Windows-811

Windows 8 Versions
Simplificarea liniei de produse adusă de Microsoft odată cu Windows 8 a fost foarte bine primită. Cu doar două ediții retail, plus a treia, numită Win RT, care va fi disponibilă doar preinstalată pe tablete (PC-uri ARM), scenariile de upgrade sunt clare.
Pentru majoritatea utilizatorilor, alegerea unei ediții Windows 8 este mai simplă acum, chiar mai simplă poate decât a fost în octombrie 2001, când Microsoft lansa Windows XP în două versiuni, Home Edition și Windows XP Professional.
Mai sunt însă unele aspecte de clarificat, din punct de vedere al form factor (format hardware). Avem două categorii principale : PC-uri x86, bazate pe arhitectura tradițională Intel x86/x64 și dispozitive bazate pe platforma ARM.
PC-urile Windows vor rula Windows 8. Device-urile rulează Windows RT. De cele mai multe ori 🙂
PC-urile Windows vor include desktopuri tradiționale, PC-uri all-in-one, laptopuri, ultrabook-uri, diverse computere hibride și tablete. Așteptarea generală este ca dispozitivele (device-urile) Windows vor fi tabletele (toata gama de tablete). Aici este probabil ca utilizatorii să se încurce cel mai tare. Adică o să avem PC-uri care arată ca device-urile și device-uri care arată ca PC-urile.
Din punct de vedere software, nu prea avem ce încurca. Aplicațiile clasice (cu excepția Office) nu vor rula pe WinRT, doar pe Windows 8. Invers, aplicațiile Metro nu vor rula pe Desktop. De fapt Desktop-ul este acum o aplicație sub Metro. Ca aspect estetic, nu ca baze funcționale, desigur.
Dacă ne gândim un pic altfel, Windows 8 și Windows RT sunt pentru consumeri, iar Windows 8 Pro este pentru zona Enterprize sau pentru entuziaști, power users.
Vezi aici lista comparativă publicată de Microsoft
Cred că o bună metodă de abordare este să încerci să îți dai seama dacă ai nevoie cu adevărat de ceea ce este în Windows 8 Professional.

Caracteristicile din lista aceasta lipsesc din Windows 8 și din Windows RT și sunt doar în Windows 8 Professional:

Posibilitatea de a face upgrade (nu doar de a migra) de la Windows 7 Professional sau Ultimate. Dacă trebuie să faci un upgrade peste versiunea anterioară, adică doar de la Windows 7 Professional sau Ultimate, atunci trebuie să ai Windows 8 Pro.
BitLocker și BitLocker To Go. Aceste caracteristici oferă criptarea completă a discului fix și a celor detașabile. (Windows RT are o caracteristică de criptare a device-ului care oferă aceeași funcționalitate pentru storage-ul intern al unui device, dar nu este identică, cu BitLocker)
Encrypting File System. EFS este oarecum minimizat în Windows 8 din cauza BitLocker și a BitLocker To Go, dar oferă o modalitate de a cripta partiții, foldere sau fișiere individuale așa încât ele să nu fie accesibilie chiar dacă discul este inserat în alt computer.
Client Hyper-V. Virtualizarea server-based oferită de Microsoft ajunge și în Windows client pentru prima oară, oferind o pălatformă puternică bazată pe hypervizor pentru crearea de mașini virtuale.
Boot de pe VHD. Această caracteristică nouă permite crearea unui hard disc virtual (VHD) în clientul Hyper-V și apoi boot-area PC-ului fizic din acest fișier de pe disc, nu în mod obișnuit de pe un disc.
Domeniu. Dacă trebuie să lucrezi autentificat într-un domeniu Active Directory, ai nevoie de Windows 8 Professional.
Politici administrative de grup. Tehnologia de management prin politici cere domeniu Active Directory și implicit  îți trebui Windows 8 Professional.
Remote Desktop (gazdă). Orice PC cu Windows 8 și orice device poate folosi un client Remote Desktop ca să acceseze alte PC-uri sau servere, dar nu poate găzdui o asemenea sesiune, pentru a permite altora conectarea la acest PC. În Windows 8 Professional avem și această funcționalitate.
Windows Media Center. Pentru o sumă derizorie, utilizatorii Windows 8 Professional care au nevoie de Windows Media Center pot achiziționa acest pachet separat, care anterior venea în edițiile Premium ale sistemului de operare. Această caracteristică nu este disponibilă în Windows 8 și nici în Windows RT.
Tableta Windows 8
Dacă nu ai nevoie de nici una dintre caracteristicile de mai sus, mai ai de ales doar între Windows 8 (pentru PC-uri Intel și compatibile) și Windows RT (pentru dispozitive bazate pe ARM).Cei mai mulți utilizatori vor alege practic între PC-uri și device-uri cu diferite formate hardware, software-ul propriu-zis trecând în plan secundar, pentru că  se pot face aceleași lucruri în zona consumerului obișnuit și cu aplicații Metro la fel de bine ca și cu programele clasice.Opțiunea va fi personală, utilizatorul achiziționând Windows RT sau Windows 8 în funcție de ce va vrea să facă de fapt cu acel calculator.
Sunt câteva lucruri importante de luat în calcul înainte de a căuta un sistem nou :
Nu poți face upgrade la Windows RT. Dacă vrei să faci un upgrade peste sau o migrare de la o versiune anterioară Windows 7 Starter, Home Basic, sau Home Premium, îți trebuie Windows 8 (mai precis Windows 8 Professional).
Windows RT nu poate rula software tip desktop pentru Windows. Aceasta este o problemă majoră pentru multă lume. Windows RT include mediul desktop  dar numai cu software built-in de la Microsoft ca Windows Explorer și Task Manager. (Plus aplicațiile Office 15, care sunt aplicații Windows desktop.) Atât ca aplicații x86/x64, fără altele de la terți. Așa cum am mai arătat de altfel într-un articol mai vechi Windows RT nu rulează programe desktop x86/x64.
Windows RT nu include două caracteristici Windows. Windows Media Player versiunea Desktop și caracteristica Storage Spaces nu sunt prezente Windows RT.
Pe de altă parte, Windows RT include unele avantaje comparativ cu Windows 8, printre care:
Office 15. Windows RT vine cu versiuni preinstalate de Word, Excel, PowerPoint, și OneNote 15. Utilizatorii Windows 8 trebuie să cumpere separat aceste produse sau să folosească Office Web Apps pentru task-uri Office.
Criptare device. Windows RT vine cu opțiunea pentru criptarea dispozitivului pe care rulează, ceea ce protejează datele dacă unitatea este furată. Utilizatorii Windows 8 trebuie să facă upgrade la Windows 8 Pro sau să cumpere un software separat pentru criptare.
Aceste informații sunt probabil greu de disecat pentru moment, dar, odată ce viitorul sistem de operare va fi lansat și vor exista felurite formate hardware pe care acesta va rula, totul va fi mult mai simplu și mai clar.
Cât de mult v-ar tenta ideea unei tablete ARM cu Windows RT ?

Back To Top
Search