Storage Spaces reprezintă un set de noi tehnologii de virtualizare a stocării menite să ușureze administrarea și întreținerea spațiilor de stocare din Windows 8.
[box type=”info”]Storage Spaces va permite utilizatorilor Windows să grupeze mai multe discuri fizice într-un storage pool (mediu de stocare) pentru a crea un spațiu de stocare de mari dimensiuni (sau disc virtual) – în care, spre deosebire de RAID, discurile fizice nu trebuie să fie identice și nici nu trebuie să aibă aceeași interfață de conectare. [/box] Aceasta înseamnă că se pot combina așa cum dorim discuri SATA, USB, și SAS de 500GB, 1TB, 3TB sau de orice alte dimensiuni. Utilitatea sistemului este în extinderea nelimitată a capacității de stocare (virtual și treptat fizic, pe măsură ce discurile fizice se încarcă de date) și protejarea datelor prin stocarea lor paralelă în mai multe copii pe unități fizice separate.
Această caracteristică are unele elemente comune cu Drive Extender, funcționalitate retrasă recent din Windows Home Server, fără a o înlocui sau copia integral.
[box type=”info”]Thin provisioning este un proces care permite utilizatorului posibilitatea de a crea un disc virtual de orice dimensiuni. Ideea aflată la baza sa este că putem crea de exemplu un disc virtual de 10 TB dimensiune logică în Windows, chiar dacă avem în realitate doar unul de 1 TB și altul de 2 TB. În interfața sistemului de operare, discul va arăta și se va comporta exact ca o unitate fizică de 10 TB și va putea fi partiționat, formatat și utilizat ca atare. Când spațiul consumat se apropie de 3 TB (suma celor două unități fizic prezente), sistemul va cere utilizatorului să adauge un disc fizic nou. Storage Spaces se ocupă mai departe de restul operațiilor.[/box]

“Nu este necesar să oferi Storage Spaces detalii cu privire la care unitate trebuie folosită pentru fiecare Storage Space creat. Caracteristica Storage Spaces gestionează optim automat capacitatea fiecărui disc fizic din mediul  de stocare.” — Steven Sinofsky – Microsoft

Fiecare Storage Pool poate fi configurat separat în funcție de nevoile utilizatorului.
[box type=”info”]Reziliența (protejarea datelor împotriva pierderii prin multiplicare) este obținută prin procesul de mirroring, care practic are rolul de a menține tot timpul minim două copii pentru toate datele stocate, pe cel puțin două discuri  fizice separate. Astfel, dacă un disc fizic moare, informațiile se pot recupera de pe altele.[/box] Ce este foarte bine venit pentru utilizatorul Windows 8 este că această caracteristică va elimina necesitatea configurării manuale a fiecărui disc instalat pe sistem.

Cum creez un Storage Space ?

1. Adăugăm sau conectăm la sistem toate unitățile și discurile pe care vrem să le grupăm cu Storage Spaces.
Touch screen: Swipe in din dreapta ecranului, tap pe Search.
(Pentru mouse, punem indocatorul în colțul dreapta-sus al ecranului, apoi, după ce se afișează charms bar îl tragem în jos, și facem click pe Search.)
2. Tastăm Storage Spaces în casert de căutare și apoi tap sau click pe Settings.
3. Alegem Storage Spaces din rezultatele căutării.
4. Tap sau click pe ”Create a new pool and storage space”.
1 Storage Spaces
5. Selectăm unitățile pe care vrem să le includem în noul storage space, apoi tap/click pe ”Create pool”.
2 Storage Spaces
6. Dăm unității virtuale un nume și îi alocăm o literă. Alegem apoi un Layout : Two-way mirror (două copii ale datelor), Three-way mirror (trei copii ale datelor), și funcția Parity poate astfel să protejeze fișierele din acest storage space de pierdere din cauza defectării unității de stocare.
3 Storage Spaces
7. Tastăm dimensiunea maximă pe care o poate atinge acest storage space apoi tap/click pe ”Create storage space”.
Blogul oficial Building Windows 8 are mai multe detalii tehnice despre această caracteristică.
Back To Top
Search