Cutii-Windows-7

Edițiile Windows 7 sunt concepute în așa fel încât fiecare versiune superioară să fie un superset de opțiuni suplimentare față de cele din versiunea anterioară.  Aceasta înseamnă că atunci cînd utilizatorul decide să treacă de la o ediție la alta, toate caracteristicile ediției anterioare sunt păstrate și acestora li se adaugă altele potrivit ediției cumpărate prin upgrade. Pe lângă aceasta, toate edițiile pot rula pe sisteme de anverguri diferite, de la netbook-uri la sisteme de mare performanță pentru jocuri.

Windows 7 are 6 ediții

 • Windows 7 Starter (disponibil doar preinstalat pe sisteme OEM în toată lumea dar limitat la sisteme noi cu anumite caracteristici hardware, ceva mai reduse)
 • Windows 7 Home Basic (doar pentru piețele în dezvoltare – emerging markets)
 • Windows 7 Home Premium
 • Windows 7 Professional
 • Windows 7 Enterprise (doar pentru clienții Microsoft cuprinși în programele Software Assurance sau licențiere de volum)
 • Windows 7 Ultimate

Descrieri succinte pentru edițiile Windows 7

Windows 7 Starter

Disponibilitate: Globală, prin canalul OEM, pentru sisteme noi tip netbook Caracteristici cheie: Noua bara de sarcini, Liste derulante în bara de sarcini, Windows Media Player, Backup și Restore, Action Center, Device Stage, Play To, Fax și Scan, jocuri simple Limitări: Nu are interfața transparentă Aero Glass, lipsesc multe îmbunătățiri aduse de Aero pentru desktop, nu are Windows Touch, nici Windows Media Center, și nici previzualizări ale ferestrelor din bara de sarcini, lipsesc Windows 7 Mobility Center, opțiunile pentru crearea Home Group.

Windows 7 Home Basic

Disponibilitate: Piețe emergente, doar prin canalul OEM Caracteristici cheie: Toate funcțiile din Windows 7 Starter pe lângă caracteristici avansate pentru rețele, previzualizări ale ferestrelor din bara de sarcini, și Windows 7 Mobility Center. Limitări: Nu are interfața transparentă Aero Glass, lipsesc multe îmbunătățiri aduse de Aero pentru desktop, nu are Windows Touch, nici Windows Media și nici opțiunile pentru crearea Home Group.

Windows 7 Home Premium

Disponibilitate: Este principala versiune de Windows 7, destinată consumului general în întreaga lume, atît prin OEM cât și ca versiune retail (de sine stătătoare). Caracteristici cheie: Aero Glass, Aero Background, Windows Touch, opțiuni creare Home Group, Media Center, redare și realizare DVD, jocuri premium, pe lângă toate caracteristicile prezente în Windows 7 Home Basic. Limitări: Nu poate intra în rețele complexe tip Domain, nu are programul gazdă Remote Desktop, nu are backup avansat, nici EFS, sau Offline Folders.

Windows 7 Professional

Disponibilitate: Destinat în special mediului de mici afaceri, global disponibil prin OEM sau retail, dar și în sistemul Licențiere de Volum. Caracteristici cheie: Acces rețele Domain, are Remote Desktop, imprimare prin locație, EFS, modul Presentation, foldere Offline, Windows Media Center plus toate caracteristicile și funcționalitățile din Windows 7 Home Premium. Limitări: Nu are BitLocker, BitLocker To Go, AppLocker, Direct Access, Branche Cache, nici posibilitatea de a instala pachete lingvistice pentru interfață și nici încărcare din VHD.

Windows 7 Enterprise

Disponibilitate: Exclusiv prin canalele Software Assurance sau Licențiere de Volum pentru mediul de afaceri nivel enterprise Caracteristici cheie: BitLocker, BitLocker To Go, AppLocker, Direct Access, Branche Cache, posibilitatea de a instala pachete lingvistice pentru interfață și boot din VHD – practic aceasta este cea mai completă versiune Windows 7.

Windows 7 Ultimate

Piața vizată: Retail sau upgrade de la Windows 7 Home Premium sau Professional Caracteristici cheie: BitLocker, BitLocker To Go, AppLocker, Direct Access, Branche Cache, posibilitatea de a instala pachete lingvistice pentru interfață și boot din VHD.

Se poate observa că ansamblul de versiuni Windows 7 seamănă cu cel al Windows Vista, cu excepția unor schimbări notabile cum ar fi introducerea Media Center în Windows 7 Professional (Windows Vista Business nu conține Windows Media Center), sau aceea că Windows 7 Starter este din start versiunea destinată pieței globale de netbooks, în timp ce Windows Vista Starter era pentru calculatoare ieftine de pe piețele emergente. La fel ca în cazul Windows Vista, DVD-ul de instalare Windows 7 va conține fișierele de instalare pentru versiunea Ultimate și implicit pentru toate versiunile inferioare.

