Surface-Pro-3

Chiar dacă Surface Pro 3 nu se vinde pe canale oficiale în România, vor exista destule persoane interesate de achziționarea acestui device special, iar acest articol vrea să vă ajute să decideți care model vi se potrivește cel mai bine.

Care sunt configurațiile disponibile ?

Surface Pro 3 vine în 5 configurații, criteriile de bază fiind procesorul integrat și cantitatea de memorie RAM, urmate de capacitatea de stocare inclusă.

 1. Modelul cel mai accesibil este cel dotat cu procesor Intel Core i3 la 1,5 GHz și 4 GB RAM + 64 GB capacitate stocare. Pe partea video, grafica este Intel HD4200.
 2. Modelele mijlocii vin cu procesoare Intel Core i5 la 1,9 GHz, 4 GB RAM la varianta cu 128 GB stocare și 8 GB RAM la 256 GB capacitate de stocare. Aici grafica este Intel HD4400
 3. Modelele vârf de gamă sunt dotate cu procesoare Intel Core i7 la 1,7 GHz, cu 256 și 512 GB stocare și 8 GB RAM. Aceste modele au grafica Intel HD5000.

Ce elemente comune există ?

Potrivit Microsoft, autonomia tuturor modelelor este de 9 ore, măsurată cu o activitate obișnuită de navigare pe Internet. Greutatea modelelor este de 800 de grame iar grosimea 9,1 mm. Calitatea display-ului este aceeași pentru toate modelele, la o rezoluție de 2160×1440 pixeli, cu proporții 3:2.

Care sunt criteriile de alegere ?

Pornind cu procesoarele încorporate ca și criteriu principal, vă voi face următoarele recomandări:

Modelul entry level cu procesor Intel Core i3

Este ideal pentru navigare pe Internet, e-mail, luarea de notițe, lucru la nivel simplu în aplicațiile Office și lectură. Prețul acestei tablete este de 799 USD.

Cine poate alege acest model ?

Acest model poate fi înlocuitorul ideal al unei tablete Surface 2 (cu Windows RT), și am spus ideal pentru că, spre deosebire de Surface 2, Surface Pro 3 rulează versiunea ”full” a sistemului de operare Windows 8.1. Ar fi un device potrivit pentru un elev de liceu sau pentru un adult care folosește PC-ul sporadic, fără a avea nevoie de multă putere de calcul, nefiind un utilizator avansat.

Modelul mid level cu procesor Intel Core i5

Recomandat pentru lucrul la orice nivel în Office (Word, Excel, PowerPoint sau OneNote), multitasking intensiv, ocazional jocuri și filme de pe Internet (streaming). Prețul acestor modele începe de la 799 USD.

Cine poate alege modelele mid-range ?

De la acest nivel, practic, Surface Pro 3 vă poate înlocui cu succes laptopul mai vechi sau chiar un model relativ nou (de un an-doi – nu uitați că articolul acesta este scris în 2015). Personal prefer să scriu articolele pentru acest site de pe Surface Pro 3 mai degrabă decât de pe laptopul HP Pavilion 15-p051sq pe care l-am achiziționat cu puțin timp înainte de Surface Pro 3. Evident, rămâne la latitudinea fiecăruia dintre voi alegerea modelului mid-range. După părerea mea, pentru utilizatorii non-tehnici, ideal este cel cu 8GB și 256 GB stocare (la 1299 USD), pentru a nu duce grija spațiului de stocare la instalarea de aplicații și nici de RAM pentru jocuri și programe. Eu am optat pentru modelul cu i5, 128 de GB stocare și 4 GB RAM știind exact pentru ce voi folosi Surface Pro 3, dar despre aceasta vă voi da mai multe detalii la finalul articolului. Pot să vă spun că sunt extrem de mulțumit de alegerea făcută, în condițiile în care nu am nevoie de spațiu de stocare mai mare de 128 de GB (cu Windows 8.1 inclus tot mai am spațiu rezonabil).

Modelul High End cu procesor Intel i7 și 8 GB RAM

Perfect utilizabil – potrivit Microsoft – pentru editare video HD, aplicații profesionale, design și modelare 3D. Sunt două variante de configurație la acest model: una cu 256 GB și una cu 512 GB stocare. Prețul modelelor high end începe de la 1549 USD, cel cu 512 GB ajungând la 1949 USD.  Este drept că aceste modele sunt foarte scumpe, dar trebuie să luați în calcul că aceste tipuri Surface Pro 3 se bat practic cu mai toate ultrabook-urile de pe piața curentă (2014-începutul lui 2015).

Cine ar trebui să aleagă modelele high-end ?

Dacă aveți nevoie de putere de calcul la purtător pentru multitasking foarte complex, consum multimedia și jocuri, acesta este modelul potrivit. Poate rula fără griji un Visual Studio sau un AutoCAD, totul la dimensiunile unei tablete ! Evident că ne putem conecta la ecrane exterioare mai mari pentru aceasta și pentru orice alte lucruri care necesită un ecran mai mare. Dacă ați urmărit cu atenție detalile despre hardware de mai sus veți remarca că și cipurile video sunt mai performante pentru modelele cu i5 și i7, iar acesta poate fi un apect important pentru anumite utilizări.

Ce ar trebui să mai rețin înainte de a decide ?

La toate modelele, pachetul conține tableta, încărcătorul și stilusul digital (care se vinde și separat cu 49 USD), dar nu include tastatura, care mai adaugă 130 de dolari la costul final.

Pont Windows fără limite

Trebuie să vă gândiți foarte bine dacă în configurația dorită Surface Pro 3 va face față cerințelor hardware ale activităților voastre pentru o vreme, fie și pentru faptul că device-urile nu sunt upgradabile în nici un fel, nici pe partea de RAM, CPU, cip video, nici pe cea de storage intern. După aproximativ două luni de utilizare Surface Pro 3, modelul cu Intel Core i5, 4 GB RAM și 128 GB, pot spune, foarte pe scurt următoarele: folosesc tot mai mult acest device foarte practic și util în locul laptopului, din mai multe considerente.

 • Unul este calitatea ecranului și rezoluția net superioare la tot ce am avut până acum.
 • Altul este tastatura iluminată.
 • Apoi, foarte important pentru mine, este un dispozitiv puternic dar silențios.
 • Este foarte ușor și nu ocupă mult spațiu.

Îl folosesc intensiv cu Outlook, OneNote, Internet Explorer, Google Chrome, Tweetium, Skype și multe alte aplicații pentru a-mi face treaba. Când spun a-mi face treaba mă refer la:

 • munca de administrator de sistem la suport, inclusiv cu telefonie VoIP și conectare prin VPN, atunci când sunt în deplasare (da, mă pot baza pe Surface pentru asta)
 • activități uzuale de corespondență prin poșta electronică, emitere facturi
 • navigare pe Internet
 • plăți și cumpărături online, e-banking
 • scrisul pentru site și editările grafice pentru imaginile din articole
 • intervenții remote desktop
 • ascultatul de muzică de pe Internet fie din browser fie din aplicațiile radio instalate în timp ce lucrez.
 • filme pe Seenow și știri pe DigiOnline,
 • urmărirea zilnică a noutăților despre Microsoft cu NextGen Reader și Tweetium

Sper ca aceste informații să vă fie de folos în alegerea modelului potrivit.

Back To Top
Search