În mai puțin de o oră vom afla mai multe despre următoarea versiune Windows. Din păcate nu direct de la Microsoft ci foarte probabil de la jurnaliști tech aflați la evenimentul de azi din San Francisco. Pentru ca timpul să treacă mai ușor până atunci, haideți să discutăm despre o parte din ce se așteaptă de la Windows 9 pe zona de afaceri.

În acest articol mă voi referi la următoarea versiune majoră folosind cuvintele Windows 9 , chiar dacă nu se știe care va fi numele sub care Microsoft va lansa noul produs la primăvară. Este posibil ca un nume să fie dezvăluit chiar astăzi, dar, așa cum multe dintre informațiile de mai jos nu sunt confirmate oficial, nici aceasta nu este.

Puțină recapitulare într-o … recapitulare. Istoria (oarecum nefericită) a Windows 8.x

Nu mai este o noutate că în trecut, odată ce a lansat o versiune Windows finală, Microsoft a început lucrul la următoarea. Așa s-a întâmplat și acum 3 ani, după lansarea Windows 8  din octombrie 2012.
Între timp s-au petrecut multe la Microsoft, iar modalitatea de lucru și strategia Windows s-au schimbat radical, în mare parte și din cauza faptului că modificările radicale făcute de  Windows 8 sub duo-ul Ballmer-Sinofsky (ambii plecați de la Microsoft acum) au nemulțumit foarte mulți utilizatori, inclusiv power useri, profesioniști IT și factori de decizie din zona business.

Subiectivismul meu maxim. Doar al meu ?

Deciziile greșite înprivința design-ului interfeței, modificările radicale și mai ales totala lipsă de receptivitate a lui Steven Sinofsky la feedback-ul vehement vizavi de acestea, primit încă dinaintea lansării Windows 8 au costat compania Microsoft destul de mult, iar Windows RT (versiunea Windows pentru tablete) nu a avut nici ea succesul scontat. Am trecut astfel cu toții prin paradoxurile greu de înțeles lansate de Microsoft : cel  al unei tablete cu Windows (RT) care avea desktop pe dispozitive touch dar pe care nu poți instala decât aplicații din Windows Store și cel al Windows pe desktop, care avea interfața Metro cu aplicații pe tot ecranul pe computere fără interfață tactilă.
Accentul pus într-un mod total greșit pe interfața Metro (devenită mai apoi Modern UI) a deranjat multă lume, ceea ce a determinat compania – din păcate destul de târziu, la presiunile acționarilor și ale pieței – să revină asupra unor decizii și să ia altele radicale pentru a se adapta. Destul de târziu însă, pentru că piața PC-urilor a intrat în declin – în mare măsură și din cauza vânzărilor slabe de PC-uri cu Windows combinate cu deciziile (normale) ale partenerilor hardware de a renunța la Windows RT.

Speranțe … cu țârâita ?

Revenind la Windows, în 2013 a sosit Windows 8.1. Acest update gratuit a permis utilizatorilor să pornească Windows direct pe desktop și nu pe ecranul Start, ecran care nu a avut succesul scontat pe dispozitivele non-touch care dominau masa PC-urilor Windows.
Windows 8.1 și Windows 8.1 Update au adus mai multe îmbunătățiri pentru cei care folosesc tastatura și mouse-ul, dar se pare că nu au convins nici ele companiile să renunțe la Windows 7, sau chiar la Windows XP în favoarea noilor versiuni. Dovada ? Versiunile Windows 8.x au împreună mai puțin de 14 procente din piața Windows, mai puțin decât Windows 7 și chiar decât „anticul” Windows XP, care nici măcar nu mai este suportat de Microsoft.

(Sper că) acesta este spiritul (corect) !

La ora actuală, cu Terry Myerson și Joe Belfiore responsabili Windows, ambii venind din echipa Windows Phone, compania „mobile first, cloud first” condusă de Satya Nadella se arată foarte receptivă la feedback și lucrează din plin la următoarea versiune Windows, în care vom vedea atât elemente ale unui sistem de operare mobil modern dar și versiuni moderne ale elementelor de productivitate atât de familiare care vor mulțumi utilizatorii de desktop-uri.
Pentru mine este destul de dificil de anticipat ce vom vedea cu adevărat în noua versiune, dincolo de noua interfață sau de opțiuni familiare reintroduse în sistemul de operare ca elemente noi. Am mai spus și repet: aș vrea să văd filozofia Windows Phone transpusă inteligent pe PC într-un Windows suplu, modern. În acest sens, de exemplu, sunt foarte curios dacă și cum va funcționa Cortana pe PC-uri, comparativ cu Windows Phone sau dacă și cum va fi centrul de notificări.

