Zotac Qk7p3000 01

Este vorba despre un sistem din seria ZBOX Q lansată de Zotac în primăvara lui 2018, primele sisteme mini-PC de la acea vreme cu grafică NVIDIA® Quadro® pe arhitectură Pascal™.

Cred că Zotac a nimerit combinația ideală pentru mine, prin integrarea de tehnologii puternice de nivel desktop în mini-sisteme tip stație de lucru profesională

Introducere și context

Înainte de a trece la prezentarea sistemului, o să descriu ce îmi doresc de la un PC în prezent și pentru anii următori. Asta pentru a explica de ce cred că acest sistem se va plia foarte bine pe nevoile mele curente și viitoare.

Acum aproape 3 ani, înainte de a vinde vechiul meu tower desktop, am avut o perioadă de tatonare în care am testat destul de mult mini-PC-ul NUC pentru a mă asigura că e OK pentru ce îmi trebuia mie pe atunci. Adică pentru:

  • lucru de la distanță – mentenanță stații de lucru și servere cu Windows și Linux
  • dezvoltare și întreținere de site-uri – majoritatea cu WordPress – ale unor clienți dar și  personale,
  • editare audio în suita AVS4YOU – pentru podcasting ocazional și anumite emisiuni înregistrate pentru o colaborare cu un radio FM local
  • și grafică (în suita Affinity),
  • teste software, inclusiv Linux – dual-boot sau în Hyper-V/VirtualBox,
  • web surfing,
  • Netflix, Spotify
  • ocazional apeluri video cu clienți pe Skype, Hangouts sau Zoom.

Nuc

Am știut clar că nu voi face editare video sau streaming și astfel am putut avea încredere în minisistemul NUC, de pe care scriu chiar acum acest articol.

Este un sistem silențios, care îmi permite să lucrez liniștit la suport, chiar dacă adesea asta înseamnă minim 20 de taburi Chrome deschise permanent, câteva console cu linii de comandă, un software de capturi grafice, Slack și Intercom (pentru lucrul cu clienții) și alte câteva aplicații, cum ar fi Microsoft Outlook (din suita Office 365) și One Note – versiunea desktop 2016.

NUC-ul s-a comportat foarte bine, eroic aș putea spune și are conectivitate bună (Ethernet, Wi-Fi și Bluetooth), plus că nu se încălzește prea tare, poate doar vara când e mai cald și în casă. 

Dar limitările sistemului nu au întârziat să apară.

Și asta nu pentru că aș fi trecut eu brusc la editare video și la alte task-uri complet nerealiste pentru acel sistem. Dar adesea căutarea în Windows 10 e foarte slabă, adică lentă și nu găsește mai niciodată ce caut, deși am dat prioritate procesului de indexare, în sensul de a nu fi limitat de activitatea mea la PC. În plus, las PC-ul pornit peste noapte aproape permanent și ar avea timp să indexeze atunci toate folderere selectate.

S-ar putea spune că e mai degrabă o problemă Windows 10, și ar fi corect într-o măsură destul de mare. Dar mai sunt și alte aspecte care nu țin neapărat de sistemul de operare, care mi-au creat tot mai des senzația că am nevoie de mai mult nerv, de mușchi mai tari sub „capota” PC-ului de lucru.

Trecând peste aceste aspecte, noul sistem va trebui să facă față cu brio pentru un set extins de cerințe, respectiv toate cele de mai sus, din deschiderea articolului, plus streaming video HD cu codare/salvare locală în timp real. Așa că în ultimele 3-4 luni am tot sondat ofertele pentru stații de lucru ceva mai puternice dar cu form-factor mediu și mic. Inițial am găsit un alt Intel NUC, puternic, ce-i drept, dar cu GPU Radeon RX VEGA M:

Intel BOXNUC8I7HVK2 i7-8809G Radeon RX Vega M DDR4-2400 HDMI BOX

Da, o struțocămilă foarte puternică, adevărat, dar Intel a recurs la ea doar pentru a învăța și testa interconectarea CPU-GPU pe același silicon iar acum tocmai a anunțat că producția a fost oprită. Știind că Intel lucrează la propriile cipuri grafice, achiziționarea acelui sistem ar fi fost o greșeală pentru că foarte probabil nu ar mai fi primit actualizări de drivere relativ repede de aici înainte.

Și uite așa am ajuns la sistemul ZBOX QK7P3000 (Barebone)

Seria ZBOX Q a mini-PC-ul celor de la Zotac, lansată în primăvara lui 2018 a fost la vremea ei prima serie de mini-PC-uri cu grafică avansată de nivel stație de lucru cu nVidia pe arhitectura Quadro® P.

Zotac a promovat acest PC la lansare ca fiind unul cu performanțe superioare, având grafică la nivel enterprise pentru desktop, într-un form factor convenabil de dimensiuni și greutate reduse, fiind o stație de lucru portabilă pentru aplicații cu procesare intensivă de grafică sau de date.

Prezentare hardware:

Zotac Qk7p3000 04

Rezoluție suportată: 4K 60 Hz ready

Procesor: Intel Core i7-7700T (quad-core, 2.9 GHz până la 3.8 GHz)
Chipset: Intel, NVIDIA
RAM: 2 x DDR4-2400/2133 SODIMM slots (maxim 32GB)
GPU: NVIDIA Quadro P3000 6GB GDDR5
Ieșiri video: 2x HDMI 2.0 și 2x DisplayPort 1.4

Stocare:
OS Drive: 1 slot mSATA M.2NVME / SATA SSD (2242/2260/2280)
Stocare masă: 1 slot 2.5″ SATA 6Gbps HDD/SSD
Card Reader3-in-1
inclus (SD/SDHC/SDXC)

Porturi:

Zotac Qk7p3000 02

Audio: Căști, Intrare microfon – ambele pe față și HDMI în spate

Zotac Qk7p3000 03

USB
1 x USB 3.1 Type-C
1 x USB 3.1
2 x USB 3.0
2 x USB 2.0

Conexiuni:

LAN: Dual 10/100/1000 Ethernet
WI-FI: 802.11ac, antenă Wi-Fi
Bluetooth: Bluetooth 4.2

Kensington Lock
Indicatoare LED: alimentare, SSD/HDD, WIFI

Sursă alimentare: adaptor curent alternativ, curent continuu 19.5V, putere maximă consumată: 180W

Răcire: ventilator și radiatoare
Dimensiuni: 210 x 203 mm x 62.2 mm

Zotac Qk7p3000 Dimensiuni

Sistem de operare suportat: Windows 10 64-bit

Zotac Qk7p3000 05

Se livrează în pachet cu:

1 x antenă Wi-Fi
1 x adaptor curent alternativ
1 x cablu alimentare cu fișă pentru regiunea unde se livrează
1 x garanție – document
1 x manual utilizator
1 x ghid instalare rapidă
1 x mini drive USB cu drivere
1 x CD drivere

Concluzii și idei

Momentan sistemul se află în wishlist, iar când voi reuși achiziționarea lui, vă voi împărtăși impresiile mele despre el.

Știți vreun sistem similar sau mai bun?

Dacă știți un sistem similar, cu aceleași performanțe, preferabil în combinația Intel CPU + Chipset și grafică nVidia, vă rog să postați un link la comentarii.

Back To Top
Search