Recapitulare înaintea Lansării Oficiale: Ce E Nou în Windows Phone 8.1 ?

Pentru că lansarea Windows Phone 8.1 este iminentă, am decis să construiesc această pagină-reper pentru a-i ajuta pe cei care vor să se familiarizeze cu noile caracteristici din Windows Phone 8.1. Dacă sunteți curioși să aflați ce este nou în Windows Phone 8.1, parcurgeți acest articol și urmați link-urile spre diverse ghiduri publicate pe acest site.

Microsoft anunță că în funcție de țara, zona și operatorul de telefonie mobilă, versiunea finală WP 8.1 este una dintre următoarele: 8.10.12359.845, 8.10.12382.878, 8.10.12393.890, sau 8.10.12397.895.
Iată mai jos lista noilor caracteristici din Windows Phone 8.1, așa cum apare pe site-ul Microsoft,  la care am adăugat link-uri spre câteva articole Windows fără limite despre acestea.

Cortana
Cortana

Cortana. Cortana este asistenta virtuală de la Microsoft. Cu ajutorul acesteia puteți iniția apeluri, trimite mesaje, lua notițe, căuta lucruri pe Internet, și altele. Pe de altă parte, în funcție de interesele utilizatorului, Cortana poate oferi zilnic cele mai interesante știri și informații. (Oficial Cortana este disponibilă doar în Statele Unite, dar se poate activa și din România).

Action center. Trageți cu degetul în jos din partea superioară a ecranului pentru acces rapid la activități și notificări. Vedeți ce este nou și acționați asupra unor setări cum ar fi Wi-Fi, Bluetooth și altele, direct de aici. Acțiunile rapide de aici se pot personaliza.

Tastatură Word Flow. Cu tastarea prin tragere continuă pe ecran se pot obține viteze superioare la scrierea mesajelor. (doar tastatura în următoarele limbi suportate: engleză (India, Marea Britanie, State Unite), hindi (latin), poloneză, portugheză (Brazilia), rusă, spaniolă (Mexic, Spania), finlandeză, franceză (Franța), germană, arabă (Arabia Saudită), italiană, turcă, olandeză (Olanda).

Quiet hours. Intervale orare între care soneriile și notificările sunt oprite. Cortana poate permite totuși accesul anumitor persoane, care fac parte din Inner Circle, cercul dv. de cunoștințe și prieteni.

Fotografii în rafală. Obiectele în mișcare sunt acum mai ușor de fotografiat.

Data Sense. Setările din Data Sense vă ajută să controlați traficul de date, economisind la navigarea pe web.

Battery Saver. Battery Saver permite verificarea bateriei și oferă modalități de a economisi energia, pentru a prelungi pe cât posibil viața bateriei. Aici puteți vedea cât mai ține bateria, care aplicații au un consum ridicat și puteți opri manual global activitățile din fundal pentru a prelungi viața bateriei.

Storage Sense. Storage Sense vă poate ajuta să folosiți eficient spațiul de stocare de pe telefon. Stocați aplicații noi și descărcați date pe cardul SD (dacă telefonul are slot pentru card) pentru a economisi spațiu pe telefon. Tot din Storage Sense puteți vedea spațiul ocupat individual de aplicații și jocuri.

Wi-Fi Sense. Wi-Fi Sense face mai ușoară conectarea la rețele Wi-Fi, iar cu ajutorul Cortana conectarea/deconectarea se fac automat, după criterii inteligente, economisind trafic de date.

Office. Office permite acum salvarea pe carduri SD, ceea ce înlesnește partajarea de documente, prezentări, foi de calcul, etc. De asemenea acum se pot trimite mai multe lucruri spre OneNote din celelalte aplicații.

Internet Explorer. Internet Explorer 11 pentru Windows Phone oferă acum o experiență de navigare mai plăcută. Internet Explorer 11 ține minte parolele, permite deschiderea unui număr nelimitat de tab-uri, redarea videoclipurilor înpaginile web, și completează automat adresele web frecvent vizitate. Mai sunt prezente și alte caracteristici precum InPrivate Browsing (navigare în particular, pentru ștergerea automată a urmelor după sesiunea de navigare), reading mode (mod lectură), gesturi pentru navigare ca și posibilitatea de a încărca/descărca fișiere de pe/în telefon.

