Windows 8 a introdus o nouă funcționalitate, mentenanța automată. Noua funcție este menită să ne țină PC-ul curat (defragmentare, ștergere fișiere nefolositoare, diverse optimizări) și să asigure buna funcționare a acestuia, cu minime intervenții din partea utilizatorului. Au existat însă și cazuri când mentenanța automată a îngreunat funcționarea PC-ului. În tutorialul de astăzi vă vom arăta cum poate fi reprogramată sau oprită complet această funcție în Windows 10.

Ce face mai exact mentenanța automată?

  • verifică dacă sunt probleme software sau hardware
  • defragmentează discul
  • verifică discul și sistemul de fișiere pentru erori
  • scanează PC-ul pentru detectarea de software nedorit
  • verifică dacă există actualizări ale sistemului de operare

Accesarea setărilor de mentenanță automată

1. Prima dată vom merge în Panoul de control, de aici mai departe vom da click pe Sistem și securitate. panou_de_control

2. În acest meniu facem click pe Securitate și întreținere.

sistem_si_securitate 3. De aici vom merge în meniul în zona de Întreținere. Aici sunt setările pentru mentenanță automată. De aici putem face diverse setări legate de mentenanța automată.

Pentru a accesa setările de mentenanță vom merge în Panou de control >> Sistem și securitate >> Securitate și întreținere.

Reprogramarea mentenanței automate la o altă oră

Pentru a reprograma mentenanța automată, trebuie să facem click pe Modificare setări întreținere. Se va deschide o fereastră similară cu cea de mai jos. De aici putem selecta o oră pentru mentenanță, după bunul nostru plac.

Din drop-down putem alege ora la care Windows 10 să facă mentenanța automată
Din drop-down putem alege ora la care Windows 10 să facă mentenanța automată

Sub drop-down-ul de selectare a orei avem o bifă. Când este selectată această bifă, Windows-ul poate fi „trezit” din starea de inactivitate (la orice oră) pentru începerea mentenanței automate.

Concluziile noastre

Mentenanța automată este o funcționalitate binevenită în Windows. Odată cu trecerea la Windows 10, problemele de îngreunare și de încetinire a sistemului raportate de utilizatorii Windows 8 par să fi dispărut. Pentru a evita asemenea situații neplăcute, Microsoft a automatizat derularea acestor operații, programându-le la 3 dimineața. Aceasta este o bună practică, întrucât se presupune că la acea oră PC-ul nu este în uz. Pe acele PC-uri care sunt închise peste noapte, noi am reprogramat întreținerea după orele 17. Spuneți-ne la comentarii la ce oră ați ales să se desfășoare mentenanța și ce alte utilitare folosiți pe sistemele voastre ?

Back To Top
Search