Chkdsk11

Pentru cei care nu cunosc acest utilitar de disc de la Microsoft, preinstalat ca parte integrată a sistemului de operare, rolul său este de a verifica și de a încerca repararea datele corupte (marcarea sectoarelor cu erori fizice de pe disc, sectoare rele, erori de clustere și așa mai departe).
Cînd ai folosit ultima oară comanda ”chkdsk” ? Aproape deloc folosită, această comandă a fost evitată pentru că verificarea se făcea după reboot și era de durată. Situația se schimbă odată cu Windows 8.

Acest lucru este schimbat în cazul sistemului de operare Windows 8, prin adăugarea unor scenarii suplimentare de auto-reparare, care reduc timpul întreruperilor pentru verificări și numărul intervențiilor din partea utilizatorului.
Un articol publicat de Microsoft pe Blogul oficial Building Windows 8 detaliază cum a fost reproiectat acest utilitar în paralel cu un nou model de funcționare NTFS.
Articolul arată că era necesară reproiectarea pentru că hard discurile au capacități tot mai mari, ceea ce duce implicit la creșterea masivă a numărului de fișiere de pe acestea. Iar dacă ar trebui să intervenim pentru remedieri, durata, și așa foarte mare anterior a verificărilor și reparațiilor, ar crește și mai mult.
Graficul de mai jos descrie cum CHKDSK și NTFS health model au fost construite “pentru a asigura o reparare coordonată, rapidă și transparentă a datelor corupte.”
chckdsk-windows8-chart
În timpul procesului de auto reparare online (în timpul funcționării sistemului de operare) Windows 8 poate folosi mai multe scenarii de reparare, ceea ce reduce semnificativ timpii necesari CHKDSK. De asemenea, un alt serviciu, numit ”spot verification” a fost adăugat în sistemul de operare.

“Este activat de driverul de sistem pentru sistemul de fișiere și verifică dacă de fapt cauza coruperii datelor este de fapt pe disc, înainte de a se verifica sistemul de fișiere. Acest nou serviciu rulează în fundal și nu afectează funcționarea normală  a sistemului; nu face nimic altceva decât dacă driverul de sistem pentru sistemul de fișiere îl activează pentru verificarea problemelor.”

Mai mult, dacă un scan trebuie să facă reparații, poate face aceasta în timpul operațiilor de mentenență, de exemplu, atunci când PC-ul nu este folosit (idle) sau în fundal, dacă rulează și alte aplicații.
Microsoft a mai arătat că volumele pot fi puse offline dacă există probleme restante de rezolvat. Această acțiune se numește “Spotfix”, ar trebui să dureze doar secunde și în cele mai multe cazuri fără a fi necesar un reboot pentru Windows client. În Windows Server 8 cu volume cluster shared opririle sunt eliminate. De asemenea noul model de reparații durează mult mai puțin, pentru că CHKDSK va viza direct doar probleme punctuale, nu va mai fi necesară scanarea tuturor fișierelor conform modelulului vechi.
[stextbox id=”info” mode=”css” direction=”ltr” shadow=”false” image=”/wp-content/uploads/stb/stb-info.png” caption=”Noul health model din Windows 8 poate avea 4 stări:”] Noul health model din Windows 8 poate avea 4 stări:

  • Online and healthy (online și sănătos): Nu este necesară intervenția utilizatorilor.
  • Online spot verification needed (online, verificare punctuală necesară): unde se verifică problemele cu datele fără intervenția utilizatorului.
  • Online scan needed (scan online necesar): O problemă a fost identificată, problema va fi reparată la următoarea fereastră de mentenanță. Utilizatorul este notificat, dar nu trebuie să intervină.
  • Spot fix needed (rezolvare punctuală necesară): PC-ul cu Windows client este repornit și toate problemele anterior înregistrate și marcate pentru rezolvare sunt rezolvate rapid la boot. Windows Server 8 nu are nevoie de restart.[/stextbox]

Iată și clipul oficial Microsoft:

Back To Top
Search