00-Setare-Hyberfil-sys-redus-Hero

Un truc Windows 10 ceva mai puțin cunoscut este cel prin care putem seta fișierul de hibernare în modul redus. Aflați ce se schimbă pe PC prin această opțiune de configurare.

Ce sunt funcțiile sleep și hybernate ?

Simplificând foarte mult, atunci când un PC / device trece în modul sleep, datele curente de lucru și setările sunt puse în memorie, iar principalele componente, cum ar procesorul, discul, sau display-ul, trec în modul economic, fiind gata să reînceapă lucrul rapid. Când PC-ul trece în modul hibernare, datele curente de lucru din memorie și setările curente sunt scrise pe disc într-un fișier numit hyberfil.sys, iar apoi sistemul este oprit. La repornire, statusul anterior hibernării este încărcat de pe disc, iar utilizatorul revine la aceleași activități de pe PC. Hibernarea este disponibilă pe laptop-uri și pe unele modele de tablete care dispun de ceva mai mult spațiu de stocare, dar PC-urile care au funcționalitatea InstantGo nu au funcționalitatea de hibernare. Modul hibernare poate fi util pentru situațiile în care nu aveți acces imediat la reîncărcarea bateriei device-ului vostru și vreți să păstrați aplicațiile și ferestrele deschise, pentru a reveni ulterior la ele.

Ce este fast startup ?

Fast startup (numit și hiberboot, hybrid boot, sau hybrid shutdown) este o funcționalitate activă în mod implicit în Windows și ajută la repornirea mai rapidă a PC-ului după oprirea sa completă. Revenirea se face chiar mai rapid decât cea din modul hibernare.

Cum funcționează fast startup și ce rol are hyberfil.sys ?

Pentru a porni mai repede data viitoare, la încheierea fiecărei sesiuni de lucru, Windows salvează în fișierul ascuns C:hiberfil.sys o imagine a nucleului sistemului de operare (Windows kernel) și a driverelor încărcate.  La repornirea PC-ului, Windows încarcă partea de sistem din acest fișier C:hiberfil.sys în memorie pentru a relua statusul sistemului, în loc de a reîncărca sistemul din nou cu totul de fiecare dată. Fișierul hiberfil.sys ocupă destul de mult spațiu pe disc, de regulă cam 75% din cantitatea de memorie RAM instalată pe acel PC. De exemplu, la un PC cu 16 GB RAM, fișierul poate ajunge la 12 GB, ceea ce poate fi o problemă de spațiu pe disc pe anumite device-uri, mai ales tablete, mai ieftine, care vin cu spațiu de stocare redus. Pentru a putea utiliza Fast startup este necesară activarea funcției de hibernare. Dacă aveți nevoie de Fast startup și nu aveți nevoie de funcția de hibernare (sau nu aveți spațiu suficient pe disc pentru aceasta), atunci puteți seta fișierul de hibernare în modul redus, ceea ce va consuma mai puțin spațiu pe disc, la aproximativ jumătate din dimensiunea normală adică la aproximativ 38% din cantitatea de RAM instalată pe PC. Revenind la exemplul nostru anterior, pe un PC cu 16 GB de RAM, fișierul redus ar ocupa pe disc aproximativ 6 GB.

Cum pot seta fișierul de hibernare în modul redus ?

În continuare vă voi arăta cum puteți modifica setările din Windows 10, fie pentru modul redus, fie pentru modul normal.

Tipul fișierului de hibernare determină următoarele modificări ale funcționalității sistemului:

  • Complet (Full) = permite hibernarea sistemului și fast startup, adică pornirea rapidă, hiberboot. Fișierul hiberfil.sys va ocupa pe disc 75% din cantitatea RAM instalată pe PC. Funcția de hibernare este afișată și în meniul cu opțiuni de alimentare.
  • Redus (Reduced) = permite doar pornirea rapidă,  adică hiberboot fără hibernare. Fișierul hiberfil.sys va ocupa pe disc doar 38% din cantitatea de RAM instalată pe PC. Funcția de hibernare nu este disponibilă în meniul cu opțiuni de alimentare.

Urmați pașii de mai jos pentru configurația dorită

1. Deschideți linia de comandă cu drepturi administrative 2. Mergeți la pasul 3 pentru fișierul complet sau la pasul 4 pentru fișierul redus. 3. Setați hyberfil.sys la valoarea completă (aceaasta este și setarea standard în Windows) Copiați comanda de mai jos în fereastra Command Prompt deschisă mai sus și apăsați tasta Enter:

powercfg /h /type full

Setare Hyberfil.sys full
Setare Hyberfil.sys full
Acum putem verifica stările de energie suportate pe PC prin comanda următoare:

powercfg /a

Setare Hyberfil sys full - verificare
Setare Hyberfil sys full – verificare
4. Setați hyberfil.sys la valoarea redusă Copiați comanda de mai jos în fereastra Command Prompt deschisă mai sus și apăsați tasta Enter:

powercfg /h /type reduced

Setare Hyberfil.sys redus
Setare Hyberfil.sys redus
La fel, putem verifica din nou stările de energie suportate pe PC prin comanda amintită mai sus:
Setare Hyberfil.sys redus - verificare
Setare Hyberfil.sys redus – verificare
Așa cum remarcați, Hybernate nu mai este disponibil, dar Fast Startup rămâne activ.

Back To Top
Search