1-an-de-insider

Anunțat de Terry Myerson odată cu primul demo public Windows 10 la un eveniment de presă din Redmond, programul are astăzi peste 7 milioane de membri.

Windows Insider
La scurt timp de la lansarea programului, publicul a început să se familiarizeze cu tweet-urile lui Gabe Aul, numit astăzi de multă lume cu mult respect și simpatie the Ring Master – stăpânul inelelor – ca aluzie la ”inelele” de testare internă și externă create de Microsoft pentru Windows Insider.

Windows Insider Gabe Aul Desk
Ring Master Gabe Aul
La începutul acestui an a venit rândul sistemului de operare Windows 10 Mobile să intre în jocul cercurilor concentrice și astfel a început saga instalărilor și reinstalărilor și pe telefoanele cu Windows, la început pe o listă destul de restrânsă de modele.
Phone Insider
Într-un anunț din Insider Hub,  Gabe Aul spune că după acest prim an de la lansare sunt peste 7 milioane de participanți la programul Windows Insider, iar numărul de build-uri (PC și Mobile) este de 25, ceea ce se traduce în aproximativ două pe lună. E drept că atât pentru PC cât și pentru Mobile au existat perioade de așteptare mai lungi de atât, dar era – totuși – vorba despre o medie.
Windows Insider Feedback
Microsoft folosește feedback-ul primit de la utilizatori, împreună cu datele telemetrice, la îmbunătățirea produselor proprii și, în ciuda unor dezbateri recente despre confidențialitatea datelor în Windows 10, acest program este un succes. Acest lucru este dovedit de schimbările accelerate bazate pe feedback făcute de Microsoft înainte de lansarea publică a Windows 10, schimbări și adaptări care au făcut ca sistemul de operare să fie un succes.
Adevărul este că această perioadă de un an a fost una de acomodare cu noul Microsoft, condus de Satya Nadella.
Satya Nadella - Microsoft
Acesta este un exemplu extraordinar pentru un anumit fel de perioadă, pe care Alvin Toffler o numea tranziență în cartea sa ”Șocul viitorului”. Este o perioadă de dezvoltare accelerată, copleșitoare, cu foarte multe schimbări fundamentale. Și a fost o perioadă de tranziență Microsoft pentru toată lumea:

  • pentru angajații Microsoft, care au dovedit că pot menține (destul de bine) un ritm mai rapid al inovației și al furnizării de produse ca servicii (Windows As A Service – WAAS), deși nu le-a fost nici lor ușor (reduceri masive de personal, mutări de trupe prin reorganizare internă, ritm accelerat și susținut de dezvoltare și actualizare de produse și servicii, etc.).
  • pentru partenerii Microsoft, care au realizat potențialul unor device-uri ca Surface Pro 3 (sau, mai nou, Surface 3) și au început să preia modelul în propriile lor produse. Iar aici putem adăuga liniștiți și concurența. Vedeți noul iPad, cu apple Pencil
    apple Pencil and Smart KeyboardDar este o concurență constructivă, și nu trebuie să uităm că sufletul device-urilor este software-ul Microsoft, indiferent de platformă.
  • pentru utilizatorii aplicațiilor, serviciilor și device-urilor Microsoft sau ale partenerilor și ale concurenților, pentru că nu mai este vorba acum doar despre utilizatorii Windows, ci despre utilizatorii serviciilor universale Microsoft. Aplicațiile sunt prezente acum pe toate platformele semnificative, serviciile rulează în cloud și nu mai țin cont de platforma-interfață, iar device-urile compatibile sunt în permanentă transformare, prin update-uri frecvente de firmware, update-uri ale sistemului de operare și ale aplicațiilor.

Din nefericire, de-a lungul acestui an am văzut în repetate rânduri utilizatori care s-au înrolat în acest program fără să țină seama de avertismentele clare pe care Microsoft le-a publicat. Acești utilizatori și-au creat așteptări false, s-au lovit de problemele inerente create de aceste modificări constante și de software în regim de test, iar mai apoi s-au plâns complet nejustificat că Windows 10 (pe PC sau pe mobil) este un produs foarte slab (ca să păstrăm o exprimare colocvială).
Facepalm Picard Riker
Pentru că Microsoft i-a avertizat din start pe cei aflați în asemenea situații, programul Windows Insider a rămas deschis și va continua cel puțin pentru încă o vreme în această formulă. Ceea ce nu este deloc un lucru rău, pentru că fiecare utilizator trebuie să înțeleagă cum merg lucrurile în noul Microsoft și să se adapteze.
Dar să te adaptezi nu este suficient. Pentru că dacă vrei un produs mai bun, trebuie să contribui la rândul tău cu feedback constructiv.

La o bere de vorbă cu Julian - the coolest dev. I know - după lansarea Windows 10
La o bere de vorbă cu Julian – the coolest dev. I know – după lansarea Windows 10
Utilizatorii trebuie să învețe să ofere acest feedback constructiv, iar Microsoft trebuie să învețe să se adapteze nevoilor reale ale pieței, reinventându-se tot mereu, fără prejudecăți. Ceea ce reușește tot mai bine.

Back To Top
Search