Windows-7-generic

La cel mult 30 de zile de la instalare, Windows trebuie activat. Activarea Windows 7 este o metodă prin care Microsoft încearcă să prevină pirateria și instalarea ilegală a sistemului de operare pe mai multe calculatoare simultan decât este prevăzut în Microsoft Software License Terms (acordul de licențiere), cu aceeași cheie de instalare.

Activarea constă în generarea unui cod alfanumeric unic, specific sistemului pe care a fost instalat sistemul de operare, cod generat cu ajutorul altor coduri unice, specifice, pe care Windows le găsește în combinația hardware instalată pe sistem și înregistrarea acestui cod pe serverele Microsoft asociat cu o cheie unică de instalare a produsului.
Acesta este motivul pentru care, cu excepția anumitor tipuri de licențe, Windows nu poate fi instalat și activat pe mai multe sisteme simultan cu aceeași cheie de instalare.

Pentru activarea oricărei versiuni Windows este nevoie de o cheie de instalare validă, originală

Cheia de produs se găsește fie pe carcasa computerului (dacă Windows a venit preinstalat, de exemplu), fie în interiorul pachetului care conține discul de instalare, fie în e-mail-ul de confirmare care însoțește achiziționarea online a produsului. Dacă nu avem la dispoziție cheia de instalare și nu o putem recupera în nici un fel, trebuie achiziționată una nouă. Așa că trebuie să fim atenți la instalare sau la primirea unui PC cu Windows preinstalat să notăm cheia de activare de pe etichetă într-un loc sigur.

Activarea Windows 7 prin Internet

În acest caz Windows încearcă să detecteze o conexiune funcțională la Internet și dacă o găsește, se conectează la serverele Microsoft și se poate face activarea. Pentru aceasta, deschidem fereastra de activare. Click pe butonul Start și tastăm Activate Windows. Sub grupul de rezultate Control Panel dăm click pe Activate Windows. Dacă Windows a detectat o conexiune la Internet putem da click pe Activate Windows online now. Dacă ni se cere o parolă de administrator, o introducem, sau dăm confirmarea în fereastra User Account Control. Dacă nu am introdus o cheie la instalare, o introducem acum în această fereastră, apăsăm Next și urmăm instrucțiunile de pe ecran. Procesul este reflectat în galeria de mai jos.

 NOTĂ: Dacă în timpul instalării am bifat căsuța Automatically activate Windows when I’m online, la 3 zile de la instalare Windows 7 ne va anunța printr-un mesaj afișat în System Tray (colțul dreapta-jos al ecranului) că trebuie să trecem la activare. Un click pe mesaj ne va aduce în aceeași situație ca mai sus.

Activarea Windows 7 prin telefon

Dacă nu putem face activarea Windows 7 manual sau automat online online, trebuie să recurgem la activarea telefonică. Pentru aceasta deschidem fereastra de activare ca mai sus. Alegem Show me other ways to activate.

  • Tastăm cheia de produs Windows 7, apoi facem click pe Next.
  • Facem click pe Use the automated phone system. Dacă ni se cere o parolă de administrator sau o confirmare, tastăm parola sau dăm click pe OK pentru confirmare.
  • Facem click pe cea mai apropiată locație din listă și apoi pe Next.
  • Sunăm la numărul de telefon afișat și vom fi ghidați de un sistem automat (disponibil doar în engleză) prin întreg procesul de activare.
  • Când ni se solicită, tastăm pe telefon ID-ul de instalare de pe ecran.
  • Notăm codul de confirmare care ne este dat de sistemul de activare prin telefon.
  • Tastăm ID-ul de confirmare primit telefonic în spațiul din caseta de dialog, apoi facem click pe Next și urmăm instrucțiunile.
  • Dacă nu reușește activarea, putem rămâne la telefon pentru a fi transferați către un operator uman care ne poate asista la rezolvarea problemei.

Notă

  • Dacă alegeți să activați Windows automat online la instalarea Windows 7, activarea automată încearcă să-și realizeze funcția la trei zile după prima pornire a computerului.
Windows 8 a introdus o subsecțiune a Action Center numită Windows Activation, unde putem verifica starea activării produsului :

Windows-Activation111

Back To Top
Search