Pornind de la anunțul Microsoft privind încetarea suportului mainstream pentru o serie de produse, o mulțime de așa-ziși ”tech bloggeri” au scris că pentru Windows 7 suportul se încheie definitiv la începutul anului viitor. După acești ”specialiști”, Microsoft ”lovește” acum și utilizatorii Windows 7, încetând complet să mai ofere suport pentru această versiune, așa cum a făcut deja cu Windows XP … În realitate lucrurile nu stau deloc așa. Este cât se poate de adevărat că în curând Microsoft va înceta să ofere suport tehnic extins pentru un produs, dar nu pentru Windows 7. Este vorba despre Windows Server 2003, care, la mai bine de 12 ani de la lansare, a ajuns la capăt de linie, exact ca și Windows XP. În cazul Windows 7, Microsoft nu încetează suportul extins ci doar un anumit tip de suport.

Înainte de a vedea câte tipuri de suport oferă Microsoft pentru un produs și cât durează fiecare dintre aceste etape vă propun să vedem ce înseamnă ciclul de viață pentru suportul acordat unui produs Microsoft (Microsoft Support Lifecycle). Microsoft Support Lifecycle este intervalul de timp dintre lansarea pe piață a unui produs Microsoft și retragerea completă a acestuia.
La începutul acestui ciclu de viață pentru un produs Microsoft se acordă suport mainstream. Pe durata suportului mainstream, pe lângă suport direct inclus în prețul produsului (helpdesk sau telefonic) și pe lângă actualizări de securitate, de performanță și fiabilitate, Microsoft mai poate adăuga sau dezvolta caracteristici funcționale produsului suportat.

Ce urmează după suportul mainstream ? Care este diferența dintre suportul mainstream și suportul extended ?

La încetarea suportului mainstream, Microsoft

  • nu mai adaugă caracteristici noi, dar continuă să acorde suport extins (extended support), care va aduce regulat actualizări de securitate, de performanță și fiabilitate până la finalul Microsoft Support Lifecycle.
  • nu mai acordă suportul helpdesk sau telefonic cuprins în prețul produsului, ci doar suport plătit per intervenție.
  • nu mai oferă garanție pentru produsele aflate în suport extins.
Așadar, încetarea suportului mainstream la 13 ianuarie 2013 nu afectează prea mult utilizatorii de acasă ai Windows 7, pentru că pe durata suportului extins Microsoft continuă să ofere actualizări până la 14 ianuarie 2020 tuturor versiunilor acestui sistem de operare (Starter, Home Basic, Home Premium, Ultimate și Enterprise). Același termen este valabil și pentru Windows 7 cu Service Pack 1 instalat.

Cât durează suportul Mainstream ? Dar cel Extended ?

  • Pentru produsele din zona Business și pentru cele destinate dezvoltatorilor, Microsoft oferă cel puțin 10 ani de suport (Microsoft Support Lifecycle).
  • Majoritatea produselor mai primesc cel puțin alți 10 ani de suport online în sensul că documentația este menținută pentru ca utilizatorii să poată remedia problemele apărute.
  • Suportul mainstream durează cinci ani, SAU doi ani după lansarea versiunii următoare a produsului. Intervalul cel mai lung dintre cele două reprezintă durata de suport mainstream.
  • Suportul extins continuă 5 ani după încetarea suportului mainstream SAU doi ani după ce apare a doua versiune ulterioară a produsului inițial. La fel ca mai sus, se alege perioada cea mai lungă dintre cele două.

Care sunt produsele Microsoft pentru care încetează în curând suportul mainstream ?

La 13 ianuarie 2015, Microsoft va înceta suportul mainstream pentru următoarele produse: • Windows 7 (toate edițiile) • Windows Server 2008 și 2008 R2 • Windows Storage Server 2008 • Microsoft Dynamics C5 2010, NAV 2009, și NAV 2009 R2

Back To Top
Search