Ceva mai devreme anul acesta, Microsoft a dezvăluit accidental o versiune experimentală a unui proiect de căutare socială numit Tulalip. Acest proiect a fost dezvăluit din greșeală la adresa socl.com, adresă aflată în proprietatea Microsoft.

 

socl.com-homepage

 

Serviciul oferea un motor de căutare social și permitea autentificarea cu Facebook și Twitter. Mesajul de pe prima pagină spunea așa :

Cu Tulalip Găsești ceea ce dorești și Partajezi ceea ce ai aflat mult mai ușor decât oricând.

Ulterior Microsoft a confirmat că era vorba despre un proiect de design intern propriu și că a fost publicat pe Web din greșeală.

 

socl-twitter

 

Iată însă că proiectul ține de ceva mai mult decât de design. Site-ul The Verge a obținut acces exclusiv la acest proiect Microsoft de pe socl.com.

 

Soclscreen2_gallery_post

 

Layout-ul paginii are 3 coloane, ca și Facebook și experiența utilizatorului este un mix între Google+ și Facebook.

Totul se bazează pe tagging-ul rezultatelor căutărilor personale, realizate cu motorul Bing, integrat în site. Aceste căutări sunt vizibile prietenilor din rețea, și se pare că este vorba despre o integrare cu listele de prieteni Facebook.

Există o caracteristică interesantă bazată pe HTML 5, numită ”Video Party”, care aduce cu Google+ hangout și care permite partajarea clipurilor cu prietenii și chat.

Pe moment site-ul este în faza de beta cu acces privat limitat, dar The Verge au arătat că proiectul are unele limitări, cel puțin pe moment. Astfel, nu prea există modalități de a interacționa concret cu ceilalți membri, nu pot fi oferite răspunsuri gen @utilizator, nu sunt grupuri și nici mesagerie privată.

Deși nu este o garanție că va fi lansat vreodată, Socl rămâne momentan un proiect în dezvoltare al companiei Microsoft și va fi testat public. Rămâne de văzut dacă rezultatele acestui proiect vor fi utilizate doar pentru a îmbunătăți Bing sau se vor concretiza ăntr-o rețea socială proprie Microsoft. Aceasta ar fi o mișcare costisitoare iar intrarea pe această piață ar veni destul de târziu, dar nu ar fi complet lisită de șanse, în opinia mea.

 

Credit imagini: searchengineland.com și theverge.com

Back To Top
Search