Butonul Search Charm este disponibil pe toolbar-ul Charms, despre care am discutat recent. Funcția sa este – evident – de a demara o căutare.

[box type=”info”]

Cum ajungem la acest buton ?

Ducem mouse-ul în colțul din dreapta sus sau jos și apoi îl miscăm de-a lungul marginii drepte a ecranului pentru a activa toolbar-ul Charms, iar apoi facem click pe butonul-lupă.

SAU

Tastăm combinația Win + Q.

Rezultatul :

Se deschide ecranul de căutare Windows 8, compus din două panouri : cel din stânga servește pentru afișarea rezultatelor căutării, iar cel din dreapta oferă caseta unde introducem termenii cheie și selectăm scopul căutării, zona de interes.

[/box]

Căutare în întreg sistemul

Ecranul de cautare din Windows 8
Ecranul de cautare din Windows 8

Primele 3 opțiuni de căutare sunt oferite de Windows. Putem accesa aplicații, setări sau fișiere.

Pont !

Dacă vom accesa pur și simplu ecranul start, fără click-uri în caseta de căutare sau pe coloana dreaptă, și vom tasta efectiv ceea ce căutăm, ecranul funcționează ca o casetă Run din versiunile Windows anterioare și ne va ajuta să lansăm rapid ceea ce căutăm.

Ecranul de cautare folosit ca Run
Ecranul de cautare folosit ca ”Run”

 

Căutare contextuală

Dacă facem click pe orice aplicație de sub linie, dacă nu am pornit deja aplicația, ea va porni și vom putea căuta în ea informațiile dorite :

Cautare contextuala in Windows 8
Cautare contextuala in Windows 8

Iată un alt exemplu de căutare contextuală în Windows 8:

Cautare contextuala în Store
Cautare contextuala în Store

Concluzii

Căutarea contextuală este unul dintre elementele noi cele mai interesante aduse de noua interfață Windows 8. 

Din păcate ea este validă doar pentru noile aplicații. Programele de pe Desktop se bazează în continuare pe căutarea clasică în sistemul de fișiere.

Back To Top
Search