Tipuri-licente

Achiziționarea unui sistem de operare presupune alegerea celor mai convenabile licențe, în funcție de necesitățile personale, ale companiei sau ale instituției în care vom folosi sistemul de operare.

Aveți neclarități din cauza modalităților de licențiere ? Haideți să le lămurim împreună !

După lansarea din 22 octombrie 2009 a sistemului de operare Microsoft Windows 7, versiunile și edițiile produsului au invadat magazinele fizice sau online, iar dilema de la versiunile de Vista a reapărut și la versiunile de Windows 7.
Ce vă spun următoarele nume de produse: Microsoft Windows 7 Home Premium Retail FPP sau Microsoft Windows 7 Home Premium OEM sau Microsoft Windows 7 Home Premium VUP ?
Dacă vă uitați în magazinele online veți găsi fel de fel de versiuni ciudat codificate prin acronime scrise cu majuscule, a căror semnificație nu este întotdeauna ușor de găsit. Tipuri licente

Așadar, care sunt principalele tipuri de licențiere ?

Licențierea retail (FPP)

Varianta cea mai frecvent întîlnită este Retail FPP (Full Packaged Product), pe românește versiunea cu amănuntul pachet complet.

 • Cine poate cumpăra aceste licențe ? Ele se pot vinde oricărui utilizator, fie că acesta va cumpăra doar licența în sine, fie că o cumpără împreună cu un calculator.
 • Se pot transfera aceste licențe pe alte PC-uri ? Acest tip de licență permite mutarea Windows-ului de pe un calculator pe altul, sau modificări nelimitate de hardware și implicit activări nelimitate.
 • Ce limitări sunt ? Evident achiziționarea unei licențe retail FPP sau online este varianta cea mai scumpă, dar ea poate fi activată pe orice calculator cu aceeași cheie de produs, dar numai pe un singur calculator odată, nu pe mai multe simultan.
 • Ce se cumpără de fapt ? În acest pachet sau cu acest download primiți atât un kit de instalare pe 32 de biți, cât și pe 64 de biți, așa că aveți posibilitatea de a instala ce versiune doriți în funcție de sistemul pe care îl aveți. Tot în acest pachet sau pe site-ul Microsoft se găsesc instrucțiuni de utilizare, Acordul de Licență și cheia produsului. Pe lângă toate acestea, în același preț, Microsoft oferă și include suport tehnic.

Licenţierea OEM

În comparație cu licenţele Retail, cele OEM (Original Equipment Manufacturer, adică acele licențe care însoțesc echipamente originale) se pot cumpăra numai împreună cu un sistem PC pe aceeaşi factură şi pot fi instalate doar pe acel calculator. Dacă acel PC este deteriorat iremediabil, licența nu poate fi refolosită în altă parte.

 • Ce limitări sunt ? Microsoft permite modificarea configuraţiei iniţiale a sistemului între anumite limite. Fiecare componentă capătă o anumită pondere, iar placa de bază este cea mai importantă. Modificări serioase de hardware duc la pierderea activării și la imposibilitatea re-obținerii acesteia. Se pot face modificări la componente cu importanță mai mică (hard disc, RAM, DVD sau CD), dar și la cele mai importante, cum ar fi procesorul, dar numărul acestor modificări este limitat, fiind posibilă chiar și înlocuirea plăcii de bază dacă aceasta s-a defectat.
 • De ce sunt aceste licențe mai ieftine ? Microsoft oferă aceste licențe OEM la un preț mic față de versiunile retail, pentru că este interesat de creșterea numărului de licențe originale vândute împreună cu sisteme de calcul de la partenerii hardware și pentru că pentru acest tip de licență nu acordă suport Windows.
 • Cine poate cumpăra asemenea licențe ? Aceste licențe sunt destinate în principal producătorilor de PC-uri și tablete, dar și utilizatorilor de acasă care își construiesc propriile sisteme, cu condiția ca licența să fie pe aceeași factură cu componentele sau cu sistemele noi, achiziționate fără sistem de operare.
 • Ce cuprinde acest pachet ? Pachetul unei licențe OEM cuprinde suportul de instalare (DVD) pe 32 sau pe 64 de biți, NU ambele variante.
 • Ce se cumpără de fapt ? În aceste situații se cumpără un sistem de operare care poate fi instalat, folosit și activat pe un singur PC / tabletă. Vă reamintesc, această licență nu include suport de la Microsoft. Pentru asistență Windows sau hardware trebuie să vă adresați producătorului sistemului sau să vă descurcați dacă v-ați construit singuri sistemul.