Care sunt datele de lansare Windows 7 în lume ?

 • 22 octombrie 2009 (Wave 0): Brazilian, Chinese Simplified, Chinese Traditional (Hong Kong), Chinese Traditional (Taiwan), Czech, Dutch, English, French, German, Italian, Japanese, Korean, Polish, Portuguese, Russian, Spanish, Turkish
 • 23 octombrie 2009 (Wave 1): Danish, Finnish, Hungarian, Norwegian, Swedish
 • 24 octombrie 2009 (Wave 2): Arabic, Bulgarian, Estonian, Greek, Hebrew, Lithuanian, Romanian, Slovak, Slovenian, Thai, Ukrainian
 • 25 octombrie 2009 (Wave 3): Croatian, Latvian, Serbian Latin

Există versiuni speciale de Windows 7 ?

Da, există o serie de versiuni speciale, și anume Windows 7 N, Windows 7 K, Windows 7 KN și Windows 7 E. Fiecare dintre acestea are ceva ce o face să difere de cele standard.

 • Windows 7 N: Este destinată piețelor din Europa și include funcționalitățile standard din Windows 7, doar că nu include Windows Media Player și nici alte tehnologii conexe cum ar fi de exemplu Windows Movie Maker.
 • Windows 7 K: Este destinată pieței din Coreea, cu excepția faptului că include legături către un site Media Player Web și către un alt site Centru Messenger Web.
 • Windows 7 KN: Este destinată pieței din Coreea, are aceleași funcționalități cu Windows 7 K, cu excepția faptului că nu include Windows Media Player și nici tehnologii conexe cum ar fi Windows Movie Maker, linkuri de descărcare pentru Windows Live Messenger, și nici linkuri către un site Media Player Web și nici către un alt site Centru Messenger Web.

Windows 7 E: Windows 7 E este destinat pentru țările din subordinea Comisiei Europene, inclusiv Marea Britanie și include aceleași caracteristici ca și versiunile Windows 7 obișnuite dar nu conține Internet Explorer 8. Windows 7 E se va vinde la preț promoțional de upgrade pentru versiunea completă, retail până la 31 decembrie 2009, întrucît nu există o versiune care să permită upgrade de la Vista sau XP fără Internet Explorer.

Prețurile de vânzare pentru Windows 7

Prețuri Windows 7 Retail

 • Windows 7 Home Premium : $199.99
 • Windows 7 Professional : $299.99
 • Windows 7 Ultimate : $319.99

Prețuri Windows 7 Upgrade

 • Windows 7 Home Premium (Upgrade): $119.99
 • Windows 7 Professional (Upgrade): $199.99

Dacă voi cumpăra acum un sistem cu Vista preinstalat, pot face Upgrade la Windows 7 cînd acesta este lansat ?

Da, Microsoft și partenerii OEM vor oferi gratuit ediția corespunzătoare de Windows 7 celei instalată acum pe sistemul cumpărat (de exemplu de la Vista Home Premium la Windows 7 Home Premium) cînd Windows va intra pe piața de larg consum. Această ofertă este valabilă pentru sistem desktop, notebook și netbook cumpărate între 26 iunie și 31 ianuarie 2010. De asemenea acest upgrade este oferit și celor care cumpără pachetul fizic retail. Programul acesta de upgrade gratuit se numește Windows 7 Upgrade Option Program iar livrările se vor face începând cu 22 octombrie. Consultă-ți furnizorul preferat despre modul în care poți beneficia de acest program.

Care sunt cerințele minime și care sunt cele recomandate privind configurația hardware a sistemelor pentru Windows 7 ?

 • Procesor pe 32 sau 64 de biți la 1 GHz – recomand procesor Dual Core la minim 2 GHz
 • 1 GB RAM (pentru 32-bit) sau 2 GB (pentru 64-bit) – personal recomand minim 2 GB de RAM, ideal 4 GB – mai mult decat suficient pentru utilizatorul obișnuit.
 • 16 GB spațiu pe disc (32-bit) sau 20 GB (64-bit)
 • Placă video DirectX 9 compatibilă cu drivere WDDM 1.0 sau mai noi.

Unele caracteristici din Windows 7 precum Windows Virtual PC și Windows XP Mode au cerințe hardware suplimentare cum ar fi compatibilitate hardware pentru virtualizare Intel-VT sau AMD-V.

