Totul-despre-driverele-Windows11

Multă lume a auzit despre driverele pentru componentele și perifericele unui calculator, dar nu întotdeauna este clar ce reprezintă acestea și de ce sunt atât de importante.

Ce este un driver ?

Driverele sunt mini-programe sau fișiere care traduc pe înțelesul sistemului de operare parametrii funcționali și caracteristicile / funcționallitățile componentelor hardware conectate la un calculator.
La achiziționarea unei imprimante, de exemplu, în pachet se livrează (sau se livra mai demult) cel puțin un disc cu drivere și programe utile. Driverul imprimantei comunică PC-ului, prin intermediul sistemului de operare, ce fel de pagini se pot tipări (dimensiune, grosime, culoare cerneală, tipuri de fonturi compatibile) plus o serie de parametri care permit funcționarea optimă a dispozitivului cu sistemul de operare instalat.
Funcționarea optimă înseamnă acces complet la funcționalitățile proiectate pentru acel dispozitiv și posibilitatea unei configurări precise, după necesitățile utilizatorului.

Drivere originale, generice, modificate

Vorbeam despre funcționarea optimă a perifericelor, care este oferită de cele mai multe ori de driverele proiectate special de producătorul componentei hardware. Acestea sunt driverele originale, care provin direct de la producător.

Există și așa-numitele drivere generice, care sunt incluse de multe ori în Windows și care asigură funcționalitatea stabilă dar oarecum limitată funcțional a dispozitivelor hardware, pentru că nu activează toate caracteristicile funcționale ale produsului.
De asemenea, atunci când funcționalitatea unui dispozitiv este limitată intenționat de producător prin drivere (de cele mai multe ori pentru încadrarea în standarde), entuziaștii scriu neoficial drivere noi sau modifică driverele existente tocmai pentru a folosi la maximum funcționalitățile hardware.
Ca o regulă de bază, ordinea în care recurgem la unul dintre tipurile de drivere (original, generic sau modificat) este dată de stabilitatea și funcționalitatea respectivei componente pornind mai întâi cu driverul generic din Windows (care este de multe ori instalat automat dacă Windows a recunoscut prin Plug and Play componenta), mergând apoi pe site-ul producătorului și instalând driverele oferite de acesta și abia după aceea instalarea de drivere modificate, dacă hardware-ul în cauză  nu funcționează nici atunci corespunzător.

De ce avem nevoie de drivere semnate digital ?

Producătorii sunt obligați să respecte anumite standarde cu privire la parametrii funcționali ai componentelor și ansamblurilor hardware dar standarde în proiectarea driverelor.
Respectarea acestor standarde este verificată de Microsoft prin Windows Hardware Quality Labs (WHQL). Pentru ca produsul acestora să primească certificarea de compatibilitate Microsoft, producătorilor li se cere să efectueze o serie de teste și să trimită la Microsoft jurnalele cu rezultatele acestor teste spre examinare. Procedura poate include și teste suplimentare efectuate chiar de Microsoft pe diferite configurații hardware și pe diferite versiuni Windows.

Ajungem la o întrebare firească : de ce trebuie făcute aceste verificări ?

Vă aduceți aminte de Blue Screen of Death ? Ecranul albastru de eroare din majoritatea versiunilor Windows apare de foarte multe ori din cauza erorilor cauzate de drivere necorespunzătoare care au accesat spații nepermise în memoria calculatorului sau au executat operații nepermise acestui tip de software. Numărul mare de sesizări la support privind căderi ale sistemelor, incompatibilitărți și conflicte hardware/software a arătat că în majoritatea cazurilor era vorba tocmai despre drivere prost scrise. BSOD Pentru a evita aceste situații, dar și pentru a crește fiabilitatea sistemului de operare, Microsoft a decis să instituie WHQL. Ulterior, tot Microsoft a impus utilizarea exclusivă a driverelor cu semnătură digitală WHQL pe anumite versiuni de Windows. Totodată, Microsoft a pus la dispoziția dezvoltatorilor de drivere un Windows Driver Kit gratuit și câteva instrumente de verificare.

Pentru a obține certificatul digital (un driver însoțit de un certificat digital oferă garanția unei proveniențe sigure), companiile trebuie să  obțină o licență de la o autoritate de certificare software (de exemplu VeriSign) și să aplice la acestea pentru un cod de certificare standard Microsoft Authenticode. Acesta se poate achiziționa pentru o durată de până la trei ani.
Produsele care trec de aceste teste sunt însoțite de un certificat digital care permite sistemului de operare Windows să recunoască și să permită instalarea unui driver sau să îl respingă total (versiunile pe 64 de biți) sau să avertizeze utilizatorul că semnătura nu este disponibilă și că astfel pot apărea probleme în exploatare (versiunile pe 32 de biți). avertisment

La ce servește toată această procedură și ce avantaje are ?

Pentru driverele certificate Microsoft colaborează cu companiile producătoare hardware, oferindu-le feedback cu privire la funcționarea produselor proprii și cu privire la îmbunătățirile care pot fi făcute. Companiile pot opta pentru propria semnătură în loc de a trece prin procedura WHQLAceste drivere nu se califică pentru logo-urile „Certified for Windows„, dar se pot instala pe versiuni Windows 64 bit și fără mesaje de eroare pe sistemele cu Windows 32 bit  ale sistemelor de operare Windows Vista sau Windows 7. Totuși, în Windows XP, asemenea drivere vor duce la afișarea unui avertisment de la sistemul de operare.

De unde pot gestiona driverele în Windows 7 ?

Toate driverele sunt controlate în Device Manager. Acest videoclip vă oferă mai multe detalii despre Device Manager:

Back To Top
Search