Windows-7-generic

Există foarte multe păreri despre necesitatea de a achiziționa sau nu licențe software pentru Windows și pentru alte programe produse de Micrososft. Am și eu ceva de spus despre asta, te invit să citești dacă te interesează.

Avem tabere care spun că :

Linux e magic și e gratuit

Linux e mai bun și ca e gratuit, sigur, are multe aplicații disponibile gratuit (nu contest, dar cîtă lume are timpul necesar să învețe să admintreze acest sistem de operare ?)

MacOS e alternativa și nu are viruși

Mac OS merge pur și simplu și nu e atacat de viruși (oare chiar așa să fie ?). E drept că graficienii, ca și alți profesioniști, preferă acest sistem de operare. Și au argumentele lor. Dar de ce nu e Mac atât de răspîndit pe cît de bun și de simplu de folosit este ?

Windows e scump și cere hardware … greu

Prețurile … Nu rulează pe orice hardware … iar ajungem la prețuri … Comparați prețul unui Mac cu cel al unui PC decent configurat cu licență. Ei ?

Windows e prea scump în România

Windows e prea scump pentru un salariu mediu din România. Pentru majoritatea românilor așa este, din păcate. Dar ia gîndiți-vă de cîte ori trebuie să reinstalați Windows-ul spart instalat de vecini și prieteni cu pretenții de mari meseriași ? Cît cheltuiți cu fiecare reinstalare ilegală ? Cîte fișiere personale sau de serviciu pierdeți de fiecare dată ? Credeți-mă că și asta costă !

Windows e cel mai vulnerabil

Windows nu este sigur. OK, XP-ul ar trebui să devină istorie. E o poartă găurită prin care intră oricine în curtea sistemului tău, e ca o invitație la atac. Dar XP-ul a fost lansat într-o vreme cînd prea puțini aveau acasă Internet de mare viteză.

Vista e o catastrofă

Vista merge greu și are User Account Control, pe care toți îl dezactivează din prima. Și apoi se infectează și el rapid. Merge greu Vista, dar Windows 7 corectează tot ce a fost rău în Vista și e stabil, compatibil și sigur. Cu o condiție : să lași User Account Control activat și să ai o soluție competentă Antivirus. Altfel e ca și cum ai ieși gol-pușcă iarna și te-ai mira de ce răcești după aceea.

XP rulz !

Calculatoare cu Windows XP instalat ilegal prin care colcăie Rootkit-uri și Troieni, care sunt prost instalate și configurate, care se mișcă greu sau mai deloc se găsesc și se vor mai găsi o vreme.

OH COME ON !

Cred că e cel mai bine să cumperi un calculator cu Windows preinstalat, valid, legal, autentic. Vei fi mult mai liniștit dacă vei ști că ai toate facilitățile și că îl poți actualiza, iar mai încolo poți cumpăra un upgrade la o versiune mai nouă. Cu cît te zgîrcești, cu atît vei pierde mai mult.

Mulți utilizatori se miră de ce apare dialogul cu Genuine și de ce le dispare wallpaperul din Windows cînd le e lumea mai dragă.

Alții se miră că nu pot instala programe sau update-uri noi.

NORMAL !

Nu ai licență, nu merge.

Dacă închizi Windows Update ca să nu se instaleze automat verificările Genuine, normal că pachetele de update cu remedieri ale celor mai importante probleme de securitate nu se instalează. Degeaba ai antivirusul la zi, dacă Windows nu este actualizat. Mai rău este că, de multe ori, nici Windows nu se actualizează, nici antivirusul, fiind și acesta piratat. Acolo chiar că nu mai am ce comenta, nu e nimic de mirare.

Trebuie să fiu sincer și să recunosc că am avut și eu multă vreme Windows fără licență. Am trecut prin toate neplăcerile despre care vorbeam mai sus. Ba chiar și prin altele.

Dar am învățat ceva : nu ești nicidecum mai prost dacă dai banii pe licențele de software, dimpotrivă. Iar dacă nu vrei să înțelegi că, în afară de prețul uneori piperat, ai mai multe avantaje decît dezavantaje, te rog să nu te mai plîngi ca Windows nu face și nu drege. Tu ce ai făcut de fapt ca să meargă așa cum trebuie ?

În cele din urmă am achiziționat cele două licențe necesare plus una de Office Home and Student și astăzi nu sunt nici mai bogat, nici mai sărac, dar sunt liniștit și conștient că oricum nu din cele 3-4 licențe ale mele se îmbogățește Microsoft.

Tot eu sunt cel care cîștigă : am datele în siguranță, voi face upgrade legal de la Vista la Windows 7 și de la Office Home and Student 2007 la Office 2010 Home and Small Business chiar economisind niște bani.

Calculatorul tău funcționează azi ?

Back To Top
Search