Scopul acestui tutorial este să aflăm ce funcționalități oferă și cum se poate accesa noul toolbar stil Metro cu comenzi din Windows 8, numit ”Charms Bar”.

[box type=”tip”]

Ce este Charms Bar ?

Toolbar-ul charms din Windows 8 este un element nou al interfeței grafice din sistemul de operare. Acesta este implicit ascuns și se afișează la comandă în partea dreaptă a ecranului. Charms Bar conţine câteva comenzi disponibile peste tot în sistem : SettingsDevicesStartShare, și Search.

[/box]

Toolbar-ul Charms pe desktop

[box type=”notes”]

Ce funcții sunt accesibile de pe Charms Bar ?

Search (Windows+Q)   – permite căutarea pe PC sau în aplicații.

Share (Windows+H) – aplicațiile care folosesc contractul pentru partajare pot partaja date prin acest charm.

Start (Windows) – merge la noul ecran Metro „Start”

Devices (Windows+K) – afișează dispozitivele hardware conectate.

Settings (Windows+I) – afișează acces la configurare și informații network (rețea), volum audio, notificări, comutare limbă, opțiuni oprire sistem și alte setări PC.

[/box]

Toolbar-ul Charms in aplicatie Metro

[box type=”notes”]

Cum accesăm Charms Bar ?

1. Prin aducerea cursorului mouse-ului în colțul dreapta-sus al monitorului și tragerea sa în jos pentru accesarea comenzii dorite. Dacă sunt mai multe monitoare, pe fiecare monitor, colțul dreapta-sus este valabil pentru invocarea acestui toolbar.

2. Prin aducerea cursorului mouse-ului în colțul dreapta-jos al monitorului și tragerea sa în sus pentru accesarea comenzii dorite. Dacă sunt mai multe monitoare, pe fiecare monitor, colțul dreapta-jos este valabil pentru invocarea acestui toolbar.

Atenție, însă, pentru că accesarea colțului dreapta jos pe desktop realizează și funcția Desktop peek (vizualizare desktop prin ferestrele care devin transparente), dacă nu dorim dezactivarea funcției respective este preferabil să utilizăm modalitatea de la punctul 1.

3. Prin combinația de taste Windows+C – Dacă invocăm toolbar-ul Charms astfel, el va sta deschis până facem click pe o comandă, apăsăm Windows+C din nou sau facem click pe ecran, oriunde în afara suprafeței toolbar-ului.

4. NOU – TOUCH ! – prin tragerea cu degetul de la marginea dreaptă spre centru pe un ecran tactil (touch). Glisarea aceasta este cunoscută drept Swipe. 

[/box]
Back To Top
Search