Windows-Phone

M-am tot gândit să scriu despre situația Windows Phone prin prisma e-mail-ului trimis de Satya Nadella angajaților Microsoft cu privire la schimbarea de strategie pe zona Windows Phone.

De ce se schimbă strategia ? Ce s-a întâmplat ?

Aceste reduceri de personal, care vor avea loc în următoarele luni, vizează în special foști angajați Nokia preluați de Microsoft. Ele vin pe fondul unor pierderi de aproximativ 7,6 miliarde de dolari care sunt asociate cu achiziția Nokia Devices and Services plus cheltuieli de restructurare de 750-850 de milioane de dolari.
Cel mai important lucru spus de Satya Nadella în e-mail-ul său este însă acesta

Sunt ferm angajat în ce privește device-urile pe care le realizează Microsoft, inclusiv telefoane … Dar ne mutăm de la o strategie de creștere a unei afaceri independente pe zona de telefoane la o strategie de a crește și a dezvolta un ecosistem Windows puternic, care să includă și device-urile realizate de Microsoft.

Această decizie vine după ce Windows Phone a scăzut la doar 3 la sută cota de piață smartphone, ceea ce arată că din păcate lucrurile nu merg așa cum ar trebui la ora actuală pentru Microsoft Mobile.

Care este atunci planul pentru Windows Phone ?

Nadella spune că Microsoft va avea un portofoliu mai eficient de telefoane, care va ajunge pe piață mai repede ca urmare a constituirii noii divizii Windows and Devices. Noua strategie pentru telefoane va viza 3 mari segmente importante de piață.

  • Primul este zona business, unde Windows Phone este apreciat pentru că este complet gestionabil, sigur și ajută la creșterea productivității prin experiențele oferite.
  • Al doilea este zona telefoanelor practice și eficiente, gen Lumia 520.
  • Al treilea segment vizat de Microsoft este cel al entuziaștilor Windows și Windows Phone, care vor avea flagship-urile pe care și le doresc atât de mult.

De reținut pentru partea de mobile este și accentul pus pe ecosistemul Windows dar mai ales pe inovație și pe crearea de experiențe mobile pe toată gama de dispozitive cu Windows, inclusiv pe telefoane.
Referindu-se la hărțile Bing, Nadella a amintit de vânzarea segmentelor de cartografiere și captură de imagini pentru hărți către UBER și a spus că va continua să preia datele și hărțile de la parteneri, urmând ca Microsoft să se concentreze pe furnizarea de produse cum ar fi Hărțile Bing, aplicația Maps pentru Windows și API-urile Bing Maps pentru Enterprise.
Pe partea de advertising, Nadella a precizat că Microsoft se va axa în continuare pe căutarea Bing, care în 2014 a avut o creștere de 20 la sută în Statele Unite, ceea ce s-a tradus pentru Microsoft cu o creștere a încasărilor din publicitatea asociată căutărilor Bing cu 28 la sută în ultimele 12 luni. Bing rămâne așadar un capitol important pentru Microsoft, fiind motorul de la baza bing.com, Cortana, fiind bine integrat în Office 365, Windows 10 și în serviciile cloud Azure.

OK, totuși vorbeam despre telefoane, nu ?

Să revenim la ceea ce doare pe mulți fani Windows Phone, telefoanele Lumia și sistemul de operare mobil de la Microsoft.
Practic pierderile pe care le-am menționat mai devreme și pe care Microsoft le suportă acum sunt cauzate de achiziția făcută spre finalul mandatului fostului CEO Steve Ballmer. Practic, la momentul achiziției, Nokia era pe pierderi foarte mari, ceea ce a însemnat de fapt preluarea acestor pierderi de către Microsoft, lucru care tocmai a fost anunțat intern de Satya Nadella angajaților companiei prin această scrisoare.

Care sunt planurile până la urmă ?

Dacă ar fi să traducem sec și rece planurile Microsoft pentru telefoane am putea spune așa: compania va continua să realizeze telefoane Lumia, fără a se mai aștepta să obțină însă un profit de pe urma acestora. Desigur, există și o parte bună aici: Surface și Xbox vor fi produse și ele în continuare.
Apropo de Surface, aș avea două lucruri de spus aici.

  • Primul este că ar fi foarte interesant ca lansarea Windows 10 să aducă Surface Pro 4. Poate părea fantezist, mai ales pentru că nu există nici un fel de informații oficiale sau neoficiale despre aceasta. Dar dacă ne gândim la modul în care s-a lucrat în secret la Surface – efectiv într-un bunker la care nu au avut acces prea mulți angajați Microsoft – totul este posibil. Nu vreau să creez așteptări nerealiste, mai degrabă îmi manifest o curiozitate sau o dorință.
  • Al doilea lucru legat oarecum de Surface este oarecum similar, adică o curiozitate sau o dorință. Mă întreb – și îmi doresc în același timp – dacă Microsoft are cumva de gând să realizeze acel fantezist Surface Phone, la standardul de calitate foarte ridicat al modelelor curente, Surface 3 și respectiv Surface Pro 3.

