2013-07-13-22.59.1911

A trecut ceva vreme de când am scris un articol al cărui titlu să înceapă cu ”Tech Time RO super-review…” Dar acum am un motiv întemeiat să o fac, anume experiența specială pe care o am cu Surface RT de la Microsoft.

Înainte de a trece la detaliile tehnice, haideți să vă spun foarte pe scurt partea interesantă a poveștii referitoare la cum am ajuns să dețin acest device.

Anul acesta, în luna mai, am participat la conferința ITCamp 2013 de la Cluj Napoca, unde împreună cu colegii ITSpark, am avut o întâlnire cu membrii echipei DPE de la Microsoft România.

În acea seară, după discuții foarte productive pe care le-am avut, unul dintre membrii echipei DPE, Sebastian Vijeu, a avut amabilitatea de a-mi prezenta tableta Surface RT și de a-mi oferi libertatea de a testa personal – e drept foarte pe scurt – experiența touch.

00 Surface RT Review

Acela a fost momentul în care mi-am schimbat radical părerea despre Windows 8 și despre ModernUI, respectiv despre experiența touch cu Windows, pe care o întâlneam direct pentru prima oară.

Am fost atât de entuziasmat încât reacția mea a fost amintită ulterior și altor persoane, în diverse împrejurări, ca exemplu.

Tot în acel moment am știut că TREBUIE să am un Surface RT. De ce ?

Pentru a înțelege first-hand Windows RT și noua experiență touch oferită de aplicațiile ModernUI și pentru a putea scrie pe techtime.ro despre toate acestea.

La scurt timp, oportunitatea de a intra în posesia unui device Surface RT s-a ivit și nu numai că am profitat, dar am avut și noroc.

Mulțumesc din nou și aici celui care mi-a oferit această posibilitate (nu voi da amănunte și nici nume, din motive evidente).

Iată-mă acum, două luni mai târziu de la acea întâlnire la ITCamp și la o lună de utilizare Surface RT, foarte încântat, gata de a scrie acest review. Modelul pe care îl voi descrie este Surface RT 64 GB, bundle cu Touch Keyboard. Să trecem la treabă cu …

Unboxing

01 Surface RT Review

Acesta este ambalajul original de la Microsoft și sincer mi-a fost puțin teamă atunci când a sosit curierul pentru că prietenul care a trimis coletul nu a folosit nici un ambalaj suplimentar, iar unde scrie Microsoft pe cutie, cel puțin pentru mine e tentant !

02 Surface RT Review

OK, am trecut rapid la despachetare, nu fără a remarca designul elegant al cutiei, în ciuda uzurii în cazul meu, dar ce mai contează când înauntru e un Surface RT nou-nouț ? 🙂

03 Surface RT Review

Dacă veți achiziționa Surface RT împreună cu unul dintre cel două modele de tastatură, tastatura este sub cutia albă cu tableta …

04 Surface RT Review

și iese foarte ușor din suportul de carton.

05 Surface RT Review

În lateral este o copertă mică din carton negru lucios care include un mic manual cu instrucțiuni de utilizare :

06 Surface RT Review

Tastatura este foarte subțire și foarte ușoară :

07 Surface RT Review

În partea inferioară are un conector magnetic cu șase pini, care produce celebrul sunet-click din reclamele Surface de la Microsoft ”Click and do more” :

08 Surface RT Review

Tastatura, fiind subțire poate părea și fragilă. După utilizarea pentru câteva ore, am avut deplină încredere în ea și chiar am notat că este chiar indicat să tastăm puțin mai apăsat, dar fără a crispa degetele, pentru a ne asigura că se face contact sub tasta dorită. Aceasta nu înseamnă că degetele delicate trebuie să depună efort pentru a tasta, dar la viteză mai mare de scriere, mai toată lumea are tendința de a reduce perioada de apăsare pe taste.

Butoanele Touch Type Cover sunt aproape plate și nu au cursă, dar funcționează remarcabil de bine. Personal am mâini destul de mari pentru această tastatură dar nu am avut probleme la tastare. Ajută foarte mult dacă este activat și sunetul din difuzor asociat fiecărei apăsări de tastă. Observați și touchpad-ul din partea inferioară. De menționat că este util, dar poate Microsoft mai are de lucrat puțin la precizie, ceea ce se va întâmpla cu siguranță la modelele din generatția viitoare. Cu toate acestea, este de ajutor la redactarea de text și la navigarea pe ecran.

