Pentru a respecta o logică în scrierea acestui review am decis să urmez și să comentez lista de specificații dată pe site-ul oficial al producătorului, la http://www.htc.com/ro/product/7trophy/specification.html, apoi să amintesc câte ceva despre Windows Phone 7.

Pentru început, HTC Trophy este un smartphone cu Windows Phone 7, produs evident de HTC. Cu un CPU de 1GHz, 576MB RAM și 8,5GB ROM telefonul rulează cu viteză sistemul de operare și jocurile pe ecranul capacitiv de 3,8 Inchi cu 800×480 de pixeli. Face poze de 5MP și filmează la 720p, se conectează prin Bluetooth 2.1, Wifi, 2/3G și se integrează de minune cu social media.

Procesorul Qualcomm Scorpion de 1GHz alături de GPU-ul Adreno 200 și chipset-ul Qualcomm QSD8250 Snapdragon fac față celor mai arătoase jocuri și clipuri video. Totuși, se simte o slabă sacadare în interiorul Hub-ului de muzică, dar nu constantă. Experiența generală este una fluidă, butonul de back făcându-și întotdeauna rapid treaba.

Telefonul dispune de 8 GB de stocare internă, acompaniați de cei 512 MB ROM și 576 MB RAM. Din păcate, nu dispune de slot de extensie pentru carduri, memoria internă fiind uneori insuficientă pentru toate fișierele media. Cantitatea de RAM face ca orice joc să ruleze fluent și orice aplicație să încapă pe lângă alta, în procesul de multitasking.

La capitolul senzori, telefonul este dotat cu accelerometru, busolă digitală, sensor de proximitate și de lumină ambientală. Astfel, jocurile pot beneficia de accelerometru, hărțile Bing de busola digitală și luminozitatea ecranului de senzorul de lumină ambientală. Cu aplicația Attentive Phone, telefonul poate fi cofigurat să sune mai tare când este în geantă, să nu mai sune când este întors cu ecranul în jos, să își ajusteze luminozitatea după lumina ambientală, să își îchidă ecranul la contactul cu fața și să sune mai încet când este luat de pe masă.

Camera foto, de 5 MP, dotată cu autofocus și blitz poate filma până la 720p, dar setările nu pot fi încă salvate, revenind astfel la setarea de 640×480 pixeli. Există mai multe moduri presetate de fotografiere și filmare, precum lumina lumânării, peisaj și portret.

Ecranul de 3,8 Inchi, cu rezoluția de 800×480 de pixeli poate reda la mărimea naturală filme, trailere și videoclipuri de 480p, dar și filmările de 720p făcute cu camera video. Ecranul Gorilla Glass cu 16 milioane de culori este plăcut la atingere și la vedere, oferind unghiuri mari de vizualizare și un contrast acceptabil pentru un S-LCD.

Telefonul poate comunica în GSM (580/900/1800/1900 MHz), HSPA/WCDMA (900/2100 MHz), 3G (7,2 Mbps down/2Mbps up), GPRS (114 kbps down), EDGE (590 kbps), Wi-fi (b/g/n) și Bluetooth 2.1 (AVRCP, HFP, HSP, PBAP, A2DP). Antena GPS internă poate fi folosită cu orice aplicație de localizare, precum Bing Maps, Google Maps, Foursquare. Integrarea cu Facebook, Windows Live, Twitter și Google se face cu ușurință din sistemul de operare și evident din aplicațiile specializate.

La capitolul multimedia Zune poate reda fișiere mp3, wma, m4b și m4a (audio), 3gp, 3g2, mp4, m4v, mbr., wmv (video) și aparatul poate înregistra în format mp4. Pentru o calitate audio de excepție, sistemul de operare vine cu aplicația Sound Enhacer, care oferă posibilitatea alegererii sistemelor Dolby Mobile și SRS Surround.

Bateria de Lithiu-Ion de 1300 mAh poate dura pâna 330 de minune de convorbire în WCDMA și pâna la 405 de minute de convorbire în GSM. Dar utilizarea zilnică implică pe lângă apeluri și conectare la Internet prin 3G și Wi-fi, jocuri, muzică și filme de pe Youtube, utilizare social media și captură de poze. În aceste condiții, bateria ține cu succes o întreagă zi, un lucru îmbucurător pentru numai 1300 mAh.

