Integrarea dintre Windows 8 și serviciile Microsoft este foarte strânsă. Dacă facem un cont de utilizator pe sistem/device, ni se propune să facem un cont Microsoft.

2-cont-local-nou-pro-ms.png
Conturile Microsoft sunt superioare ca funcționalitate comparativ cu cele locale. E adevărat însă că ele necesită acces Internet pentru a fi cu adevărat eficiente. Asemenea conturi aduc sincronizări utile ale unor setări și experiențe Windows care sunt utile până și pentru cei care folosesc sisteme clasice.
Crearea unui cont Microsoft este opțională. Dacă nu avem nevoie de serviciile asociate sau de sincronizarea datelor în cloud, putem crea oricând un cont local.

Ce este un cont Microsoft ?

Cred că mai toată lumea a înțeles încă de pe vremea Windows 7 cât de importantă este crearea unui cont Windows Live (cum erau numite atunci serviciile cloud pentru consumeri de la Microsoft). Încă de pe atunci Microsoft a lucrat la identificarea celei mai bune metode de a integra serviciile cloud în Windows, iar odată cu dezvoltarea Windows 8, a devenit clar că lucrurile merg în direcția cea bună.
Ei bine, contul Microsoft este urmașul perfecționat al contului Windows Live. Microsoft a reușit unificarea serviciilor Live, le-a re-brănduit ca servicii (ale contului) Microsoft.
Sunt convins că mulți dintre voi aveți deja un cont Microsoft. Dacă ați avut vreodată un cont Hotmail sau Microsoft Passport, ei bine, toate acestea s-au transformat în conturi Microsoft. Ele sunt utilizate acum și pentru servicii mai noi : Xbox Live, Windows Phone, sau Zune.
Cele mai multe conturi Microsoft deja existente sunt cel mai probabil asociate cu adrese email @hotmail.com, @outlook.com sau @live.com. Puțini utilizatori știu că de fapt se poate crea un cont de utilizator Microsoft asociat efectiv oricărei adrese de email. Da, se poate crea chiar și un cont Microsoft asociat unei adrese email @yahoo.com !

Ce avantaje am dacă folosesc un cont Microsoft ?

Anumite setări ale unui PC/device sunt sincronizate via cloud ăntre toate device-urile/PC-urile pe care ne autentificăm cu acel cont (și care rulează Windows 8). Se poate controla foarte bine ce anume se sincronizează în aplicația RT ”PC settings”.
Accesăm PC settings via Win+I și apăsare pe ”Change PC settings” în dreapta jos. După ce am selectat în stânga, ceva mai jos pe ecran ”Sync your settings”,  avem la dispoziție o serie de opțiuni :
01-Cont-Microsoft-versus-cont-local.png
Astfel putem sincroniza :

  • personalizările făcute aspectului Windows Modern UI (culori, fundal, wallpaper, lock screen și imaginea asociată contului de utilizator)
  • personalizările de pe Desktop (tema, taskbar-ul, setările high contrast și altele)
  • parolele pentru unele aplicații RT, parolele site-urilor, cele de rețea și cele HomeGroup
  • acces pentru persoane cu dizabilități (narrator, magnifier, etc.)
  • Preferințe pentru setările de limbă (tastaturi, metode de input, altele)
  • setările aplicațiilor RT ca și achizițiile făcute din aplicații
  • Browser (IE10) – site-uri favorite și istoricul navigării
  • Alte setări Windows (file explorer, cursorul mouse-ului, etc.)

De reținut că parolele pot fi sincronizate doar după ce am confirmat că folosim un device sigur. (Trust your computer)
Windows Store poate fi parcurs dar aplicațiile nu se pot instala dacă nu asociem un cont Microsoft (acesta va fi în opinia mea cel mai puternic motiv pentru care în cele din urmă toată lumea va trece la un cont Microsoft).
Asociere-cont-MS-pt-Windows-Store.png
De asemenea multe aplicații RT nu vor funcționa fără un cont Microsoft :

Cum pot trece de la un cont local la unul Microsoft ?

Aceasta se poate face din aplicația RT ”PC Settings” prin apăsarea butoanelor Switch to a local account sau Switch to a Microsoft account , butoane prezente sub imaginea utilizatorului curent.
Asociere-cont-MS-pt-Windows-Store-ceruta-in-aplicatii.png
Mai putem de asemenea să adăugăm utilizatori folosind butonul ”+ Add”
Mai avem o serie de elemente noi într-un cont Microsoft despre care vom vorbi separat într-un tutorial consacrat părții online a contului Microsoft.

Back To Top
Search