Detractorul Windows 8.x din mine 🙂

Nu mă văd atras de „noul” meniu Start atâta vreme cât nu voi avea posibilitatea de a pune în partea dreaptă o listă clasică de foldere preferate și nu dale Modern UI, de exemplu.

Înapoi pe Pământ

De la acest build aștept mai degrabă să vedem o serie de caracteristici „în fașă”, abia schițate. De securitate, de performanță, de flexibilitate în configurare care să mă surprindă la lansarea versiunii finale prin o implementare foarte bine făcută, cu interfețe grafice estetice și consistente în tot sistemul de operare.
Ca un utilizator care nu a folosit mai niciodată desktop-uri virtuale (am două monitoare la PC de câțiva ani buni), nu sunt interesat de această caracteristică pe cât aș fi interesat de motivele pentru care ea a fost introdusă.

Lucrurile serioase acum. Ce face Microsoft foarte serios și important pentru a se asigura că își recâștigă utilizatorii ?

Microsoft schimbă radical modul în care dezvoltă, testează și actualizează Windows, comparativ cu versiunile anterioare. Potrivit unor surse din interiorul companiei, citate de ZDNET, Microsoft își propune o nouă viziune pentru dezvoltarea sistemul de operare, aceea de Windows ca serviciu.
Aceasta ar permite companiei să colecteze mai multe informații pentru a se asigura că experiența utilizatorului este cu adevărat așa cum trebuie. Totodată, Microsoft se poate asigura că toate actualizările, caracteristicile și platforma funcționează corect. Dacă lucrurile nu funcționează corespunzător, Microsoft poate interveni mai repede, mai ușor și mai eficient.
Mary Jo Foley vorbește despre un nou sistem de telemetrie, în timp real, cu nume de cod „Asimov”, care permite echipei de produs să vadă în timp real ce se întâmplă pe sistemul utilizatorului. Astfel, Microsoft poate măsura eficiența sistemului de operare și a actualizărilor și poate vedea cine ce folosește de la Windows, pe categorii de utilizatori.
Același sistem aduce și un sistem nou de fedback de la utilizatori, care permite testarea caracteristicilor pentru a vedea cum sunt ele primite de cei care folosesc Windows.

Care ar trebui să fie discursul Microsoft la evenimentul de azi pentru a recâștiga utilizatorii business ?

Misiunea duo-ului Terry Myerson – Joe Belfiore este destul de complicată. Evenimentul de azi durează o oră și are ca scop să convingă măcar într-o primă fază zona Enterprise că ia în serios feedback-ul utilizatorilor (fie ei persoane cu putere de decizie, profesioniști IT, power useri, entuziaști sau simpli utilizatori non-tehnici). Desigur, zona vizată este Enterprise, dar Microsoft trebuie să dovedească receptivitate și atenție maximă la ceea ce se cere pe piață.
Pe de altă parte, actualizările rapide pot crea probleme în Enterprise, mai ales dacă apar situații în care anumite patch-uri au efecte adverse celor scontate. Noua modalitate de actualizare rapidă, lunară, trebuie să fie foarte bine explicată și foarte bine gândită. Departamentele IT vor control complet asupra sistemelor proprii, fără probleme neașteptate.
Internet Explorer este un alt capitol cu probleme iar aceste probleme trebuie rezolvate. Multe companii se bazează pe versiuni IE mai vechi pentru a-și rula aplicațiile. Aceste versiuni vechi sunt nesigure și creează probleme colaterale. Va fi complicat ca aceste companii să renunțe la aplicațiile vechi sau să le actualizeze. Pe de altă parte, Microsoft trebuie să scape de versiunile mai vechi pentru a se putea concentra pe dezvoltarea de versiuni mai sigure, compatibile cu site-urile noi și care vor reuși să recâștige atenția dezvoltatorilor și a utilizatorilor.
Acestea, dar și altele, cum ar fi locul Windows 9 în ecuația mobile first, cloud first, sunt încă întrebări pentru care noul sistem de operare trebuie să aștearnă o cale sigură spre răspunsurile de care depinde viitorul Microsoft.
Este un moment cu șanse foarte mari pentru Microsoft. Haideți să vedem cum va ști compania să profite de el pentru a-și (re)câștiga clienții, fie ei business sau simpli entuziaști și să comentăm împreună după aceea.

Back To Top
Search