Microsoft a decis să facă Windows 8 și mai prietenos pentru interfețele tactile, comparativ cu Windows 7. Așa că putem face gesturi (celebrele swipes) cu degetul pe ecranele touch peste tot în sistemul de operare. Dar ce facem dacă nu avem touch screen ? Cum ne descurcăm doar cu mouse-ul și cu tastatura ?
Să vedem mai întâi cum funcționează swipes în Windows 8:


[box type=”notes”]

Cum pot folosi cu mouse-ul și tastatura ?

Și acum să revenim la întrebările de la început :
Ce facem dacă nu avem touch screen ? Cum ne descurcăm doar cu mouse-ul și cu tastatura ?
Aceste întrebări nu trebuie să ne preocupe prea mult. Din fericire, Microsoft a introdus o serie de mișcări cu mouse-ul care pot compensa lipsa unui touch screen. Orice gest touch își are echivalentul în funcționalități și comenzi date cu ajutorul mouse-ului sau al tastaturii.
În Windows 8, Microsoft a adăugat funcționalități speciale pentru cele patru colțuri ale ecranului, numite acum Hot Corners.
Fiecare hot corner are funcționalitate. Să le trecem în revistă mai jos :
[/box]
[box type=”tip”]

Funcționalitățile colțurilor ecranului în Windows 8

Stânga-jos
Activează noul Ecran Start.
Cum procedăm ?
Ducem cursorul mouse-ului în colțul inferior stâng al oricarui monitor conectat la PC-ul cu Windows 8. Astfel, se va afișa un preview al ecranului Start. Dacă rămânem cu mouse-ul în colț acum, fără a ne mișca spre marginile acestui preview și facem click în colț, vom accesa ecranul Start.
Alternativa pentru keyboard ? Tasta Windows !
Microsoft a speculat obișnuința utilizatorilor care vin de la versiuni mai vechi de a merge cu mouse-ul în acest colț pentru a accesa meniul Start.
Stânga-sus
Este colțul pentru multi-tasking. Mai simplu spus, ne permite să comutăm între aplicațiile deschise. Astfel dacă avem touch, tragem degetul pe ecran de la stânga la dreapta pentru a comuta aplicațiile, așa cum am văzut în clipul de mai sus.
Cum procedăm ?
A. Cu un mouse, dacă dăm click-uri succesive în colțul din stânga sus, vom comuta printre aplicațiile deschise și Desktop din lista de comutare (switch list).
Alternativa de la tastatură ?  Windows + Tab
Cum procedăm ?
B. Dacă tragem mouse-ul în jos pe marginea stângă a ecranului vom vedea aplicațiile deschise pe sistem. Putem da click pe fiecare dintre ele pentru a le accesa imediat.
Alterntiva de la tastatură ? Windows + Tab (Tab repetat focusul comenzii se mută succesiv pe aplicații) Dacă lăsăm tastele când am ajuns la aplicația dorită, ea va intra pe ecran imediat.
Atenție !
Switch list-ul nu conține aplicațiile tradiționale, non Metro, de pe desktop. Acestea pot fi comutate cu combinația Alt+Tab ca și în versiunile Windows anterioare.
Colțurile dreapta sus și dreapta jos 
Ambele au același rol: activarea Charms Bar. Toolbarul Charms Bar oferă acces contextual la serviciile de căutare, partajare, acces la dispozitive și setări.
Cum procedăm ?
Mutăm cursorul mouse-ului în colțul dreapta sus sau stânga jos. Bara Charms apare din dreapta, transparentă,  ceea ce indică faptul că nu este activată. Pentru activare trebuie să tragem mouse-ul de-a lungul marginii drepte a ecranului. Atunci bara se înnegrește și e activă.
Alterntiva de la tastatură ? Windows + C
Aceste două hot corners mai activează de asemenea și un dreptunghi cu fundal negru pe care sunt afișate data, ora și simbolul de control pentru conectivitate. [/box] [box type=”green”]

Concluzii

Cu introducerea Hot Corners, fiecare parte a ecranului are acum funcționalități. Este adevărat că acestea trebuie învățate. Atingerile accidentale cu mouse-ul în colțurile ecranului vor activa mereu câte ceva și ne vor surprinde la început. Dar vă pot spune din experiența proprie că în scurt timp se formează obișnuința de a utiliza corect aceste scurtături, ca și aceea de a evita ca mouse-ul să ajungă inutil în colțurile ecranului.
[/box]

Back To Top
Search