Upgrade-in-place-211

Cu Windows 8, avem de-a face cu o gamă variată de opțiuni de upgrade oferite celor care dețin versiuni anterioare ale sistemului de operare.

Practic, până acum aveam de-a face cu instalare pe curat, upgrade peste o versiune anterioară sau o migrare la un sistem de operare mai nou.
Cu Windows 8, dacă sistemul de operare și însăși corporația Microsoft se reinventează, se nuanțează și aici lucrurile, opțiunile se diversifică după caz și sunt mai ușor de înțeles.
Ca abordare, vizavi de sistemul de operare anterior instalat și de datele personale de pe hard disc avem două moduri de a instala Windows 8. Prin boot de pe un disc optic sau, tot mai des, de pe un stick USB sau prin lansarea procesului de instalare direct din sistemul de operare instalat în prezent pe PC. Dacă mergem pe instalarea via boot, nu avem prea mari diferențe, comparativ cu cea a sistemului de operare Windows 7.
iw86
Instalarea Custom (fostă pe curat) s-a schimbat semnificativ la Windows 8. Dacă instalăm acest sistem de operare pornind de la o versiune anterioară, Windows 8 ne oferă o serie de opțiuni caracteristice fiecărui scenariu. Vom reveni asupra acestor opțiuni, dar trebuie amintit aici și procedeul de instalare prin Internet, așa-zisul Web Installer Windows 8. Acesta aduce o serie de funcționalități adiționale, foarte utile. Anterior (la Windows 7 de exemplu) acestea erau prezente într-un download separat: Upgrade Advisor și utilitarul Windows Easy Transfer.
Revenind la opțiunile amintite anterior pentru instalarea pornind de la o versiune anterioară, acestea sunt prezente în funcție de versiunea Windows instalată.
Opțiunile se rafinează și avem maxim 3 variante, suntem întrebați practic ce dorim să păstrăm :
Upgrade-in-place
La rularea installerului Windows 8 direct din Windows 7 se pot păstra setări Windows, fișiere personale, și programe. (vedeți nota de la final) Unele setări Windows, orice documente și fișiere personale din folderul de utilizator (de regulă C:Users) și toate programele desktop compatibile vor fi păstrate. Unele programe incompatibile cu Windows 8 vor trebui dezinstalate.

Upgrade-in-place-2

Criterii primare pentru upgrade – în funcție de ce păstrăm

Setări Windows, fișiere personale și programe. Fostul upgrade peste va prelua practic tot ce aveam pe PC în sistemul de operare anterior : programele instalate, setări și nu va șterge datele personale. Practic nu se pierde nimic, dar se pot moșteni și problemele din sistemul de operare anterior.
Doar fișierele personale. Anterior cunoscut ca migrare, acest tip de instalare va salva toate datele personale, documente, fișiere din folderele de utilizator ale tuturor utilizatorilor, va șterge complet Windows și programele instalate și apoi va instala totul pe curat, după care va pune fișierele utilizatorilor la loc. Astfel se pierd setările și programele avute anterior, dar se începe fresh cu un sistem de operare nou și modern.
Nimic. Aceasta este instalarea pe curat prin formatare, cu ștergerea tuturor informațiilor de pe disc, fie ele date personale, Windows și programe. Acest tip de instalare este acum numit de Microsoft custom install. Se va șterge tot discul și se va instala Windows cu setările standard.
Dacă vă întrebați ce opțiuni sunt oferite pentru care sistem de operare, am aflat via Mary Jo Foley, ZDNET (Microsoft details its Windows 8 upgrade plans), ce vom vedea în cazul acestor versiuni Windows dacă pornim instalarea cu Web Installerul Windows 8:

Modalități de upgrade de la Windows 7 la Windows 8

Windows 7 Starter, Home Basic, și Home Premium pot suporta upgrade peste (setările Windows, fișierele persoale și aplicațiile  sunt păstrate din OS anterior) la Windows 8.
Windows 7 Starter, Home Basic, Home Premium, Professional și Ultimate pot suporta un upgrade peste (unde setările Windows, fișierele personale și aplicațiile sunt păstrate din sistemul de operare anterior) la Windows 8 Pro.
Windows 7 Professional și Enterprise suportă un upgrade peste (unde setările Windows, fișierele personale și aplicațiile sunt păstrate din sistemul de operare anterior) la Windows 8 Enterprise.
Windows Vista (RTM) poate suporta o migrare (în care se păstrează doar fișierele personale din sistemul anterior) la Windows 8 Core sau Windows 8 Pro.
Windows Vista cu Service Pack 1 suportă migrarea (unde se păstrează fișierele personale și setările de sistem) la Windows 8 Core sau Windows 8 Pro.
Windows XP cu Service Pack 3 suportă migrarea (prin care se păstrează doar fișierele personale) la Windows 8 Core sau Windows 8 Pro.

Limitări

Sunt și unele limitări:
Upgrade între arhitecturi. Cei care rulează o versiune Windows pe 32 de biți nu vor putea face upgrade la Windows 8 pe 64 de biți. Valabil și invers, nu veți putea face upgrade de la o versiune anterioară pe 64 de biți la una Windows 8 pe 32 de biți.
Upgrade-uri între sisteme de operare cu limbi nativ pre-încorporate diferite.  Dacă faceți un upgrade cross-language de la Windows Vista sau de la Windows 7, singura variantă validă este migrarea, (unde se păstrează doar fișierele personale).
Microsoft a lansat mai devreme luna aceasta o ofertă de upgrade la Windows 8, prin intermediul căreia utilizatorii care cumpără sisteme cu Windows 7 între 2 iunie 2012 și 31 ianuarie 2013 pot obține o copie Windows 8 Pro pentru 14,99 EURO în Europa, inclusiv în România, imediat după lansarea produsului.
Este de așteptat ca Microsoft să anunțe Windows 8 RTM la sfârșitul lunii iuilie 2012, iar GA (disponibilitatea ”la raft”) este așteptată în octombrie.
NOTĂ – Edit (29.10.2013) – pentru a răspunde cititorului nostru Ion Ravici, care a întrebat dacă am testat upgrade-ul in-place de la Windows 7 la Windows 8, am realizat testul într-o mașină virtuală și am inserat screenshot-urile mai sus în articol.

Back To Top
Search