Dacă am o versiune inferioară de Windows 7, pot face upgrade la una superioară ?

Deținătorii de licențe ale versiunilor inferioare de Windows 7 (nu Ultimate) pot face upgrade la o ediție superioară prin programul WAU (Windows Anytime Upgrade), un proces rapid și simplu. Se cumpără o cheie de upgrade care deblochează funcționalitățile suplimentare corespunzătoare noii versiuni. În afară de această procedură, există și posibilitatea cumpărării unui pachet fizic fără disc, doar cu cheie (așa-zisa versiune MLK – Media Less Key) pentru a face un upgrade oricând.

Care sunt scenariile de upgrade posibile de la un sistem de operare anterior ?

Licențe de upgrade sunt disponibile pentru deținătorii de copii autentice de Windows 2000, Windows XP sau Windows Vista și sunt mai ieftine decît acelea pentru versiunea retail, de sine stătătoare. Operațiunea de upgrade în sensul de instalare peste versiunea Windows anterioară, pentru păstrarea setărilor și a programelor este posibilă însă doar de la Windows Vista la Windows 7, nu și de la Windows XP, însă. Totodată, nu poți face upgrade de la o versiune de Vista pe 32 de biți la una de Windows 7 pe 64 de biți.

Scenarii de upgrade nesuportate

Upgrade-ul la Windows 7 NU este suportat de la aceste versiuni de Windows:

 • Windows 95, Windows 98, Windows Millennium Edition, Windows XP, Windows Vista® RTM, Windows Vista Starter, Windows 7 M3, Windows 7 Beta, Windows 7 RC, sau Windows 7 IDS
 • Windows NT® Server 4.0, Windows 2000 Server, Windows Server® 2003, Windows Server 2008, sau Windows Server 2008 R2

Totodată NU sunt posibile următoarele :

 • Upgrade peste versiunea anterioară dar pe arhitecturi diferite (32 și 64 biți)
 • Upgrade peste versiuni anterioare în alte limbi.
 • Anumite tipuri de upgrade între versiuni speciale (de exemplu de la Windows 7 N la Windows 7 K).
 • Upgrade-uri de la Windows Vista la Windows N, Windows K, Windows KN, sau Windows E
 • Între tipuri specifice de build-uri ca upgrade peste versiune instalată (de exemplu de la fre la chk).
 • Upgrade-uri peste versiuni Pre-release instalate de tip milestone (de exemplu de la Windows 7 RC la Windows 7 RTM).

Scenarii de upgrade suportate

De la Windows Vista (SP1, SP2)

Upgrade la Windows 7

Business

Professional, Enterprise, Ultimate

Enterprise

Enterprise

Home Basic

Home Basic, Home Premium, Ultimate

Home Premium

Home Premium, Ultimate

Ultimate

Ultimate

De la Windows 7

Upgrade la Windows 7

Enterprise

Enterprise

Home Basic

Home Basic

Home Premium

Home Premium

Professional

Professional

Starter (numai x86)

Starter (x86)

Ultimate

Ultimate

De la Windows 7

Anytime Upgrade la Windows 7

Home Basic

Home Premium, Professional, Ultimate

Home Premium

Professional, Ultimate

Professional

Ultimate

Starter

Home Premium, Professional, Ultimate

Am nevoie de o instalare activată de XP, Vista sau Windows 7 Release Candidate pentru a face upgrade de pe discul upgrade de Windows 7 ?

Versiunile Windows 7 Upgrade se vând la prețuri mai mici față de cele retail pentru toți deținătorii de licențe valide de Windows Vista, Windows XP, sau Windows 2000. Pentru a se valida upgrade-ul va fi necesară doar introducerea discului de instalare a versiunii anterioare. Dar dacă pe sistemul care va fi upgradat există acum o versiune validă de Windows Vista instalată, programul va trece direct la instalare, fără verificări suplimentare.

Există un pachet similar celui Promoțional Office Home&Student cu 3 licențe pentru acasă ?

Da, există, dar din păcate doar pentru utilizatorii din Statele Unite, ceea ce, după părerea mea este o mare greșeală făcută Microsoft, care ar fi câștigat bani buni de pe piețe unde pirateria este acum foarte ridicată. Cu Family Pack se poate instala aceeași versiune (Windows 7 Home Premium) pe 3 PC-uri cu aceeași cheie de instalare. Se așteaptă ca pachetul Windows 7 Family Pack să se vândă în Statele Unite ale Americii la un preț între 150 și 200 de dolari americani. Iată string-ul complet de versiune pentru Windows 7 RTM : 6.1.7600.16385.090713-1255

Back To Top
Search