de taste valide pentru comenzi în StickyNotes :

 • Ctrl+rotița mouse Crește/descrește mărimea fontului
 • Ctrl+1 Rînduri la un spațiu
 • Ctrl+2 Rînduri la două spații
 • Ctrl+5 Rînduri la un spațiu și jumătate
 • Ctrl+= indice jos
 • Ctrl+Shift++ – indice sus
 • Ctrl+Z – anularea comenzii anterioare
 • Ctrl+Y Repetarea comenzii anterioare
 • Ctrl+X Decupare
 • Ctrl+C Copiere
 • Ctrl+V Lipire
 • Ctrl+N Notă nouă
 • Ctrl+D – Ștergere notă

Mai există și alte comenzi utile la formatarea textului :

10-sticky-notes

Dacă vrem să salvăm notițele până la repornirea Windows, tot ce avem de făcut este să dăm click dreapta pe butonul de pe TaskBar și să selectăm Close window. La repornirea Windows, dacă apăsăm pe buton, toate notițele reapar pe Desktop.

Baza de date care stochează notițele

Dacă vrem să transferăm notițele pe un alt PC cu Windows 7, trebuie copiat fișierul StickyNotes.snt din folderul %appdata%MicrosoftSticky Notes în același director de pe celălalt calculator. De asemenea, notițele pot fi salvate pe un stick pentru o eventuală reinstalare Windows.

Alte lucruri intersante privind StickyNotes

Dacă ar fi permis și modificarea fontului din textul notei, StickyNotes ar fi fost un utilitar (aproape) perfect. Dar și așa poate fi destul de util, mai ales cînd trebuie să notăm ceva repede și nu avem creion și hârtie la îndemână.

Update – februarie 2013pentru a menține aplicația deasupra celorlalte ferestre se poate recurge la un artificiu.
Descărcăm aplicația NIRCMD de la http://www.nirsoft.net/utils/nircmd.html și tastăm următoarele la linia de comandă:
[stextbox id=”grey”]C:> nircmd.exe win settopmost class Sticky_Notes_Top_Window 1[/stextbox] Aplicația va avea grijă automat ca toate ferestrele care care au clasa ‘Sticky_Notes_Top_Window’. Pentru a dezactiva funcția on top, tastăm:
[stextbox id=”grey”]C:> nircmd.exe win settopmost class Sticky_Notes_Top_Window 0[/stextbox] Și am descoperit chiar și o modalitate de a forța Sticky Notes din Windows să folosească alt font. Fontul implicit pentru Sticky Notes este ”Segoe Print”. Închidem progrămelul Sticky Notes din Taskbar ( nu ștergând notele deschise ! ) și mergem în Control Panel :
Cautam Fonts in Control Panel
 
În Fonts căutăm Segoe Print :
Cautam Segoe Print
 
Este afișată familia de fonturi Segoe Print (conține fontul regular și bold). Ștergem această familie de fonturi (fără frică, nu sunt folosite mai nicăieri în Windows):
Click dreapta si delete
 
Confirmăm :
Confirmam
 
Testăm noul font pentru Sticky Notes :
Font nou

Back To Top
Search