Revenind la cee ce spunea Satya Nadella, pe termen scurt, Microsoft va continua să producă telefoane cu Windows, dar pe termen lung, strategia Microsoft este aceea de a dezvolta și de a aduce inovație în ecosistemul Windows și de a duce experiențele Windows familiare și pe cele de productivitate pe orice device. Iar orice device poate însemna și Android și iOS, printre altele.
Ca opinie personală, Microsoft a lansat prea multe modele Lumia, ceea ce nu este sustenabil, mai ales economic.
Dacă ați urmărit de aproape evoluția Surface, acolo a existat practic un singur model relevant (seria Surface Pro), ceea ce a încurajat și alți producători hardware să realizeze propriile lor dispozitive din aceeași gamă. Mai mult, pentru a susține piața de PC-uri, Microsoft colaborează direct și ajută companiile respective direct la proiectarea și dezvoltarea de asemenea hardware.
În baza a ceea ce s-a întâmplat pentru Surface, situația cu Windows Phone a fost inversă: este imposibil să controlezi 97% din piața Windows Phone ca hardware și să te mai aștepți ca alți producători hardware să adopte și ei Windows Phone în producția hardware. Aceasta a fost o strategie Nokia pentru Windows Phone care a reușit, dar Microsoft nu este Nokia, chiar dacă a cumpărat divizia mobilă a acestei companii.
Dar, în loc să se axeze pe un număr redus de modele și pe îmbunătățirea lor (oarecum după modelul Apple), Microsoft a creat mai departe foarte multe modele și și-a luat și angajamentul de a le face pe toate upgradabile la Windows Mobile 10, ceea ce, deși posibil, nu va oferi o experiență de calitate, tocmai din cauza acestei game variate care cuprinde din păcate multe modele (gen Lumia 435) care au dificutăți la upgrade din cauza spațiului limitat și din cauza altor modele care au probleme de funcționare fluidă din cauză că au doar 512 MB RAM.
Acum, numărul modelelor se va reduce substanțial și vor exista flagship-urile pe care le așteptăm atât de mult cu toții. Se pare că strategia este corectată și este grozav să fie așa, doar că – în opinia personală – aceasta ar fi fost o mișcare mult mai utilă pentru toată lumea dacă s-ar fi întâmplat mai devreme.

Ce ar mai fi de știut ?

Demn de menționat în context sunt și două informații postate de Bloomberg Business Week, citat de Windows Central: compania se așteaptă să mai producă propriile telefoane pentru aproximativ încă doi ani, cu accent pe îmbunătățiri importante și semnificative pentru securitate de nivel enterprise pe telefoane și software de colaborare pentru zona business. A doua informație arată că în procesul de restructurare a strategiei pe mobile, Microsoft se va retrage de pe acele piețe pe care Windows Phone nu a fost un succes, dar va continua să vândă telefoane în Statele Unite, pentru că aceasta este o piață importantă.

Ce să fac în continuare, să rămân pe Windows Phone ?

Și acum ajungem la cea mai grea parte – la întrebarea dacă să mai rămânem sau nu  pe Windows Phone. Aici nu am un răspuns pentru voi, fiecare trebuie să decidă pe baza propriilor raționamente dar mai ales pe baza propriilor planuri pe termen mai lung sau mai scurt. Nu uitați, cel mai bun instrument este acela cu care vă faceți treaba.
O vreme vom mai avea Windows Phone, după această nouă strategie, iar acea parte cu flagship-uri pentru entuziaști mi se pare o consolare jumătate veselă, jumătate tristă, dar mă bucur că există.

Tu cum procedezi ? Ce ai de gând să folosești mai departe ?

Pentru că îmi place foarte mult Windows Phone, voi rămâne pe Windows Phone măcar pentru a prinde următorul flagship. Da, sunt în tabăra aceea de entuziaști și țin mult la Windows Phone.

Și dacă Microsoft renunță de tot la Windows Phone ?

Chiar dacă este posibil ca într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat Microsoft să renunțe complet la producție de telefoane, rămân optimist pentru că ecosistemul Windows – pe care l-am ales demult și pe care voi continua să îl păstrez ca principală opțiune – va fi acolo, chiar dacă vom lucra de pe alte device-uri și – posibil – de pe alte sisteme de operare.
Să nu uităm însă că atunci când totul merge înspre cloud și totul se reduce la date și servicii,  dispozitivele și sistemele de operare devin simple accesorii. Productivitatea sau satisfacția fiecărui utilizator va depinde în cele din urmă de oferta ecosistemului preferat.

Voi ce părere aveți ?

Sunt foarte interesat de părerile voastre, fie că sunteți sau nu entuziaști Windows Phone. Vă aștept mai jos, la comentarii.

Back To Top
Search