Una dintre schimbările pe care mi le-am dorit foarte mult pe Windows Phone a venit odată cu Windows Phone 8.1: reglaje separate de volum sonor. Acum Windows Phone 8.1 oferă control separat pentru sonerie și notificări, dar și pentru aplicații sau redare media, căști și Bluetooth.

Anterior aveam un singur slider pentru controlul global al volumului pentru toate funcțiile sonore ale telefonului. Astfel, dacă puneam soneria foarte tare, volumul pentru redare audio din alte aplicații era același, adică tot foarte ridicat, ceea ce era deranjant, pentru că era nevoie să ajustez sonorul mai des decât mi-aș fi dorit. Și spun asta din două puncte de vedere: odată pentru că erau necesare manevre suplimentare și încă odată pentru că involuntar se crea uzură inutilă pentru butoanele fizice Volume Up și Volume Down prezente pe toate telefoanele Windows.

Anterior setările pentru sonor erau două: volum general și comutare între sonerie+vibrații și numai vibrații. În plus, ajustarea volumului se putea face doar cu butoanele fizice de pe telefon.

10-Reglaje audio Windows Phone 8

Ca și în Windows Phone 8, în Windows Phone 8.1 avem volum separat pentru convorbirile telefonice. Acest nivel sonor se poate regla pe o scală de la 0 la 10, comparativ cu scala pentru controlul de volum general de la 0 la 30.

În Windows Phone 8.1 s-au făcut unele schimbări pe care le consider binevenite.

Prima este legată de aspectul și conținutul interfeței unde se controlează nivelul sonor. La prima interacțiune cu tastele de volum de pe aparat, dacă nu suntem într-o convorbire sau într-o aplicație media, se afișează o zonă informativă simplă în partea de sus a ecranului, pe un fundal închis la culoare.  Acolo se pot citi informații despre nivelul pentru Sonerie+Notificări, cu scala de la 0 la 10. Dacă suntem într-o aplicație media se afișează Media + Apps în loc de Ringer+Notifications.

01-Reglaje audio Windows Phone 8.1

Când suntem într-o aplicație media, apare un slider nou, acela pentru Media+Apps (Media+Aplicații). Acest slider este vizibil dacă apăsăm pe simbolul din dreapta acestei interfețe, asemănător oarecum literei v. Astfel este extinsă interfața și putem vedea controlul pentru Ringer+Apps și mai jos pe cel pentru Media+Apps. În partea inferioară stângă avem și un text link, cu ajutorul căruia se pot active/dezactiva vibrațiile.

02-Reglaje audio Windows Phone 8.1

În Windows Phone 8.1, această interfață poate fi invocată de oriunde, inclusiv de pe Lock Screen, ca și în versiunea anterioară. În plus, Microsoft a făcut acești potențiometri liniari virtuali interactivi (slidere), astfel că este posibil să reglăm de pe ecran nivelul sonor.

Dacă preferați să folosiți mai departe butoanele fizice, acestea vor afecta doar volumul pentru Media+Apps. Pentru a controla nivelul Sonerie+Notificări, este necesar să deschideți această interfață.

Interfața de control pentru volum poate fi activată și din mini-interfața pentru redare care apare dacă apăsăm Volume Up sau Volume Down pe aparat în timp ce se redă muzică.

03-Reglaje audio Windows Phone 8.1

04-Reglaje audio Windows Phone 8.1

Controlul de nivel sonor pentru convorbiri telefonice are o scală de la 0 la 10.

05-Reglaje audio Windows Phone 8.1

Pentru a modifica intensitatea volumului convorbirii de pe ecran trebuie să deschidem interfața apăsând pe V-ul din dreapta sau putem folosi butoanele fizice de pe aparat.

06-Reglaje audio Windows Phone 8.1

În afară de acest control separat pentru convorbiri telefonice mai există două interfețe de control dedicate, separate : una pentru căști și una pentru device-uri Bluetooth conectate.

07-Reglaje audio Windows Phone 8.1

Observați că dacă se redă audio, în interfață avem și opțiunea de a opri separat soneria, comparativ cu un screenshot de mai sus, unde era prezentă doar opțiunea de pornire/oprire a vibrațiilor.

08-Reglaje audio Windows Phone 8.1

Secret: Dacă apăsați oricare dintre butoanele de volum când soneria telefonului sună (primiți apel), soneria va fi oprită imediat, fără respingerea apelului.

Notă contextuală: Windows Phone 8.1 oferă și funcția de nivelare sonoră automată, care va face redarea audio mai plăcută prin evitarea salturilor bruște de volum dintre piesele redate, mai ales când acestea provin din surse diferite.

Pentru a activa funcția trebuie să mergeți în Settings -> Audio -> Enhancements. Tot aici există un comutator (numit flip to silence) care permite oprirea automată a soneriei dacă întoarcem telefonul cu ecranul în jos când primim un apel, fără respingerea apelului. De notat că unele setări din imagine pot lipsi de pe anumite device-uri, în funcție de dotările hardware existente.

09-Reglaje audio Windows Phone 8.1

Back To Top
Search