Articolul de față vine în întâmpinarea celor care doresc mai multe informații despre cerințele de sistem pentru Office 2010.

Pot folosi Office 2010 pe același sistem pe care am rulat Office 2007 ?

În marea majoritate a situațiilor, este posibil. Cerințele de sistem pentru procesor și memoria RAM sunt aceleași cu cele ale Office 2007, așa că, dacă pe sistemul dumneavoastră rulează Office 2007, Office 2010 va rula și el fără probleme. Ce s-a schimbat între timp ca resurse necesare ține de faptul că un chip video bun va fi de ajutor pentru anumite funcționalități, și mai trebuie știut că a crescut puțin și volumul de lucru cu hard discul.

Însă dacă vreți să știți rapid dacă un sistem poate rula Office 2010 rețineți următoarele :
  • Dacă sistemul actual rulează Office 2007, poate rula și Office 2010.
  • Dacă aveții luat un netbook sau un laptop nou, poate rula Office 2010 fără probleme.
  • Dacă aveți un sistem cu procesor multi-core (de exemplu Dual sau Quad Core), Office va rula foarte bine.
  • Dacă sistemul curent poate rula Office 2003, este posibil să poată rula și Office 2010.

Doar pentru amatorii de statistici …

Iată mai jos cum au evoluat cerințele de sistem (RAM și procesor) pentru suita Microsoft Office de-a lungul timpului :
Office_RAM_CPU_usage
Cel puțin aparent, se pare că Microsoft a înțeles în sfârșit că oamenii s-au săturat să tot cumpere hardware pentru o versiune mai nouă de Windows sau de Office și și-au impus să nu crească cerințele de sistem pentru Office de la Office 2007 la Office 2010.
Poate părea ciudat, dar totuși un sistem cu procesor la 500 MHz și 256 MB de RAM rulează Office 2010 acceptabil.
Oricum, nu trebuie să vă faceți probleme, cel mai slab netbook nou are deja procesor la 1,6 GHz și cel puțin 1 GB de RAM, așa că poate rula Office 2010 fără griji.

Despre cerințele de spațiu

În privința dimensiunilor pachetelor de instalare, acestea au crescut, și a crescut și spațiul ocupat de suită pe hard disc după instalare cu 500 MB, iar kiturile au crescut cu 1 și respectiv 1,5 GB.
Toate acestea sunt motivate de introducerea elementelor de compatibilitate pentru instalarea pe 64 de biți, elemente care sunt parțial prezente și în suita pe 32 de biți.
Apoi să nu uităm că interfața Office Ribbon a fost introdusă acum în toate aplicațiile din suită și că au fost adăugate noi caracteristici funcționale.

Despre compatibilitatea cu diferite versiuni de Windows

Pentru a determina ce sisteme de operare sunt suportate pentru Office 2010, Microsoft a luat în calcul statisticile de utilizare a sistemelor de operare, dar și costurile tehnice asociate cu asigurarea compatibilității și a suportului pentru utilizatorii care rulează Office 2010 pe acel sistem de operare.

De ce sunt totuși cerințe speciale în specificațiile Office 2010 privind chipsetul grafic ?

S-a luat în calcul utilizarea procesorului grafic (GPU) pentru anumite operațiuni de randare (cum ar fi graficele din Excel sau tranzițiile între diapozitivele PowerPoint), ceea ce ușurează sarcinile procesorului (CPU), facînd munca mai eficientă și mai rapidă.
De acest avantaj beneficiază practic orice computer modern, chiar și cele care nu au o placă video dedicată, dar au un chip video. (Laptopuri sau netbook-uri dar și sisteme desktop cu chipset video integrat). Acest avantaj se va vedea foarte bine mai ales în PowerPoint.
Proiectarea s-a făcut pentru procesoare GPU standard Microsoft® DirectX® 9.0c cu 64 MB memorie video. Acestea erau deja foarte raspândite încă din 2007, așa că nu este o problemă. Oricum sistemele grafice din laptopuri și netbook-uri au la dispoziție mai nou 256 MB memorie, ceea ce e arhisuficient.

Concluzii

Dacă vreți să achiziționați un sistem nou, sau dacă aveți unul care rulează bine Windows Vista, Windows 7, ori Windows Server 2008, veți fi cu siguranță mulțumiți de modul în care veți putea utiliza Office 2010.

Back To Top
Search