Licenţierea VUP

 • Ce se cumpără de fapt ? Licenţele Windows 7 VUP (Version Upgrade License) sunt special concepute pentru Upgrade, adică pentru trecerea de la un sistem de operare cu o licență validă, achiziționată anterior, la Windows 7. Cu alte cuvinte aici nu cunpărați un sistem de operare complet, ci dreptul de a trece de la o versiune anterioară la una mai nouă, păstrând ediția inițială după cum vedem în continuare.
 • Ce ediție se obține după un asemenea upgrade ? Dacă aveți un calculator cu licență Windows Vista (Software Microsoft Autentic – sau Genuine) puteți cumpăra o licență VUP pentru a face upgrade la Windows 7, după următoarea schemă:
  • De la Microsoft Windows Vista Home Premium la Microsoft Windows 7 Home Premium;
  • De la Microsoft Windows Vista Business la Microsoft Windows 7 Professional;
  • De la Microsoft Windows Vista Ultimate la Microsoft Windows 7 Ultimate.
 • Pot cumpăra un calculator nou împreună cu o licență upgrade ? Acest tip de pachet de licență se cumpără fără calculator și face upgrade atât pentru licențe OEM cât și Retail.
 • Ce limitări sunt ? Și aici avem aceeași regulă obligatorie : nu puteți folosi aceeași licență simultan pe mai multe calculatoare.

Ce alte tipuri de licențiere mai există ?

Sistemul de licențiere Microsoft mai cuprinde și alte tipuri mai puțin interesante pentru utilizatorul obișnuit, cum ar fi licenţele pentru Business, SA (Software Assurance), OLP (Open License Product), AE (Academic Edition) sau CAL (Client Access License).

 • Licențele GGK (Get Genuine Kit) Microsoft oferă aceste licențe pentru intrarea în legalitate a celor care au cumpărat sisteme cu licențe contrafăcute. Licențele GGK sunt disponibile pentru Windows Vista Business, Windows XP Pro, Windows 7 Pro și Windows 8.1 Pro și sunt valabile pentru un singur PC.
 • Open License Business (Licențiere în volum) – Acestea sunt licențe speciale pentru companii cu peste 5 PC-uri. Au ca principal avantaj posibilitatea obținerii de discount-uri direct proporționale cu numărul de sisteme acoperite, pornind de la un minim de 5 sisteme Volume License Keys (VLK) – Această metodă conține unul sau mai multe seturi compuse dintr-un cod de licențiere și un cod de autorizare (authorization number) pe baza cărora se pot face și achiziții ulterioare cu același nivel de discount. Sunt de asemenea incluse și opțiuni de upgrade sau de downgrade.
 • Open Volume (OLP C) – oferă discounturi și mai mari decât Open License Business. Pentru calificare sunt necesare 500 de puncte de care clientul trebuie să dispună, fiecare software Microsoft având un punctaj propriu care stă la baza acestor calcule.
 • Open Value Subscription – este destinată companiilor minim 5 sisteme care solicită achiziționarea de eșalonată de licențe. Astfel, aplicațiile dorite se pot cumpăra sau închiria printr-o plată anuală. Durata minimă a unui asemenea contract este de 3 ani.
 • Get Genuine Windows Agreement (GGWA) – Acest tip de licențiere este destinat tuturor categoriilor de clienți. Clienții mici și mijlocii trebuie să achiziționeze minim 5 licențe, în timp ce pentru cei mari numărul licențelor poate fi adaptat după necesități.
 • Microsoft Refurbished – sunt licențe similare cu cele OEM care se pot achiziționa doar împreună cu un PC recondiționat. Aceste licențe sunt convenabile ca preț, dar nu pot fi obținute sau folosite altfel.

Care este situația pentru Windows 8 ?

Windows 81 VUP paths În cazul Windows 8, în mod uzual avem doar licențe tip VUP, iar fiecare licenţă de upgrade este valabilă pentru un singur PC şi poate fi instalată numai pe PC-uri cu o licenţă de bază valabilă pentru un sistem de operare calificat (Windows XP SP3, Windows Vista sau Windows 7). Aceste licențe aduc și suport Microsoft pentru o perioadă de 90 de zile care începe în momentul finalizării instalării şi activării Windows 8.
 

Important !

Acest ghid a fost postat inițial pe 5 noiembrie 2009 și a fost editat de foarte multe ori pentru a oferi informații corecte. El va fi actualizat periodic și a fost completat cu un articol nou, care vă ajută să aflați ce tip de licență aveți pe sistem:
https://old.cosmintataru.ro/windows/tutoriale-windows/licenta-retail-oem-sau-volum/

Back To Top
Search