După cum spuneam, HTC Trohpy rulează Windows Phone 7, care e un system de operare pentru mobile frumos. „Frumos” definește cel mai bine WP7. Interfața Metro UI funcționeză de minune atâta timp cât există conținut și implicit și conexiune la Internet.

HTC Trophy 7Nu toate premisele de la care a plecat Microsoft sunt valabile și în România. O conexiune constantă la Internet, un magazin de aplicații în limba și moneda română și conținut media românesc sunt doar câteva din minusurile care vin odată cu WP7.

Sistemul de operare este frumos, dar incomplet. Nu am găsit aplicații de bază, precum în Windows Mobile 6.1/6.5. Uneori, opțiunile sunt prea puține și astfel, pare un sistem sărăcăcios. Sistemul compensează cu viteza de reacție și beneficiul de a fi minimalist: poate fi folosit cu eficiență în deplasare, necaptând atenția în timpul mersului. Până la urmă, este un beneficiu promovat în cele două reclame realizate de Microsoft.

Hub-urile sunt eficiente în delimitarea diferitelor tipuri de media, dar lipsește un manager de fișiere. Documentele Office nu sunt sincronizate direct cu PC-ul, ca în versiunile anterioare de Windows, nu există drag and drop decât la muzică, filme și poze.

Sincronizarea cu PC-ul se face în două moduri, unul în care nu implică defapt PC-ul. Astfel, pentru a sincroniza media se folosește Zune, dar pentru a sincronzia contacte, mail-uri, fișiere Office se folosește SkyDrive. Un telefon fără o conexiune la Internet este irelevant. Sistemul de update se face tot prin Zune, telefonul intrând în update de îndată ce a fost conectat la PC.

Internet Explorer nu suportă Flash și până la Mango nici accelerare hardware. Activarea unor meniuri poate fi uneori frustrantă, dar acest lucru ține mai mult de site versus touch și nu de browser. Diferențierea aplicațiilor de browser poate duce la frustrări. O navigare obișnuită implică pe lângă HTML și audio, video, Flash. IE nu ofertă toate acestea sub același acoperiș, și un telefon fără funcția de copy-paste pentru link-uri ar părea inutilizabil.

Aplicațiile de top, precum IMDB, Evernote etc. păstrează frumusețea sistemului de operare și nu folosesc reclame. Pe când, cele free sunt pline de reclame, nearanjate și neprofesionist executate. Marketplace-ul nu permite căutarea aplicațiilor, dar există o aplicație specială pentru asta. Instalarea se face foarte simplu, la fel ca dezinstalarea, iar sistemul ține minte aplicațiile folosite în trecut și dezinstalate.

Al treilea buton de pe telefon, pe lângă Back și Windows, face ce spune: Caută. Deși nu prea evoluată, facilitatea de Search este utilă când te grăbești și nu ai timp de Google prin IE. Din fericire, Mango va aduce îmbunătățiri și în această arie.

La conectivitate, din fericire, telefonul stă excelent: se conectează cu conturi de Google Mail, Yahoo! Mail, Hotmail, Facebook, Twitter. Contactele din Outlook, sincronizate prin Live se pot lega de cele din Facebook pentru un management mai simplu. Lipsa hărților preinstalate face ca de fiecare dată telefonul să se conecteze la Internet. Problema traficului generat de Yahoo! Mail a fost rezolvată, dar cantitatea de date vehiculată pe Internet de către telefon încă este prea mare.

HTC Trophy este un deliciu de telefon, dar fără destul zahăr. Zahărul pudră poate fi destul de scump, pentru că orice aplicație vitală și bună se plătește. Fără o conexiune la Internet, telefonul nu numai că nu poate fi folosit la maxim, ci poate ajunge inutilizabil.

Aș recomanda HTC Trophy nu neapărat pentru facilitățile actuale, cât pentru cele venite odată cu Mango. Platforma este una promițătoare, având în momentul actual peste 25 de mii de aplicații.

Acest articol este publicat cu acordul autorului, Valeriu Perneș, căruia îi mulțumim pentru review.

Back To Top
Search