ACtivarea

Odată cu Windows 10 Microsoft a simplificat procedurile de activare, care sunt modificate semnificativ față de ce știam în Windows 7, de exemplu. În acest articol vă voi spune pe larg cum funcționează noul sistemul de activare introdus în Windows 10.

UPDATE IMPORTANT – Microsoft a schimbat semnificativ procesul de activare Windows 10 Pe scurt, noutatea este că din noiembrie 2015 Windows 10 se poate activa atât prin instalare pe curat folosind cheia versiunii instalată anterior pe PC cât și prin introducerea cheii versiunii anterioare după instalarea pe curat. De aceea, după parcurgerea articolului de față, vă invit să citiți neapărat și articolul pe care vi-l propun în ultimul paragraf pentru a afla cele mai noi informații despre activarea Windows 10.

Recapitulare – activarea în Windows 7 și Windows 8

În Windows 7 și Windows 8.x, activarea Windows s-a bazat pe un identificator hardware unic, adică pe un cod hash generat în Windows pe baza hardware-ului din computer. Acel hash nu era modificabil și nu era legat de alte servicii sau de contul Microsoft, deci nu permitea identificarea utilizatorilor. Windows 7 activat La prima activare, valoarea unică asociată acelui PC era înregistrată în baza de date cu activări de pe serverele de activare Microsoft, împreună cu cheia de produs introdusă la instalare. La reinstalări ulterioare ale aceleiași ediții Windows pe același PC, cu același hardware, Windows se reactiva automat. La folosirea aceleiași chei pe un alt PC, Windows nu ar fi putut fi activat, din cauză că hardware-ul este diferit (valoarea hash nu coincide cu cea înregistrată anterior).

Când se activează Windows 10 și când nu se activează ?

  • Dacă ați creat un stick USB cu Windows 10 Media Creation Tool și încercați instalarea pe curat cu el, fără upgrade-ul intermendiar, Windows 10 nu se activează.
  • Dacă aveți Windows 7 Service Pack 1 sau Windows 8.1 Update instalat și activat Genuine și mergeți pe metoda Get Windows 10 pentru a face upgrade, Windows 10 se activează.
  • După upgrade, dacă formatați partiția de sistem sau dacă instalați pe curat de pe USB sau de pe DVD și săriți peste introducerea cheii de produs, Windows se va activa.

Ce s-a schimbat referitor la activare odată cu Windows 10 ?

În Windows 10, procesul de upgrade verifică starea curentă a activării Windows și o trimite spre serverele Microsoft. Dacă totul este corect (Software Microsoft Autentic – Genuine), serverele de activare generează un certificat de licențiere Windows 10, numit intern la Microsoft digital entitlement, care este stocat în cloud, împreună cu ID-ul unic al PC-ului  și cu ediția Windows activată, Windows 10 Home sau Pro. Așadar, acest proces nu mai are nevoie de o cheie de produs pentru activarea Windows și verifică doar starea Genuine a copiei Windows avută inițial pe PC. Ulterior, după upgrade-ul inițial puteți instala prin formatare sau puteți folosi de exemplu un hard disc nou și Windows 10 se va activa automat. Chiar dacă instalarea Windows vă va cere cheia, puteți sări peste acest pas (căutați textul Skip în fereastră și faceți click pe el). Skip la cheie După instalare veți vedea că Windows este activat automat.

Principala schimbare este aceea că la reinstalările de după primul upgrade la Windows 10 activat pe acel PC, utilizatorii nu mai trebuie să introducă o cheie de produs , statusul activării fiind stocat în cloud, nu pe computer.
Aceasta este o modificare importantă față de versiunile Windows anterioare, care cereau tastarea unei chei de produs la fiecare instalare sau reinstalare. Acesta este și motivul pentru care instalările Windows 10 făcute de mulți utilizatori pe curat, fără upgrade intermediar, nu s-au putut activa cu nici o cheie de produs.
Procesul de activare pentru licențele OEM sau în volum nu s-a schimbat în nici un fel.

Cum pot face totuși o instalare pe curat și să rămân și cu Windows 10 activat ?

Cei care vor să evite upgrade-ul intermediar au următoarea soluție, cu câțiva pași simpli: 1. Descărcați Media Creation Tool și creați un kit USB sau DVD cu Windows 10. În Windows 8.1 Update puteți monta și o imagine ISO a Windows 10. 2. În continuare accesați kitul și faceți dublu-click pe setup.exe pentru a porni instalarea din Windows. Instalare din Windows3. Pe parcursul instalării Windows 10, când sunteți întrebați ce vreți să păstrați … Intrebare - ce pastrati … selectați Nimic/Nothing. ATENȚIE, aceasta vă șterge și fișierele personale de pe C:, pe lângă programe, aplicații și setări ! Nu pastrati nimic 4. Lăsați instalarea să își facă treaba până la capăt. Este important să porniți instalarea din Windows pentru ca instalarea Windows 10 să poată verifica licența anterioară și să o asocieze acelui PC pe serverele Microsoft, eliberând și certificatul de licențiere despre care am vorbit mai sus. 5. După instalare megeți în Setări –> Sistem și actualizări –> Activare și veți vedea mesajul Windows este activat sau Windows is activated, ceea ce înseamnă că nu va mai fi nevoie de cheie din nou. Windows 10 activat

Ce pot face cei care au instalat direct pe curat, fără upgrade intermediar, iar Windows 10 nu s-a activat ?

Cei care au făcut instalare pe curat, fără upgrade peste sau fără trucul de mai sus, trebuie să revină la versiunea anterioară și să facă upgrade-ul intermediar sau să instaleze așa cum am arătat mai sus, fără a păstra nimic. Alternativa este cumpărarea unei copii Windows 10 retail, OEM sau online, cu descărcare electronică. O asemenea copie vine cu o cheie care va funcționa la instalarea pe un sistem pe care nu a rulat niciodată Windows 10 și va primi acel certificat de licențiere de pe serverele de activare Microsoft. După prima instalare, Windows 10 se va putea reinstala pe curat și pe aceste sisteme, fără a mai fi necesară inserarea unei chei de produs.

Ce se întâmplă dacă apar modificări hardware în Windows 10 ? Se mai activează la reinstalare ?

Nimeni din afara Microsoft nu cunoaște cum se generează hash-ul hardware Windows. Se știe totuși că upgrade-uri sau modificări hardware cum are fi cele la plăcile video sau hard discuri nu vor deactiva Windows cu una cu două. Chiar și atunci, un simplu apel la linia de suport pentru activare va rezolva rapid problema. Ce va declanșa cu siguranță dezactivarea Windows va fi upgradarea plăcii de bază. Aceasta va necesita activarea telefonică, pentru că Windows va crede că aveți de fapt un nou PC. În această situație aveți două variante:

  • Dacă licența anterioară a fost una retail (cu amănuntul), activarea telefonică va fi permisă
  • Dacă licența anterioară a fost una OEM (PC cu Windows preinstalat), activarea telefonică nu va funcționa.

Care este numărul pentru activarea telefonică ?

Apelați la 021 204 7040 pentru ajutor și urmați calea 1 – 1 – 1-# pentru probleme cu activarea, pentru persoane fizice.
UPDATE: Din noiembrie 2015, instalarea pe curat și activarea cu cheia versiunii Windows anterioare sunt posibile pentru Windows 10. Detalii aici

Modificări pentru activarea Windows 10

Citiți acest articol pentru a afla și mai multe despre activarea Windows 10:

Back To Top
Search