00-Windows-10-Windows-Old

De la Windows 8 încoace, sistemul de operare Microsoft se comportă tot mai mult ca un sistem de operare mobil și vine pe device-uri mobile. De aceea spațiul pe partiția de sistem este de multe ori o problemă, mai ales după un upgrade. Vă ofer o rezolvare parțială a acestei probleme prin ștergerea directorului Windows.old.

Ce conține directorul Windows.old ?

La un upgrade peste o versiune Windows anterioară, sistemul de operare salvează tot conținutul partiției C: din instalarea anterioară – adică programe, setări, Windows vechi – într-un folder numit Windows.old, pe care îl găsim pe calea:

C:Windows.old

Dimensiunile acestui folder variază de la un device la altul. Pe PC-ul meu el ocupă în acest exemplu destul de mult spațiu, pe care aș vrea să îl refolosesc. Iată ce se află în acel folder: 06 - Windows 10 - Windows Old Iată și spațiul ocupat în cazul meu: 07 - Windows 10 - Windows Old

Pot să șterg Windows.old ?

De șters se poate șterge, iar întrebarea firească este de fapt următoarea:

Este sigur să șterg Windows.old ?

Dacă nu mai doriți să reveniți la versiunea anterioară a sistemului de operare, puteți trece la ștergere, pentru a recupera spațiu util pe disc. Windows.old este păstrat pentru 30 de zile tocmai pentru a permite revenirea la un build-ul anterior / la versiunea anterioară: 05 - Windows 10 - Windows.Old Asigurați-vă mai întâi, însă, că totul funcționeaza așa cum trebuie  în noua instalare.

Cum se șterge Windows.old ?

1. Deschideți File Explorer și accesați unitatea C: 2a. Faceți click dreapta sau atingeți și țineți apăsat câteva clipe pe miniatura partiției (1) sau pe un spațiu alb din interiorul ferestrei. În meniul contextual, apăsați Properties / Proprietăți. Se deschide astfel fereastra cu proprietățile unității C:, unde apăsăm pe Disk Cleanup / Curățare disc (3 în imaginea de mai sus) 01a - Windows 10 - Windows.Old 2b. Alternativ, în fereastra File Explorer deschisă pe C:, apăsați scurt (un click) pe miniatura discului C (1), apoi pe tabul Manage / Gestionare (2) și pe Disk Cleanup / Curățare disc (3). 01 - Windows 10 - Windows.Old 3. Asistentul curățare disc apare și calculează spațiul disponibil. Ignorați acest raport inițial și apăsați pe Clean Up System Files / Curățare fișiere de sistem (1): 02 - Windows 10 - Windows.Old 4. Se va calcula din nou spațiul ocupat de elemente care pot fi șterse, inclusiv cele de sistem care nu mai sunt utile: 03 - Windows 10 - Windows.Old 5. Studiați noul raport cu atenție. Derulați lista (1) pentru a bifa Previous Windows Installation(s) / Instalări Windows anterioare (2) și Temporary Windows Installation files / Fișiere temporare instalare Windows (3). Apăsați apoi pe OK. 04 - Windows 10 - Windows.Old 6. Confirmați ștergerea: 08 - Windows 10 - Windows.Old 7. Veți fi notificați despre imposibilitatea revenirii la versiunea Windows anterioară după această ștergere. Continuați doar dacă totul merge bine pe PC: 09 - Windows 10 - Windows.Old 8. Spațiul este acum disponibil: 10 - Windows 10 - Windows.Old

Back To Top
Search