05 - Windows 8 - Imagine De Sistem - Direct

Din acest tutorial aflăm cum putem crea o imagine de sistem în Windows 8. Această imagine folosește la restaurarea întregului sistem așa cum era (inclusiv setările) în momentul în care imaginea a fost creată și poate fi deosebit de utilă dacă, de exemplu, hard discul se defectează și am salvat imaginea pe o unitate exterioară.

[box type=blue]O imagine de sistem este o copie exactă a unei unități de disc. Imaginea de sistem include unitățile sau partițiile necesare pentru rularea Windows 8, setările sistemului de operare, programele și fișierele de pe aceste partiții. Se poate adăuga acestei imagini orice altă unitate sau partiție. [/box] [box type=red]ATENȚIE !

Restaurarea se face integral (nu se pot restaura fișiere /programe individuale) și va înlocui complet partiția de sistem și celelalte partiții salvate.

Pentru a putea crea imagini de sistem, trebuie să avem un utilizator cu drepturi de administrator.[/box]

Imaginile de sistem sunt salvate astfel:

literă unitate:WindowsImageBackupnume computerBackup AAAA-LL-ZZ HHMMSS

De exemplu, computerul 8-RULES cu imaginea salvată pe unitatea de disc D: la data de 20 august 2012 la ora 13:20:43 (folosește sistemul de 24 de ore) va rezulta într-o imagine stocată astfel:

D:WindowsImageBackup8-RULESBackup 2012-08-20 132043

Folderul WindowsImageBackup trebuie să fie întotdeauna în rădăcina unității/partiției unde stocăm imaginile.

[box type=yellow]NOTE
  • Stocarea imaginilor pe unități din rețea este posibilă doar dacă folosim Windows 8 Pro sau Windows 8 Enterprize
  • Imaginile pot fi salvate doar pentru discuri/partiții de sistem formatate cu NTFS.
  • Imaginea nu poate include unitatea sau partiția pe care va fi salvată.
  • Nu putem restaura o imagine a unui sistem pe 64 de biți pe un sistem pe 32 de biți.
  • Nu putem da restore unei imagini Windows 8 64 bit folosind DVD-ul/USB-ul de instalare sau System Repair Disc Windows 8 32 bit.
  • Nu putem da restore unei imagini Windows 8 32 bit folosind DVD-ul/USB-ul de instalare sau System Repair Disc Windows 8 64 bit.
  • Când facem restore unei imagini de pe un disc dinamic, discul din computer nu poate fi formatat pentru a corespunde cu așezarea partițiilor incluse în imaginea de sistem. Pentru a avea funcționalitate completă, trebuie să selectăm un volum (literă pentru unitate) pe un disc basic la salvarea imaginii de sistem.
  • Este recomandabil să salvăm imaginea de sistem pe un hard disc fizic separat. CD-urile și DVD-urile nu sunt eficiente, iar salvarea locală a imaginii înseamnă că aceasta se va pierde odată cu deteriorarea discului.[/box]

Prima modalitate

Dacă folosim Windows Backup pentru a face copii de siguranță ale fișierelor, putem crea și o imagine de sistem de fiecare dată când facem back-up manual sau automat.

Dacă o imagine de sistem a fost creată cu Windows Backup rulat în mod automat, cu opțiunea Include a System Image of Drives activată, atunci putem cere Windows să păstreze căte imagini de sistem poate, în funcție de spațiul disponibil pe discul de stocare a copiior sau să păstreze numai cea mai recentă imagine de sistem. Dacă salvăm imaginea într-o locație din rețea, se poate păstra doar o singură imagine de sistem pentru fiecare computer.

În mod implicit, Windows salvează automat căt de multe imagini de sistem poate, în limita a 30 la sută din spațiul disponibil pe unitatea de backup. Odată ce se atinge această limită, Windows șterge automat cele mai vechi imagini de sistem pentru a putea crea unele noi.

Pornim Windows Backup, și în timp ce configurăm Windows Backup alegem să fie creată și o imagine de sistem :

Apăsăm Win+C și apăsăm pe butonul Search

Windows 8 - Imagine de sistem - deschidem cautarea de pe Desktop

 Apăsăm pe Settings și tastăm Windows 7 File Recovery :

02 - Windows 8 - Imagine de sistem - căutăm Windows 7 File Recovery

În fereastra de Backup mergem la Settings și bifăm ca mai jos :

03 - Windows 8 - Imagine de sistem - bifăm crearea unei imagini de sistem

A doua modalitate

Aceasta este o variantă mai simplă, care nu mai implică trecerea prin fereastra Windows 7 File Recovery. Accesăm rapid Control Panel clasic și tastăm în caseta de căutare din acea fereastră : 

În fereastra următoare dăm click pe Create a system image:

05 - Windows 8 - Imagine de sistem - direct

Iar în noua fereastră alegem locul unde vom salva imaginea de disc creată :

06 - Windows 8 - Imagine de sistem - direct - selectare tinta

După care ajungem în fereastra de unde putem porni realizarea imaginii de sistem :

07 - Windows 8 - Imagine de sistem - direct - pornim backup

Back To Top
Search