man-desk-largeAnul acesta, Microsoft a reușit să piardă teren în ochii mei cu două lucruri, care momentan mă nemulțumesc radical. Ce e mai trist este că sunt două produse care ar putea fi chiar utile până și unui utilizator oarecare, așa, ca mine.

 

Am mai scris despre noul Windows Live Messenger, în repetate rânduri pe site. Are de toate, dar nu ceea ce m-ar fi interesat ca să fie perfect. Adică integrarea cu Twitter. Oricâte funcționalități cool ar avea, interfața e alandala, risipește mult spațiu pe monitor pentru a nu oferi chiar așa multe lucruri. Pentru detalii vezi articolul meu despre Messenger. Alternativa ? Digsby. Evident, în cazul meu particular sunt obligat să mai am pe PC, din diferite motive obiective, următoarele programe din aceeași categorie : Yahoo Messenger, Skype și Google Talk. Ceea ce mă obosește și mă face să mă gândesc la un articol comparativ unde să comentăm împreună cam ce ne-am dori fiecare de la un pogram de mesagerie instantă. Mai bine să scriu un articol decât să răbufnesc în dezinstalări.

Nici cu browserele nu stăm mai bine. Internet Explorer 9 e o catastrofă din punct de vedere al designului interfeței. Butonul mare de back, lăsat intenționat sub pagină dă un aspect de improvizație amatoricească peste care nu pot trece. Nici măcar nu se poate personaliza, nu avem opțiunea de a-l comuta într-un buton mai mic, ca in Firefox de exemplu.

rant-01

Apoi linia de sub taburi este suparătoare și distrage atenția utilizatorului de la pagina în care se află, mai ales la site-uri cu teme închise la culoare. Apoi OneBar, bara de adrese, este prea mică fie chiar și pentru prima parte a adresei web, unde se poate vedea domeniul. La cât de neatent este un utilizator nepriceput, phishingul poate lua proporții uriașe. Nu avem indicator de progres, paginile nu se încarcă de foarte multe ori din prima, ceea ce este strigător la cer. Nu avem status bar (se poate activa, totuși), nu putem pune taburile pe un rând separat.

Mai vreți ? Vă mai spun: site-urile pinate nu admit extensii, iar dacă vrei să faci un shortcut spre un site tragînd iconița din bara de adrese pe desktop sau în oricare alt folder vei obține tot un site pinat (aplicație, mă rog).

rant-05

Unde să mai pui că pagina Properties a unui fișier .url nu permite salvarea metadatelor. Aceasta ne-ar permite rating-uri pentru site-urile favorite salvate astfel, comentarii (notițe atît de utile uneori despre un site sau altul), care ar fi indexate și care ar aduce integrarea ideală cu Windows 7.

Cred că Microsoft a început să exagereze cu minimizarea interfeței grafice a programelor. În vreme ce pe de o parte mergem cu mult succes înainte cu RibbonUI în Office și în Windows Live Essentials, în Internet Explorer facem experimente bizare cu o interfață care a devenit chiar o batjocură cu un aspect improvizat. Ar fi timpul pentru o reevaluare a interfețelor grafice, pentru că se merge mult prea departe cu acest minimalism, rezultatele fiind la polul opus, adică reducerea gradului de funcționalitate pentru utilizator.

Sunt curios care sunt remarcile voastre la adresa IE9 și Windows Live Messenger. Vă invit să le scrieți la comentarii.

Back To Top
Search