09 Surface RT Review

Ne apropiem de momentul culminant, acela al întâlnirii cu tableta Surface RT. Capacul cutiei albe se ridică înspre dreapta cu ajutorul scociului de pe marginea stângă :

10 Surface RT Review

La interior capacul este de un albastru foarte plăcut (recunosc, albastrul deschis este culoarea mea preferată iar nuanțele de la ambalajul Surface m-au cucerit). Tableta și încărcătorul sunt în fața noastră:

11 Surface RT Review

Încărcătorul este modelul pentru US iar fișele de priză sunt incompatibile cu prizele din România. Aceasta a însemnat că în primele ore de funcționare am adaptat un cablu cu ștecher pentru a putea încărca acumulatorul device-ului.

12 Surface RT Review

Conectorul original Microsoft pentru cuplarea cu device-ul este și el magnetic, dar magnetul nu este la fel de puternic precum cel de pe tastatură. Cablul este moale și cauciucat, plăcut la atingere și flexibil și are cca 1,5 metri lungime.

13 Surface RT Review

14 Surface RT Review

Scoatem tableta, care este ambalată într-o folie protectoare antistatică :

15 Surface RT Review

Sub device sunt alte materiale tipărite despre utilizarea device-ului :

16 Surface RT Review

Îndepărtăm folia protectoare …

17 Surface RT Review

și … click and do more !

Primele impresii

Wow, credeți-mă a fost un moment la care am visat de foarte multă vreme și am fost atât de bucuros încât am repetat mișcarea de atașare a tastaturii de câteva ori, și repet cu plăcere gestul și acum pentru a auzi același sunet :).

18 Surface RT Review

Kickstand-ul se remarcă imediat și este de preferat un kickstand, și spun acest lucru din experiența avută anterior cu Asus eePad Transformer TF 101.  Prefer kickstand-ul Surface RT pentru că este estetic și practic, funcțional superior, dar și mai simplu, deci șansele de defectare sunt comparativ mai mici. Deși ar putea să pară fragil, kickstandul este ferm pe poziție, odată ce este extras de lângă carcasă și pus în poziția de lucru. Ciocănit cu unghia sau cu un obiect dur, are un sunet plăcut, o combinație de sunet de plastic și metal, ca toată carcasa, fabricată de Microsoft din magneziu.

19 Surface RT Review

Sub kickstand, în dreapta tabletei, deasupra de mufa de alimentare, avem un slot pentru un microSD card de maxim 64 GB. Încă nu am testat, dar am aflat că un asemenea card poate fi utilizat pentru relocarea unei biblioteci de fișiere din Windows 8.1,

20 Surface RT Review

Ecranul este glossy, și, ca mai toate ecranele actuale, reține foarte ușor urmele de grăsime de pe degete. Același lucru este valabil, într-o măsură mai mică, însă, și pentru carcasă.

21 Surface RT Review

22 Surface RT Review

23 Surface RT Review

Tastatura-copertă poate fi îndoită și astfel, pentru a ține device-ul pe genunchi, de exemplu :

24 Surface RT Review

Ea poate fi îndoită și la spatele device-ului, cum vedem mai jos. Ce este remarcabil este că în oricare dintre cele două moduri de lucru suplimentare, tastele se dezactivează automat (excelent, Microsoft !) pentru a se evita lansarea de comenzi nedorite.

25 Surface RT Review

Device-ul este destul de ușor pentru a putea fi ținut într-o mână:

26 Surface RT Review

Kickstand-ul are un logo Windows, pentru geek pride 🙂

  27 Surface RT Review

În partea superioară avem două microfoane și camerele frontală și posterioară. Voi comenta separat despre performanța audio-video.

28 Surface RT Review

În a doua zi de funcționare, Surface RT-ul personal a primit cadou un adaptor pentru priză :

  29 Surface RT Review

30 Surface RT Review

Așa cum spuneam, conectorul alimentatorului este și el magnetic și se conectează destul de ușor la device. O mică problemă este unghiul lateral al carcasei, care ne poate induce în eroare când vrem să inserăm fișa alimentatorului, facându-ne să zgâriem carcasa dacă nu suntem atenți. Dar dacă atașăm cu grijă cablul încărcătorului, nu vom avea neplăceri. Atunci când device-ul este conectat corect, un led alb de pe capătul superior al conectorului luminează.

31 Surface RT Review

Update – Decembrie 2019  – am deținut acest device pentru o perioadă, după care l-am vândut, dar pot să spun că a fost o experiență interesantă și foarte instructivă pentru mine.

Ulterior am achiziționat și un Surface Pro 3, pe care îl folosesc și azi, fiind foarte mulțumit de calitatea și fiabilitatea acestuia.

Back To Top
Search