Mai multe coloane pe ecranul Start. Cu o coloană suplimentară de dale (tiles) pe ecranul Start, aveți mai multe informații și aplicații la îndemână.

Personalizare Windows Phone 8.1
Personalizare Windows Phone 8.1

Fotografii ca fundal pe ecranul Start. Acum puteți personaliza telefonul și mai mult prin utilizarea unei imagini de fundal pentru ecranul Start. Dalele devin transparente, iar wallpaper-ul devine vizibil.

Control de volum separat. Noile slidere permit control separat asupra soneriei și nivelului sonor pentru muzică / aplicații / căști / Bluetooth.

Apeluri. Acum se poate comuta de la un apel telefonic obișnuit la un apel video, efectuat cu ajutorul aplicațiilor cu apelare video care suportă acest mod de integrare (Skype, de exemplu). De asemenea puteți adăuga acum persoanele apelate frecvent la lista de formare rapidă (speed dial) pentru apeluri rapide.

Calendar. Calendarul a fost reproiectat. Acum există modalități de afișare diverse: pentru o zi, o săptămână sau o lună, cu date meteo integrate.

Portofel. Portofelul permite ținerea evidenței pentru evenimente, bilete, etc. În anumite țări, această zonă va conține remidere pentru achiziționarea de bilete sau oferte avantajoase pentru diverse produse și servicii.

Windows Phone și Windows 8.1. Setările sunt sincronizate între dispozitivele cu Windows Phone 8.1 și Windows 8.1 prin intermediul contului Microsoft (parole, site-uri favorite și tab-uri Internet Explorer, culorile temei și altele).

Aplicații pentru divertisment. Aplicațiile Xbox Video, Xbox Music și Podcasts oferă divertisment pe telefon.

Faceți mai mult cu Windows Phone 8.1
Faceți mai mult cu Windows Phone 8.1

Aplicații Bing. Bing oferă acum un set de aplicații pentru telefon, cum ar fi Weather, News, Sports, Health & Fitness, Food & Drink și altele.

Căutare unificată. Din același loc puteți căuta acum pe telefon printre e-mail-uri, mesaje text, contacte, muzică, setări și altele. Folosiți butonul de căutare și apoi accesați secțiunea Phone pentru a vedea rezultatele din telefon.

Actualizări automate pentru aplicațiile instalate. Acum aplicațiile nu mai trebuie actualizate manual. Windows Phone 8.1 face actualizarea automat.

Suport Dual SIM. Unele telefoane au conectori pentru două cartele SIM. Windows Phone8.1 oferă suport pentru această funcționalitate. (Telefoanele dual SIM sunt disponibile doar în anumite țări sau regiuni).

Project my screen. Proiectați conținutul afișat pe telefon pe un ecran mai mare prin cablu USB, sau prin tehnologia fără fir Miracast.

Bluetooth. Profilul Bluetooth Low Energy (LE) este suportat acum, ceea ce permite utilizarea unei game mai largi de dispozitive și accesorii pentru telefon.

Copii de siguranță și restaurare. Faceți copii de siguranță pentru mai multe acum, inclusiv pentru așezarea dalelor de pe ecranul Start Windows Phone 8.1, rețele Wi-Fi la care v-ați conectat, și pentru date din aplicații, cum ar fi scoruri din jocuri și niveluri atinse, etc.). Cuvintele din dicționarul personalizat sunt și ele salvate.

Îmbunătățiri pentru Enterprise. Pentru deplasări și delegații acum există conectarea VPN. Folosiți VPN pentru a vă conecta în siguranță la Intranetul și rețeaua companiei prin conexiunea de date sau prin Wi-Fi. De asemena există suport pentru autentificare Wi-Fi la nivel enterprise (EAP-TLS și EAP-TTLS).

Îmbunătățiri de accesibilitate. Folosiți Narrator pe telefon pentru a vi se citi automat conținutul ecranului, inclusiv e-mail-uri, mesaje, setări și alt conținut tip text.

După lansarea publică a Windows Phone 8.1 voi publica o serie de tutoriale pentru a vă ajuta să descoperiți mai bine ce este nou în Windows Phone 8.1. Aștept întrebările voaste, dar și propuneri pentru aceste articole ăn rubrica de comentarii de mai jos.

Back To Top
Search