Haideți să recapitulăm altfel înainte de Windows 9, în acest al doilea articol al mini-seriei Recapitulare Windows 9 înainte de Technical Preview. Mai bine spus să luăm cam tot ce se știe în ordine logică, pentru a reconstitui ceea ce probabil vom afla în mare măsură azi.

Vezi și articolul anterior din această serie – Recapitulare Windows 9 înainte de Technical Preview – partea I – povestea

Numele viitorului sistem de operare

Myerson-Windows-feat
Nu se știe oficial, iar Terry Myerson – Vicepreședinte Sisteme Operare la Microsoft – făcea teasing prin Twitter zilele trecute cu o fotografie care a înconjurat deja Internetul de nenumărate ori, în care apare logo-ul Windows 8.x, numele Windows, iar restul ecranului, la dreapta de Windows, este ascuns. Cu toate acestea Mary Jo Foley susține că un grup restrâns din Microsoft cunoaște deja numele sub care Windows vNext va fi lansat. Pe pagina pentru Windows Enterprise Technical Preview publicată accidental sâmbătă de Microsoft a fost folosit numele Windows TH. Intern, la Microsoft s-au folosit următoarele nume: Windows 9, Windows Threshold și Windows X. Pe Internet, numele speculate sunt: Windows One, Windows 9, Windows Threshold și chiar Windows X.
Adițional WPCentral scrie că Microsoft intenționează unificarea Windows și Windows Phone sub un singur brand.

Ce versiune va fi de fapt ?

Versiunea devine acum o treabă foarte relativă, pentru că odată cu Threshold, modalitatea de update și ugrade se schimbă radical. Astfel ciclurile de dezvoltare de 3-4 ani, devenite obișnuință pentru versiunile anterioare, se condensează în luni de zile, prin actualizări și upgrade-uri din mers, lunare, similar cu cele pentru Office 365 de exemplu. Caracteristici noi și elemente ale platformei se introduc din mers și sunt actualizate rapid. Astfel este de așteptat dispariția conceptului de versiune majoră pentru Windows. Cu Office 365, de exemplu, avem tot timpul cea mai nouă versiune și cele mai noi caracteristici ale produsului, fără a face nimic în acest sens, totul fiind automatizat.

Etapele de testare și de lansare

Deși Windows Technical Preview este prezentat astăzi în fața presei și a analiștilor, versiunea pentru descărcare publică va fi disponibilă cel mai probabil zilele următoare. Există deja un site pentru descărcare, care arată că vom avea Technical Preview pe 32 și pe 64 biți, în format .iso cu mărimi de 3 și respectiv 4 GB. Technical Preview este o versiune Windows vNext la început de drum, care nu va include toate caracteristicile produsului final și nici design-ul final. Ea nu este relevantă nici pentru dezvoltatori momentan. Aș îndrăzni să spun că mă aștept la build-uri publice intermediare (unul pentru consumeri, altul pentru dezvoltatori), dar nu există decât speculații în acest sens, nici măcar informații neconfirmate.

Și totuși, când e versiunea finală ?

Eu i-aș spune mai degrabă etapa finală de dezvoltare pentru acest stagiu al sistemului de operare client Windows, nu versiunea finală, mai ales în condițiile în care dezvoltarea va merge într-una și rapid. Este de așteptat undeva în primăvara lui 2015.

Cât costă ?

Potrivit unor informații neoficiale, Windows Threshold ar urma să fie un upgrade gratuit pentru cei care folosesc Windows 7, Windows 8 sau Windows 8.1.

Elemente noi în interfață

Poate cel mai așteptat moment pentru entuziaștii Windows – dar nu numai pentru ei – este cel al reparației pentru cei care au fost deranjați de eliminarea meniului Start din Windows 8. Deși Microsoft a readus butonul Start în Windows 8.1, nu a reintrodus noul mini-Start menu înainte de acest Technical Preview. La Build 2014, Terry Myerson a prezentat un prototip la care compania lucra încă de pe atunci. Acesta este o combinație între meniul Start din Windows 7 și, în jumătatea dreaptă, ecranul Start din Windows 8. Este posibil ca Microsoft să permită revenirea completă la aspectul din Windows 7 dacă utilizatorii vor elimina complet din meniu dalele ModernUI.
Start-Menu-revine-in-windows-8-1-_thumb.png
„Noul” meniu Start se va asorta automat culorii din tema Windows și va putea fi redimensionat după preferințele utilizatorilor. El ar putea conține dale dinamice, interactive. Un clip cu meniul Start din build-urile scăpate pe Internet prezintă acest meniu în acțiune, pe care l-am prezentat aici.
home
Anumite capturi de ecran arată iconițe redesenate și modificări de design. De asemenea File Explorer are o nouă interfață implicită: Home. Acolo vor fi afișate – printre altele – fișierele și folderele recent deschise/accesate.

Caracteristici ale unui sistem de operare mobil

Potrivit informațiilor pe care le-am putut găsi în aceleași build-uri, Microsoft vrea să aducă sistemul de operare pentru PC foarte aproape de cel pentru telefoane. Astfel, detalii (relativ vagi) găsite de cei care au testat versiunile neoficiale, arată că asistenta digitală Cortana va fi integrată și pe PC, pe lângă caracteristici cum ar fi Storage Sense (pentru gestionarea spațiului de pe dispozitivul Windows) sau Wi-Fi Sense, cât și Notification Center.
2

Browser complet schimbat

Internet Explorer 12 vine cu o interfață plată, cu un redesign complet, va permite extensii, dar – din câte se știe – nu va fi prezent în Technical Preview.

Suport hardware superior

Windows 9 vine cu DirectX 12 și cu suport pentru display-uri cu rezoluții până la 8k.

Windows Store rămâne în Windows

Aplicațiile Metro vor rula și în noua versiune Windows. În afara scoaterii toolbar-ului charms de pe desktop (prin trecerea comenzilor într-un meniu asociat ferestrelor aplicațiilor) mai avem și posibilitatea de a rula aplicațiile Windows Store în ferestre redimensionabile pe desktop.

Desktop prezent sau nu, în funcție de dispozitiv

În funcție de tipul de dispozitiv pe care va rula noul Windows, desktop-ul va fi prezent sau nu. Acesta ar putea fi instalat sau nu în funcție de prezența interfeței tactile a ecranului  dispozitivului, de exemplu.
Din punctul meu de vedere ar fi de dorit ca aplicațiile Metro să fie și ele complet opționale, dar sunt pesimist în legătură cu aceasta.

Cum rămâne cu Windows RT și cu Windows Phone ?

Aparent Windows RT va fi combinat cu ceea ce este acum Windows Phone, iar un preview al sistemului de operare mobil este așteptat la primăvară. Acesta va rula pe telefoane și tablete ARM și nu va mai include desktop.
Concluzii și alte comentarii personale în partea a III-a și ultima – Recapitulare Windows 9 înainte de Technical Preview – partea a III-a – despre schimbările așteptate pentru Windows de la Microsoft

Back To Top
Search